L’Ajuntament de València activa un pla especial per a atendre a les persones majors dependents
Pilar Bernabé explica que l’objectiu és “donar resposta a totes les persones majors, cobrint necessitats bàsiques d'alimentació i atenció als seus domicilis”
La regidora d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament de València, Pilar Bernabé, ha explicat que des d’ahir, dilluns, el consistori ha activat un pla especial de mesures per a les persones majors usuàries dels centres de dia, en el marc de l’estat d’alarma decretat i davant de la necessitat de tancar els centres.
Bernabé ha apuntat que atés que les persones majors romandran en els seus domicilis pel tancament dels Centres de Dia, “s'ha procedit a arbitrar recursos pel procediment d'urgència, a fi de donar resposta a totes les persones majors que el precisen, cobrint en tot moment necessitats bàsiques d'alimentació i atenció en els seus domicilis, a situacions socials greus que pogueren presentar-se al llarg d'este període de temps”.
Així, Bernabé ha anunciat que les mesures gratuïtes que s’han posat en marxa són:
- L’atenció i seguiment telefònic diari a fi que les persones no se senten soles i perceben acompanyament i seguretat en esta situació d'alarma per l'equip de professionals que els atenien en els centres de dia corresponents.
- La contractació del Servici d'Ajuda a domicili per a les situacions que el sol·liciten amb les tasques bàsiques de: neteja personal, mobilització en el domicili, llavat de roba, cuidat de la salut i en la presa de medicaments i altres atencions de caràcter personal que es consideren prioritàries.
- La contractació “Menjar a Domicili” amb la finalitat de garantir una nutrició adequada a les necessitats i patologies de les persones usuàries, tenint en compte la seua situació, la prescripció mèdica de la dieta que requerisquen i d'acord amb la valoració professional. La cobertura serà de 7 dies a la setmana. El contingut del menú diari serà: ensalada, primer plat, segon plat, una ració de pa i botella d'aigua mineral de dos litres.
- La contractació del Servici de Teleassistència per a persones que tenint cobertes les seues necessitats bàsiques d'habitatge, alimentació, higiene personal, visquen soles permanentment o bé presenten situacions d'angoixa motivades per l'aïllament social i/o familiar, o persones amb dificultats i/o caigudes freqüents i/o situacions de fragilitat.
Este dispositiu, ha continuat Bernabé, “està obert a realitzar canvis o incrementar mesures segons les necessitats que es presenten a cada moment perquè cap persona major beneficiària de plaça municipal de Centre de Dia presente situació de desemparament i/o desprotecció”. Pel que fa a les xifres de persones majors, la regidora ha recordat que en l’actualitat, el Servici d'Envelliment Actiu està atenent amb places municipals a un total de 303 persones majors en situació de dependència i vulnerabilitat.
CONVENIS COL·LABORACIÓ AMICS DE LA GENT MAJOR
Per altra banda, la regidora Pilar Bernabé ha explicat que des de l'any 2012 l'Ajuntament de València ha desenvolupat convenis de col·laboració amb la Fundació Amics de la Gent Major, “amb els qui hem oferit una alternativa a la soledat de les persones majors amb la posada en marxa de diferents actuacions gratuïtes”:
- Acompanyaments afectius: en domicili (presencial i telefònic), residències i hospitals P. Jofre, Malva-rosa i Clínic Universitari. Són visites setmanals d'unes dues hores que realitza la persona voluntària oferint la seua companyia i amistat a la persona major.
- Activitats: actes culturals, excursions i celebració de les principals festes (Falles, estiu i Nadal) perquè les persones majors amplien el seu cercle d'amistats i així se senten part activa de la societat.
- Sensibilització Social: accions per a conscienciar a la societat i a les institucions públiques de la greu situació de soledat no desitjada que pateixen moltes persones majors.
Així, Bernabé ha recordat que l'any 2019 Amics de la Gent Major va atendre afectivament 559 persones majors de la nostra ciutat que senten soledat amb un total 715 voluntaris i voluntàries. Per això, ha apuntat, que “davant la situació d'alarma, el personal voluntari continuarà amb el contacte telefònic amb les persones majors del programa, a més d'informar el Servici d'Envelliment Actiu de les necessitats de servicis domiciliaris que puguen detectar i que ajude a millorar el seu benestar”.