L'Ajuntament de València acorda la reedificació de deu vivendes demolides i la rehabilitació d'altres 170 al barri del Cabanyal-Canyamelar
La Junta de Govern ha acordat el conveni de col·laboració per a la gestió de l'Actuació de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU) del barri fins al 2023
La Junta de Govern ha aprovat hui un conveni de col·laboració fins a l’any 2023, entre l’Ajuntament de València i la Generalitat, per al desenvolupament de l'Actuació de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU) del barri del Cabanyal-Canyamelar, a l'empara del Pla Estatal d'Habitatge. Este nou acord contempla les obres d'edificació de 10 vivendes, amb qualificació energètica i en substitució d'altres prèviament demolides, així com intervencions per a rehabilitar 170 habitatges, amb obres per a millorar l’accessibilitat i altres treballs.
El vicealcalde i portaveu del govern municipal, Sergi Campillo, ha informat hui d’esta decisió, que també preveu la instrumentació de la subvenció corresponent, i d’altres acords que ha pres la Junta de Govern Local. Doncs, este òrgan col·legiat hui també ha ratificat, per exemple, l'acceptació de l'ajuda de quasi 150.000 euros concedida per l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE) per al projecte conversió en zona de vianants de l'entorn del mercat municipal de la plaça de Sant Pere Nolasc, o la licitació del nou contracte del servici de neteja d’edificis municipals.
Subvencions "per avançar cap a una València sostenible"
En primer lloc, el vicealcalde Sergi Campillo, que ha comparegut acompanyat de la també vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha destacat que l’Ajuntament, mitjançant l’Oficina d’Ajuda Tècnica de Projectes Europeus, “ha aconseguit l’esmentada subvenció per al projecte per a la reurbanització de la Plaça Sant Pere Nolasc, al barri de Morvedre”. “Són 148.287,58 per continuar amb la política impulsada per recuperar espai públic per a la ciutadania i avançar cap a una València sostenible, amable i saludable, a més de dignificar esta zona”.
El regidor, responsable de l’àrea d’Ecologia Urbana, ha recordat que l’Ajuntament també ha rebut l’ajuda (més de 2,3 milions d’euros) d’estos fons europeus, “que afavorisquen el pas a una economia baixa en carboni, per altres projectes estratègics de València com ara la millora d’eficiència energètica de l’enllumenat públic (1.602.623 euros)”. “I a més, s’han sol·licitat i estem pendents de rebre ajudes per a la recuperació de la plaça de la Reina, per a la conversió en zona de vianants de l’entorn de la plaça Ciutat de Bruges-Mercat Central i la climatització del pavelló poliesportiu de Sant Isidre”. “També s’estan preparant altres per a enviar com el de la Farinera o la instal·lació de plaques fotovoltaiques en les plantes potabilitzadores”, ha afegit.
Nou contracte de neteja d'edificis municipals
D’altra banda, segons ha informat Sergi Campillo, la Junta de Govern Local també ha adjudicat, provisionalment, el nou contracte de neteja d’edificis municipals que inclou un total de 316 immobles amb una superfície total de 543.688,45 m². “Entre els edificis hi ha oficines municipals, biblioteques, museus, mercats, juntes municipals, centres de persones majors i de servicis socials, de joventut, d'ocupació, cementeris, universitats populars”, ha ressaltat el regidor que ha detallat que la durada d’este contracte serà de dos anys, amb un màxim de 3 pròrrogues anuals, i el seu cost anual serà de 4.352.256,26 euros IVA inclòs (un 5,61% més que l’anterior).
Pel que fa a les novetats d’este contracte, el vicealcalde ha subratllat que s’inclou dins de les prestacions del servici la neteja per a les programacions d'actuacions en el Palau de la Música i l'auditori La Mutant, així com els reforços de neteja dels banys públics dels mercats per als dies de mercats extraordinaris, i un seguiment dels treballs mitjançant, per exemple, app instal·lada en un telèfon intel·ligent per a cada operari.
Per últim, el regidor s’ha fet ressò de les clàusules socials i mediambientals incorporades en el mandat anterior per als últims contractes, i s'ha referit, per exemple, a la impossibilitat de minorar unilateralment les condicions de treball en matèria de jornada i salari, al fet que el 50 % de les noves contractacions hauran d'efectuar-se entre persones parades de llarga duració, amb discapacitat o en situació d'exclusió social, i la retirada de residus i el seu tractament que es realitzaran de manera selectiva en tots els centres.
Respecte al conveni per establir el marc de col·laboració per al 2020 i exercicis següents, fins al 2023, entre la Generalitat i l'Ajuntament de València per al desenvolupament de l’ARRU del Cabanyal-Canyamelar, el vicealcalde ha detallat que les actuacions anunciades no suposen canvi de titularitat dels immobles afectats, i que la convocatòria d'ajudes per a la reedificació i o rehabilitació d'habitatges de propietat privada s'aprovarà durant el primer trimestre del pròxim any.