L'Ajuntament i les universitats reorienten el seu pla de col·laboració per a afrontar els reptes generats per la dana
La comissió operativa, formada pel Consistori, la Universitat de València i la Universitat Politècnica, es reunix per a definir les noves estratègies
La col·laboració entre l'Ajuntament de València i les dos universitats públiques de la ciutat ha pres un nou impuls per a afrontar el nou any amb un canvi de rumb. La comissió operativa del Binomi Universitat-Ciutat ha celebrat la seua quarta i última reunió anual este dilluns amb l'objectiu de reorientar el seu programa per al període 2025-2027 a conseqüència de les greus inundacions generades per la dana del 29 d'octubre.
En el partit han participat els equips de treball coordinats per la regidora responsable d'Innovació, Paula Llobet, el vicerector d'Innovació i Transferència de la Universitat Politècnica de València (UPV), Salvador Coll, la vicerectora de Desenrotllament Sostenible de la UPV, Débora Domingo, i el vicerector d'Economia i Infraestructures de la Universitat de València. La reunió s'ha centrat en atendre la reorientació definida per la comissió estratègica el passat 20 de novembre, presidida per l'alcaldessa, María José Catalá i els rectors de sengles universitats, Mavi Mestre (UV) i José Capilla (UPV).
Estes tres noves línies de treball són, a grans trets, les següents:
- Millora d'infraestructures i resposta en emergències: S'implementaran solucions innovadores i sostenibles per a reforçar les infraestructures urbanes i garantir la seua adaptació enfront de fenòmens climàtics extrems com la dana.
- Recuperació econòmica: Les tres institucions treballaran en la reactivació del teixit econòmic i empresarial, mitjançant l'impuls de projectes d'innovació i digitalització que fomenten la creació d'ocupació i el creixement sostenible.
- Conservació de l'Albufera: Es duran a terme projectes de restauració de l'ecosistema i protecció de la biodiversitat, juntament amb accions de sensibilització ciutadana per a garantir la preservació d'este enclavament natural emblemàtic.
Estes prioritats sorgixen com a resposta a la necessitat d'actuar enfront dels efectes de la dana que va afectar greument la ciutat el passat 29 d'octubre, i tenen com a objectiu enfortir la resiliència urbana, promoure el desenrotllament sostenible i recuperar els recursos naturals afectats.
En la reunió s'ha acordat que totes les ferramentes i instruments del Binomi Universitat-Ciutat —incloses les càtedres universitàries, els projectes pilot, les noves iniciatives així com els perfils de les comissions assessores científiques— s'alineen amb estos tres eixos estratègics. D'esta manera, es garantirà una actuació coordinada, basada en el coneixement acadèmic i en la innovació aplicada.
La corporació i les dos institucions docents coincidixen que la qualitat de vida de les persones i la protecció del seu benestar han de ser l'eix central de qualsevol política pública. En este sentit, la gestió dels episodis climàtics adversos, com a pluges torrencials, inundacions o forts vents, requerix per les tres entitats una resposta integral, que no sols atenga l'emergència, sinó que també projecte a la ciutat cap a un model de desenrotllament més sostenible, segur i resilient.
El Binomi Universitat-Ciutat és una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de València que té com a objectiu enfortir la col·laboració entre les universitats locals i l'administració municipal. Mitjançant esta aliança, es busca aprofitar el coneixement acadèmic, la investigació i la innovació per a resoldre reptes reals de la ciutat, amb especial èmfasi en àmbits com la sostenibilitat, la mobilitat urbana, la cultura i la inclusió social, entre altres.
Este projecte no sols fomenta la participació d'estudiants i docents en la vida urbana mitjançant pràctiques professionals, treballs de recerca i projectes aplicats, sinó que també garantix que el coneixement científic es traduïsca en polítiques públiques eficaces i solucions pràctiques per a les necessitats de València.
Durant la reunió, s'ha destacat també la labor de la comissió assessora científica, un òrgan de suport fonamental que aporta estudis, anàlisis i evidència científica a les polítiques públiques que s'impulsen des del Binomi Universitat-Ciutat. Esta comissió està formada per experts acadèmics i professionals, el paper dels quals és garantir que les decisions estratègiques i els projectes desenrotllats estiguen alineats amb les necessitats reals de la ciutat i basats en el rigor científic.