VALENCIA | SOCIETAT

L'Ajuntament reforça la seua lluita contra la xenofòbia amb l'ampliació del programa ‘Apuja el To contra el Racisme’

ELPERIODIC.COM - 03/10/2023

L'Àrea de Convivència Intercultural de l'Ajuntament de València presenta un pla d'activitats per a centres educatius, en col·laboració amb cinc entitats que promouen la convivència entre les diferents cultures

L'alumnat de l'Institut d'Educació Secundària (IES) de Benicalap està compost per 43 nacionalitats diferents. Esta dada explica per si mateix la necessitat de fomentar la cohesió social i la interculturalitat, no sols en els centres escolars sinó també en la resta d'àmbits socials de la ciutat de València. Per a això, la Xarxa Apuja el To contra el Racisme busca la participació i col·laboració activa contra les actituds racistes, xenòfobes i en favor de la convivència entre cultures diferents.

Esta xarxa està formada actualment per centres educatius de Primària i Secundària, cicles formatius i centres de joves del municipi de València, així com cinc entitats socials: Moviment contra la Intolerància, Moviment per la Pau (MPDL), València Acull, la Casa Gran i l'Associació Intercultural Candombe, en conjunt amb l'Àrea de Convivència Intercultural de l'Ajuntament de València.

La regidora responsable de l'àrea, Marta Torrado, ha presentat este dimarts el programa de la Xarxa Apuja el To contra el Racisme per al curs 2023-2024. “És un programa al qual li tinc molt afecte, perquè té una trajectòria de més de 15 anys. A més, hem incrementat el pressupost total respecte al curs anterior, ja que ara disposem de 170.000 euros, enfront dels 96.000 anteriors, i se subvenciona a una entitat més. Actualment tenim 44 centres educatius adherits a xarxa, nou més que el curs anterior”, ha assenyalat.

Torrado ha detallat que la Xarxa engloba 11 centres d'Educació Infantil i Primària, set concertats de Primària i Secundària, 18 Instituts d'Educació Secundària, cinc Cicles Formatius i tres centres de joves. La regidora de l'Ajuntament de València ha explicat que “el programa oferix huit activitats, tres tallers i una formació per als equips de mediació, amb l'objectiu de lluitar contra la discriminació, el racisme i la xenofòbia”. El pla busca promoure el pensament crític i la sensibilització sobre els efectes negatius dels estereotips.

Activitats en la Universitat Popular

Per a este curs han sol·licitat les activitats de la xarxa un total de 84 centres educatius, que aniran dirigides a més de 6.500 alumnes i alumnes. Els tallers, per altra banda, han interessat a 16 centres. Les seus de la Universitat Popular són habituals sol·licitants de les activitats de la xarxa i per això este curs s'ha incorporat una nova activitat, que desenvoluparà l'entitat ara incorporada Associació Intercultural Candombe.

En nom de les cinc entitats que col·laboren en la Xarxa ha pres la paraula Ángel Galán, representant de Moviment contra la Intolerància, qui ha agraït “el suport i l'ampliació de recursos econòmics per part de l'Ajuntament de València, perquè el programa està dirigit fonamentalment a l'alumnat, en una edat que està conformant la seua personalitat, per a lluitar contra els estereotips. La xarxa ajuda igualment al professorat per a promoure els valors de la convivència i la tolerància”.

Després de la presentació del programa s'ha emés un xicotet vídeo, que es difondrà en les xarxes socials de l'Ajuntament, on responsables de centres educatius i entitats que formen part de la Xarxa han donat compte dels beneficis que suposa pertànyer a ella. Així, per exemple, l'equip directiu de l'IES Orriols destaca la importància de mantindre i pintar cada any el mur de la diversitat, que és tot un acolorit aparador per al barri. D'igual manera, la directora del Centre de Joves Taleia de la Fundació Adsis, en Quatre Carreres, explica que “l'única manera de combatre l'odi, el feixisme, el dogmatisme i la intolerància és generar xarxes i acostar a les persones”. Eixe és l'objectiu de la Xarxa Apuja el To contra el Racisme.

MÉS FOTOS