VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

L’Ajuntament inicia els tràmits perquè l’antiga presó de dones siga declarada Bé de Rellevància Local

ELPERIODIC.COM - 18/12/2020

Sandra Gómez destaca el “valor històric, patrimonial i paisagístic” de l’espai

La Comissió d’Urbanisme ha acordat este divendres sol·licitar la incorporació de l’antiga presó de dones com a Bé de Rellevància Local “pel seu valor històric, patrimonial i paisatgístic”, segons ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez. La comissió també ha aprovat l’exposició pública del nou planejament per a Cases de Bàrcena, amb espais per a vianants, dotacions públiques i vivendes, i la reparcel·lació de Malilla Sud, que permetrà la construcció d’al voltant de 290 vivendes públiques.

“Avancem en el compromís de protecció del patrimoni històric” amb l’inici dels tràmits perquè l’antiga presó de dones, que hui és el col·legi públic 9 d’Octubre i té un nivell de protecció 2, siga declarada Bé de Rellevància Local. Gómez ha destacat el “valor històric” de l’espai, ja que “València va ser pionera a generar recintes carceraris exclusivament per a dones” i “després de la Guerra Civil moltes dones van ser empresonades allí i després afullades per motius polítics”. Des del punt de vista paisajístic, l’antigua presó de dones, juntament amb l’antiga presó Model i edificis del passeig de la Petxina com l’antic escorxador, conformen “la façana fluvial de València”. Pel que fa a l’arquitectura, “mereix protecció per les solucions innovadores que presenta i un disseny propi que no es reproduïx en altre edifici de la ciutat”. A més, “la intervenció per fer el co·legi es va fer amb molta cura i va ser molt respectuosa amb l’estructura original”.

La comissió ha aprovat així mateix l’exposició pública d’un nou Pla Especial per a Cases de Bàrcena, amb l’objectiu de “deixar arrere la divisió de les cases del poble, passant d’una carretera que separa a un carrer de barri que unix, pacificant trànsit i fomentant les relacions entre veïns i veïnes amb nous espais per a vianants, verds i espais lliures”. Sandra Gómez ha recordat que este poble de València “està marcat pel pas de la V-500, que el dividix en dos” i el convertix en “una filera de cases partida per la carretera de Montcada”. El nou planejament contempla la creació d’una plaça “en un solar que figura com a dotacional terciari, del qual ha desistit la Conselleria d’Educació”, i que s’aprofitarà per a diversos equipaments públics com ara la seu de l’Ajuntament i vivendes públiques. A més, s’eliminarà l’aparcament de vehicles a les voreres de la carretera de Montcada i es crearan tres parcel·les per a l’estacionament públic. També es projecta un bulevard per a vianants, on es destacaran amb diferents colors els espais i béns protegits.

Altre dels assumptes abordats per l’òrgan col·legiat és el desenvolupament del sector Malilla Sud, al costat de l’Hospital La Fe. La superfície total són 35.700 metres quadrats, dels quals 4.100 són solars i la resta jardins i xarxa viària. Es fruit “d’algunes expropiacions de Foment, Adif i l’Ajuntament per a l’obertura del vell camí de Malilla en els anys 60”, ha explicat la regidora, qui ha destacat que hi ha quatre solars edificables: dos d’Aumsa, un de l’Ajuntament i un altre d’Adif, tots ells destinats a la construcció d’unes 290 vivendes de protecció pública. També hi ha un espai de més de 30.000 metres quadrats per a ús terciari “per a generar ocupació”.

Finalment, la vicealcaldessa ha assenyalat que s’ha materialitzat l’acord per a l’ampliació de capital d’Aumsa per al Plan Cabanyal-Canyamelar.