VALENCIA | SOCIETAT

L'Ajuntament i la Generalitat presenten el programa d'activitats del Dia Internacional del Poble Gitano

ELPERIODIC.COM - 27/03/2019

La regidora d'Igualtat, Polítiques Inclusives i Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano, junt a la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, han presentat este matí el programa d'activitats per a commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano, que tindrà lloc el proper dilluns 8 d'abril. La celebració, que porta el lema de ‘Convivència i coneixement mutu’, s'estendrà durant la setmana prèvia per diferents barris de la ciutat com Orriols, Cabanyal Canyameral-Cap de França i Natzaret.

Les activitats previstes per a la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano tindran lloc durant la setmana prèvia, des de l'1 d'abril fins al propi 8 d'abril, a diferents barris de la ciutat com Orriols, Natzaret i Cabanyal Canyameral-Cap de França. Així mateix, l'espai triat per a celebrar l'acte central serà plaça del Mercat.

«La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano constituix un ritu anual que pretén visibilitzar i reflexionar sobre la situació d'una comunitat rica i antiga present als nostres barris», ha argumentat la regidora d'Igualtat, Polítiques Inclusives i Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano, qui ha recordat que «València ha sigut tradicionalment un espai de trobada entre cultures riques i diverses».

«Amb esta campanya volem transmetre un missatge de convivència i coneixement mutu entre la població, per la qual cosa hem de realitzar este esforç per a visibilitzar i difondre la cultura gitana, que tantes aportacions ha fet a la cultura valenciana», ha explicat Isabel Lozano, qui ha recalcat sobre l'extensió de les activitats a diferents barris sota el programa ‘Barris Inclusius’, que «s'ha treballat de manera participativa, a fi de donar protagonisme a la comunitat i planificar les activitats amb les associacions i entitats que treballen en tots estos llocs, per a ampliar la celebració al llarg de la setmana prèvia».

Respecte als actes centrals de la commemoració, durant el proper dissabte 6 d'abril, la plaça del Mercat acollirà diferents concerts, en els quals actuaran A Quelar Cabanyal, La Negri, Machete en Boca i El Farru. Així mateix, dilluns 8 d'abril es durà a terme l'acte institucional al Saló de Cristall de l'Ajuntament, i a la vesprada, al barri de Natzaret, la tradicional Cerimònia del Riu.

«Esta campanya posa en valor qüestions positives com la gran contribució del poble romaní a la cultura valenciana i espanyola», ha expressat la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra. «La comunitat gitana és part inseparable de la societat valenciana amb una identitat cultural pròpia i singular, que enriquix i engrandix la cultura valenciana, i que està present en diferents camps com el comerç, empresa, medicina, advocacia, universitat, educació, mediació social, activisme, política, moda, periodisme, cultura i art, entre altres», ha explicat Mónica Oltra, qui també ha afegit que «malgrat els avanços importants aconseguits en les últimes dècades, queda un llarg camí per recórrer en el que és imprescindible que els poders públics garantim la seua plena i efectiva inclusió en la ciutadania».

ACTIVITATS EN BARRIS I MERCATS

Respecte a les activitats als barris, en Cabanyal Canyameral-Cap de França es duran a terme 11 xarrades sobre la cultura romaní en centres educatius del barri des del dilluns 1 fins al dijous 4 d'abril. Així mateix, també tindrà lloc una exposició, el divendres 5 a la plaça del Rosari, de les banderes gitanes elaborades al taller de punt de ganxo format per Las Ganchilleras Luchadoras, així com un passacarrer el mateix divendres per quatre punts estratègics del barri.

En Orriols, també se celebraran diferents xarrades i tallers de dibuix per part de l'Associació Cultural i Evangèlica de Barona sobre la cultura gitana al CEIP Miguel Hernández, el 2 d'abril, i al Col·legi Mercerator, el 3 d’abril. A més, també tindrà lloc un taller d'elaboració de banderes, la projecció del curt Romanipen de Kike del Olmo i Ima Garamendia, així com diferents jornades de «convivència i coneixement mutu». En el cas de Natzaret, també se celebrarà durant el dimarts 2 d'abril una activitat de confecció de la bandera del Poble Gitano i la seua posterior exposició en un punt visible del barri.

Així mateix, es duran a terme, durant la setmana prèvia, diferents activitats de promoció del coneixement de la cultura romaní i del Dia Internacional del Poble Gitano en els mercats de Algirós, Cabanyal, Castella-Avinguda del Cid, Central, Grau, Jerusalem, Mossén Sorell, Natzaret i Torrefiel.

MÉS FOTOS