VALENCIA | POLÍTICA

L’Ajuntament enceta els tràmits per destinar el moll de Russafa del Parc Central a subseu de l’IVAM

ELPERIODIC.COM - 11/02/2022

València aprova un acord de col·laboració amb Paterna per celebrar una cordà a la plaça de l’Ajuntament el pròxim 26 de febrer

La Junta de Govern Local ha encetat els tràmits administratius per destinar el moll 3 del Parc Central, més conegut com a moll de Russafa, a subseu de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Així, el govern municipal ha acordat deixar sense efecte l’adscripció de la nau a l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins de València i atorgar una concessió demanial a l’IVAM. El vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha explicat que “volem que siga una realitat el més aviat possible perquè, a més, serà un revulsiu també per al barri de Russafa”. Per al regidor, “esta subseu prestigiarà encara més el Parc Central, un jardí que té una significació especial per a la ciutat i que s’enriqueix amb una proposta cultural de primer ordre com és la subseu de l’IVAM”.

L’edil, que ha comparegut en finalitzar la roda de premsa acompanyat del regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, recorda que “l’alcalde de València i el conseller Vicent Marzà ja anunciaren que havíem arribat a un acord entre les dos institucions per tal que eixe moll fóra una subseu de l’IVAM, IVAM Parc Central, i el que fem ara és avançar en eixa cessió”. El regidor ha explicat que “a partir d’ara serà el servici de Patrimoni, que és qui gestiona este tipus de cessions administratives, qui s’encarregue d’esta tasca i el compromís de l’Ajuntament de València és accelerar al màxim i que siga un expedient prioritari”.

En concret, en la reunió de hui, l’equip de govern ha subscrit una moció proposant l’inici de les actuacions necessàries per modificar l’acord de la Junta de Govern de 20 d’abril de 2018 i deixar sense efecte l’adscripció del moll 3 del Parc Central a Parcs i Jardins de València. En el seu lloc, s’enceta el procediment per atorgar una concessió demanial d’este espai a l’IVAM.

La Generalitat, propietària de l’IVAM, ha anunciat una inversió de 2 milions d’euros per adequar la nau i convertir-la en un espai multidisciplinar que acollirà exposicions temporals, instal·lacions multimèdia i actuacions artístiques, entre d’altres activitats. S’hi preveu que l’espai puga estar en funcionament en 2023.

La cordà de Paterna

D’altra banda, la Junta de Govern Local ha aprovat este matí el conveni de col·laboració entre els ajuntaments de València i Paterna per a la celebració d’una cordà el pròxim 26 de febrer a la nostra ciutat. Sergi Campillo ha afirmat que “l’alcalde ja va anunciar que la plaça de l’Ajuntament acolliria la cordà de Paterna com a preàmbul de les falles i, fonamentalment, per mostrar el nostre suport al món de la pirotècnia, peça fonamental del patrimoni festiu i cultural de la Comunitat Valenciana”. Segons el regidor, “d’esta manera, es mostra el suport de tots dos municipis a este sector, que ha patit en els dos últims anys un greu deteriorament econòmic arran de la cancel·lació d’esdeveniments i celebracions per la crisi sanitària del covid-19”.

Amb este conveni, València aportarà la infraestructura tècnica necessària per al desenvolupament de l’acte i l’acompliment de les normes de seguretat així com les legalitzacions i certificacions corresponents. Igualment, l’Ajuntament de València gestionarà les autoritzacions i permisos municipals per ocupació del domini públic, estacionament, mobilitat i assistència de bombers i policia local. Per la seua banda, l’Ajuntament de Paterna aportarà el material explosiu necessari, els tiradors experts i la seua acreditació, la documentació necessària per garantir l’avaluació de riscos laborals i el mitjà de transport de persones i materials des de Paterna a la ciutat de València.

El conveni té vigència per al dia 26 de febrer i fins a la finalització de l’acte, la retirada de les instal·lacions i la completa reposició de l’espai públic.

El passat 28 de gener, el ple del Consell de la Generalitat va declarar la cordà de Paterna Bé d’Interés Cultural (BIC) de caràcter immaterial. Amb esta declaració, la cordà es converteix en la primera manifestació festiva relacionada amb la pólvora que obté el més alt grau de protecció patrimonial. 

Aplicació mòbil per a l’ORA

L’equip de govern ha donat el vistiplau a l’ús d’una nova aplicació mòbil destinada al pagament de la zona d’estacionament regulat en via pública (ORA). En este cas, es tracta de l’empresa Easypark i és ja la tercera aplicació que s’autoritza.

La legislació permet que les zones d’estacionament regulat puguen pagar a través de les aplicacions de les distintes empreses que ofereixen servicis de mobilitat. L’aplicació ha de complir una sèrie de requisits, com estar desenvolupada per a iOS i Android i avisar de fi de tiquet i zona, a més de permetre el pagament de multes i estar en les dos llengües oficials de la Comunitat Valenciana.

Per últim, l’Ajuntament ha aprovat el conveni amb el Col·legi Professional de Tècnics Superiors Sanitaris de la Comunitat Valenciana per dispensar cadires de rodes i altres elements ortoprotèsics a persones beneficiàries de les prestacions econòmiques individualitzades (PEI) que precisen d’estos elements per millorar la seua autonomia. El conveni, amb una vigència inicial de dos anys, s’emmarca en la política de mesures per complir la primera ordenança de prestacions econòmiques individualitzades en matèria de servicis socials aprovada en València a l’any 2020.

A més, el consistori, juntament amb el col·legi de tècnics superiors sanitaris, treballarà per a crear un banc de moviment on es dipositaran els productes ortoprotèsics en bon estat que les persones ja no necessiten i es posaran a disposició de nous usuaris.