VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

L’Ajuntament edita un llibre pel 25 aniversari de la Llotja com a Patrimoni de la Humanitat

ELPERIODIC.COM - 06/07/2022

El monument gòtic és l’edifici patrimonial més visitat de la ciutat

Com a cloenda de la commemoració del 25 aniversari de la declaració de la Llotja com a Patrimoni de la Humanitat, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha editat un llibre homenatge a este monument emblemàtic, que és l’edifici patrimonial més visitat de la ciutat. La Llotja dels Mercaders i l’enteixinat de la Cambra Daurada de la Casa de la Ciutat és el títol de la publicació, amb text de l’arquitecte Arturo Zaragozá, fotografies de Carlos Martínez i  disseny i maquetació d’Eusebio López.

Segons ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, “es tracta d’un coffee table book, és a dir, un llibre de format especial, amb imatges d’alta qualitat que mostren tota la fastuositat de l’enteixinat de l’edifici”. Tello ha assenyalat que l’obra, “tan aprimoradament editada, ha sigut concebuda i dissenyada amb l’objectiu de donar a conéixer este Patrimoni de la Humanitat que és la Llotja de Mercaders, de la qual tan orgullosos estem els valencians”. L’edil ha destacat, “com element afegit i menys conegut, les magnífiques imatges de l’univers medieval que conté l’enteixinat de la Cambra Daurada de l’antiga Casa de la Ciutat, que cobrix el sostre del saló del Consolat de Mar de la Llotja”.

El 5 desembre de 1996, el comité del Patrimoni Mundial de la UNESCO, reunit a la ciutat de Mèrida, a Mèxic, va decidir inscriure la Llotja de València en el Llibre del Patrimoni Mundial, com a exemple excepcional d’edifici civil del gòtic final, i per il·lustrar la puixança de les grans ciutats mercantils del Mediterrani. El 25 aniversari d’esta efemèride va donar pas a un programa amb música, conferències, activitats escolars i intervencions arquitectòniques, del qual forma part esta publicació. A partir d’esta setmana el llibre estarà a la venda en les llibreries i centres comercials de la ciutat a un preu de 15 euros.

L’enteixinat de la Cambra Daurada

Un dels aspectes destacats de l’obra, com ha expressat Glòria Tello, és “la visibilitat i posada en valor” del sostre original de la Cambra Daurada, “un dels conjunts de fusta tallada d’època gòtica més importants de la Corona d’Aragó, en la qual s’ha incidit especialment en la celebració d’este 25 aniversari i que ha contribuït notablement a enriquir el contingut històric artístic d’un monument cada vegada més visitat”.

L’enteixinat és una peça artística que van encarregar els Jurats al mestre Joan del Poyo, qui la va executar entre 1418 i 1426. Va ser traslladat fa un segle aproximadament gràcies a l’esforç de l’acadèmic i arxiver Luis Tramoyeres i de l’escultor José Aixa, la qual cosa va assegurar la seua preservació. Per posar-lo en valor, ha indicat la regidora,  cal un projecte d’intervenció que determine el seu estat de conservació. “I per a això, el punt de partida és la realització d’una anàlisi fotogramètrica que ja està en procés d’elaboració”, a partir de la qual  es disposarà d’una base per definir un pla d’actuació que l’Ajuntament desenvoluparà al llarg dels pròxims anys.

Esta és una de accions que la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha posat en marxa per millorar l’estat i projecció del monument. Així, entre altres mesures, s’ha dotat l’edifici d’un sistema antincendi, s’han ampliat les càmeres de vigilància, s’ha restaurat el paviment gòtic de la primera planta de la torre i s’ha fet un estudi de conservació preventiva, encarregat al doctor arquitecte Javier Benlloch, professor de la Universitat Politècnica de València.

A açò s’ha d’afegir la remodelació de l’entorn de la Llotja per alliberar-lo del trànsit i convertir-lo en un espai per a vianants integrat amb la resta dels monuments —Sant Joan del Mercat, el Mercat Central, l’església de la Companyia—, en el marc del projecte “València, ciutat de places”.

MÉS FOTOS