VALENCIA | MEDI AMBIENT

L'Ajuntament concedix un milió d'euros a 12 projectes innovadors orientats a la Missió Climàtica València 2030

ELPERIODIC.COM - 17/11/2023

D’entre els projectes seleccionats, 8 procedeixen del sector privat, 2 de les Universitats i altres 2 de la societat civil

S’han concedit també els VIII Premis d’Innovació Missions València 2030 dotats amb 96.000 euros

 

 

L'Ajuntament de València ha aprovat concedir ajudes per una quantia total d'1.000.000 euros a 12 projectes d'innovació per a combatre el canvi climàtic.

En concret, els projectes d'innovació seleccionats proposen solucions tan interessants com navegadors que optimitzen rutes marítimes amb menor impacte en combustible i emissions; visors digitals per a la València dels 15 minuts; sistemes d'agregació independent de la demanda energètica per a fomentar les instal·lacions d'autoconsum i l'ocupació verda; mobiliari urbà amb robòtica i impressió 3D per al foment de l'economia circular i sostenible; App de consulta ciutadana i ajuda a la presa de decisions sobre les illes de calor; y recàrrega de vehicles elèctrics des de les voreres.

En este sentit, la regidora d’Innovació, Tecnologia, Agenda Digital i Captació d'Inversions, Paula Llobet ha volgut destacar la dotació d'estes ajudes “perquè es tracta d'una quantitat molt important per a una entitat local, és una prova més del nostre compromís amb la innovació i amb la sostenibilitat, els projectes seleccionats són huit del sector privat, dos d'universitats i dues de la Societat civil i l'objectiu i l'objectiu és donar suport a projectes que aporten solucions a la Ciutat de València i que puguen demostrar l'impacte potencial en la Missió Climàtica València 2030, i amb això, l'impacte en la millora de la vida de les persones a la ciutat”.

També contemplen idees com persianes solars que permeten utilitzar a la nit l’energia emmagatzemada; canvi de model en la gestió dels excedents alimentaris en Mercavalència; sistemes de regeneració i renaturalització de l'hàbitat marí amb posidònia mitjançant esculls artificials, en esculleres portuàries i zones naturals degradades; centre de formació en hostaleria i turisme per a persones amb síndrome de Down i discapacitat intel·lectual en la marina del port, on celebrar esdeveniments sostenibles; plataforma de guiat i formació virtual per a acompanyar a instal·ladors novels en el procés d'instal·lació de sistemes d’aerotèrmia; y proposta innovadora per a revitalitzar i donar ús a l'horta no usada i afavorir l'ocupació per al col·lectiu migrant i vulnerable.

Estes ajudes tenen per objecte “donar suport a la realització d’idees, productes, servicis, iniciatives i projectes innovadors procedents de qualsevol àmbit, sector, activitat, font de coneixement, tecnologia, hèlice de l’ecosistema d’innovació o aliança formada entre estes, que aporten una solució nova per al mercat i la societat i que puguen demostrar-ne l’impacte potencial en la Missió Climàtica València 2030, i amb això, l’impacte en la millora de la vida de les persones a la ciutat de València”.

L'import màxim que cada projecte podrà rebre és de 100.000 euros i per a garantir el desenvolupament dels seus objectius i la posada en marxa i funcionament de les seues idees de negoci, es realitzarà un pagament anticipat pel 75% de l'import de la concessió una vegada aprovada i el pagament del 25% restant després que s'haja presentat i aprovat la justificació total del projecte subvencionat.

A la convocatòria de 2023 es van presentar 83 projectes d'innovació, dels quals només 25 van passar a una fase final de defensa davant un jurat extern compost per persones expertes de l'acadèmia, sector privat, associacions empresarials i mitjans de comunicació.

VIII Premis d’Innovació Missions València 2030

D'altra banda, l'Ajuntament també ha resolt concedir els VIII Premis d'Innovació orientats a la Missió Climàtica València 2030 a 8 projectes, dins de les diferents categories convocades, i les seues corresponents mencions.

En concret, estos guardons han reconegut les següents iniciatives: “Cycling with clean air- València” d'Acció Ecologista Agrò en la categoria de ciutat saludable i la menció per a “Mihsalud Tech” de l'Associació per a la cooperació entre comunitats; “Wings-wind integrated neighborhood generation system” de Gonzalo Cañada Benlloch en la categoria ciutat sostenible i la menció per a “Smobery” d’Itera Soluciones de Ingeniería S.L.; “Cuina de barri” de l'entitat Cabanyal Horta en l'apartat de ciutat compartida i la seua menció “Jueveppps d’autoconstrucció. Jornades de treball col·lectiu a la Punta” de Makea Coop. V.; i “Plataforma Naria per a la gestió d'excedents alimentaris” de Naria Tech S.L. en la categoria de ciutat emprenedora i la menció per a “Up! Steam- Missió 2030” de Science Fantasy S.L.

També s'ha premiat el projecte “La petjada energètica del Rascanya” de l'IES Rascanya, en la categoria de col·legis o instituts i la menció “Marítim Resilient” de l'IES Districte Marítim; “Estudi de viabilitat per a la construcció d'una empresa municipal energètica” d’Alina Marín Taura en la categoria de TFG i la menció “Anàlisi geoespacial de València segons el concepte de ciutat 15 minuts i el marc estratègic de la ciutat” de Néstor Villanueva Durbán; “Estudi energètic de La Marina de València. Anàlisi d'escenaris cap a un districte d'energia positiva” d'Isabel Aparisi Cerdà, en la categoria de TFM i la menció per a “Del pati per a totes al barri per a totes” de María Rodríguez García; i “Desenvolupament d'una eina integral de gestió de gasos d'efecte d'hivernacle per a la presa de decisió contra el canvi climàtic en l'àmbit regional i local en la Comunitat Valenciana” d'Edgar Lorenzo Sáez en la categoria de Tesi Doctoral i la menció per a “Usos del sòl a la ciutat i llibertat d’establiment” de Claudia Gimeno Fernández.

Els premis contemplen huit categories amb un primer premi i un esment per cadascuna d'elles. En concret són projectes d'innovació en les categories de ciutat saludable, ciutat sostenible, ciutat compartida, ciutat pròspera i emprenedora, col·legis i instituts i investigació universitària en innovació en les modalitats de tesi doctoral, treball de final de màster i treball de fi de grau.

El projecte guanyador de cada categoria rep 8.000 euros, mentre que la menció de cada modalitat rep de 4.000 euros. En total, l'Ajuntament ha destinat 96.000 euros en premis.

Els treballs guardonats han de tindre un caràcter innovador, han de demostrar el seu compromís amb les Missions València 2030 i han de tindre implantació en el terme municipal de la ciutat.