L'Ajuntament es compromet a continuar treballant en mesures que faciliten l'accessibilitat en museus i biblioteques públiques
El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui una moció en la qual es compromet a «avançar en les mesures que faciliten l'accessibilitat de persones amb discapacitat en museus, biblioteques i altres instal·lacions públiques», amb carà cter alternatiu a la presentada pel Grup Ciutadans. A més, també ha quedat aprovada una segona moció alternativa en la qual el Consistori establix el cobrament de tributs a les entitats i associacions que utilitzen els immobles per a la realització d'una activitat lucrativa amb carà cter permanent, subjecta al mercat de lliure competència.
La primera moció alternativa a la presentada pel Grup Ciutadans, aprovada amb els vots a favor de l'equip de Govern, establix que «l'Ajuntament continuarà treballant per a avançar en totes aquelles mesures que faciliten l'accessibilitat per a persones amb discapacitat, tenint en compte, la necessitat de conciliar l'aplicació de les mesures amb la preservació dels valors patrimonials que els fan mereixedors de protecció».
La regidora del Grup Ciutadans, Amparo Picó, ha afirmat que «els museus i les biblioteques de la ciutat manquen d'una accessibilitat real per a totes les persones amb discapacitat», per la qual cosa ha sol·licitat «la millora de l'accessibilitat, el compliment de la legislació vigent en esta qüestió i que el servici de Publicacions de l'Ajuntament preveja l'edició de llibres i fullets divulgatius amb lectura en sistema braille».
En este sentit, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha defensat que «els nostres espais culturals no incomplixen la legislació» i que «l'Ajuntament té la voluntat d'avançar en la mesura que siga possible en esta qüestió i, per això, es troba treballant amb diferents associacions i entitats per a millorar l'accessibilitat universal a estos espais públics».
COBRAMENT DE TRIBUTS
D'altra banda, el Ple municipal ha aprovat una moció alternativa a la presentada pel portaveu del Grup Popular, Eusebio Monzó, relativa al cobrament de l'IBI a immobles de l'Església, en la qual establix la implementació del cobrament de tributs, tals com l'IBI, IAE i uns altres, a aquelles entitats i associacions que utilitzen els immobles per a la realització d'una activitat lucrativa amb carà cter permanent subjecta al mercat de lliure competència.
En este sentit, Eusebio Monzó ha sol·licitat «que per part de l'Ajuntament de València no s'emeta cap rebut de l'IBI al cobrament a l'Església, respecte dels immobles declarats exempts en virtut del Règim Fiscal de les Entitats sense Finalitats Lucratives i dels Incentius Fiscals de Mecenatge, la Llei d'Hisendes Locals i els Acords Signats en 1979 entre la Santa Seu i l'Estat Espanyol». «No es pot girar rebuts de l'IBI a l'Església perquè no té cobertura legal; el que plantegen és il·legal, ja que la sentència d'Europa en qüestió es referix al ICIO i no a l'IBI», ha afegit. «No entenem l'extrapolació urgent que estan fent d'esta sentència, per la qual cosa demanem que es complisca la llei», ha afirmat el portaveu del Grup Ciutadans, Fernando Giner, qui ha afegit que «la manera d'actuar d'este govern és sectà ria».
Davant estes afirmacions, el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha definit la postura de l'oposició com «absolutament ideològica i confessional». També ha explicat «que el cobrament de l'IBI plantejat suposa una major equitat fiscal en cobrar a totes les entitats que utilitzen els seus immobles amb intenció lucrativa, d'acord amb el mercat de lliure competència». A més, ha afegit que «eximir a qualsevol entitat, en el cas que realitze activitat lucrativa subjecta a la lliure competència, s'ha qualificat per la Gran Sala del Tribunal de JustÃcia de la Unió Europea com a ajudes il·legals de l'Estat».