L'Ajuntament col·labora amb Aldeas Infantiles en un homenatge als germans en acolliment
L'organització humanitària inaugura a Vivers l'exposició fotogràfica ‘Junts perquè som germans’, que podrà visitar-se fins al 9 de setembre
Aldeas Infantiles SOS ha inaugurat a València l'exposició fotogràfica 'Junts perquè som germans', un homenatge als xiquets i xiquetes que creixen lluny de les seues famílies i que, a més, s'enfronten al dolor de veure's separats dels seus germans i germanes. Les imatges, que retraten les relacions fraternals de xiquets i xiquetes de diferents països, podran contemplar-se als Jardins de Vivers fins al 9 de setembre.
La mostra, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, vol retre homenatge a tots els xiquets i xiquetes que creixen separats dels seus pares i han d'enfrontar-se, a més, a la separació dels seus germans i germanes. L'organització humanitària espera, així mateix, donar visibilitat a esta realitat i reclamar el seu dret a créixer junts i compartir la seua infància.
En la inauguració han participat el regidor de Cultura, José Luis Moreno Maicas i la directora territorial de Aldeas Infantiles SOS a València, Verónica Martorell. La mostra fotogràfica, que ja va estar exposada a Madrid, Granada i Màlaga, podrà visitar-se fins al 9 de setembre al Jardí de Vivers (Jardins del Real) de València.
L'organització Aldeas Infantiles SOS exposa 33 fotografies de germans i germanes de diferents països del món, com Indonèsia, Mèxic, Togo, Síria, el Marroc o Ucraïna, una bona part de les quals han sigut preses pel fotògraf Iván Hidalgo.
"A més de ser una exposició de fotografia, el més important és el missatge que Aldeas Infantiles SOS llança sobre una problemàtica poc visibilitzada com és la separació de germans en el sistema de protecció. Aldeas Infantiles transmet que els germans cresquen junts perquè este vincle familiar els ajuda a desenrotllar-se millor", ha declarat Moreno. "Esta situació no és molt coneguda, però cal donar-li la difusió que es mereix perquè la gent tinga consciència d'este problema", ha afegit el responsable municipal de Cultura.
“Els germans i germanes són les primeres persones a les quals acudim quan alguna cosa ens fa sentir malament o tenim alguna preocupació. Esta relació es construïx a través de la inclinació i la confiança, ens brinda estabilitat i sentit de la pertinença. Per això, quan, per diferents motius es produïx la separació entre pares i fills, este vincle s'enfortix i és essencial per a ajudar els xiquets i xiquets a superar estos moments tan complicats”, ha destacat Verónica Martorell.
No obstant això, en moltes ocasions, els germans i germanes en acolliment són separats, en contra del que indica la legislació nacional i internacional. A més, no es coneixen xifres oficials que il·lustren esta realitat, la qual cosa fa molt més difícil abordar la seua situació. “Necessitem dades i estadístiques que ens oferisquen una visió completa per a poder garantir el benestar d'estos xiquets i xiquetes", ha ressaltat la directora territorial de l'organització a València.
Un dels objectius de Aldeas Infantiles SOS és aconseguir que els menors que creixen separats de les seues famílies tinguen una infància feliç i desenrotllen relacions sanes i afectives. I el fet que els germans romanguen junts és un factor clau per a aconseguir-lo. La seua companyia és un suport que no ha de ser subestimat a l'hora de processar experiències traumàtiques. L'entitat humanitària fa més de 50 anys que treballa a Espanya i més de 70 al món fent costat a les famílies que travessen dificultats perquè puguen mantindre's unides i, quan la separació entre pares i fills és inevitable, proporcionant un entorn segur i protector als xiquets i adolescents.
A València, en concret, l'organització compta amb un Centre d'Infància, Adolescència i Famílies en el qual en 2023 va donar resposta a les necessitats de 72 xiquets i 43 famílies. El centre té com a objectiu enfortir a famílies en situació de vulnerabilitat i risc, de manera que es puga preservar la unitat familiar i minimitzar els factors que promouen esta situació.
Des de l'entitat i en col·laboració amb l'Ajuntament es treballa estretament de la mà dels centres de Servicis Socials de Campanar, la Saïdia i Salvador Allende. A més, a través dels programes educatius, Aldeas Infantiles col·labora amb centres escolars a València fent costat a un total de 230 xiquets, a través de diverses iniciatives.