VALENCIA | SOCIETAT

L'Ajuntament celebra el 40 aniversari de la reintroducció del valencià en les institucions democràtiques

ELPERIODIC.COM - 29/08/2020

El consistori ha dissenyat una campanya de commemoració d’este 40 aniversari i reforça la presència en xarxes del Gabinet de Normalització Lingüística per dinamitzar la llengua pròpia entre la ciutadania

Amb el lema «40 anys treballant pel valencià», el Consistori vol posar en valor la tasca feta des de l’Ajuntament per prestigiar la llengua pròpia dins i fora de l’administració local. “Gràcies a l’esforç i al treball dut a terme durant els últims anys durant els quals s’ha aconseguit reintroduir el valencià en l’administració, formar els treballadors i treballadores en competències lingüístiques i consolidar diverses campanyes de promoció pròpies. Ara comptem amb un Gabinet de Normalització Lingüística encarregat de dinamitzar el valencià en l’Ajuntament”, ha destacat la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario.

Notario ha explicat que “l’Ajuntament de València pot i deu de contribuir a la normalització de la nostra llengua més enllà de l’administració i per això, quan arribàrem al govern en 2015 el Gabinet de Normalització Lingüística es va constituir com a servici independent dotant-lo d’una major estructura que ens ha permès iniciar noves activitats per tal de promoure el valencià en altres àmbits entre la ciutadania”.

En este sentit, s’ha reforçat la seua estructura i la regidora també ha anunciat que en breu s’incorporaran 2 tècnics lingüistes més com a resultat de l’última convocatòria d’oposicions celebrada en 2019 corresponent a la a Oferta Pública d’Ocupació del 2016, “la primera que va dissenyar íntegrament el Govern de Joan Ribó”. “Un personal amb el qual s’ha avançat en el desenvolupament del nostre Reglament d’Ús i Normalització; en la implantació del valencià en l’àmbit intern de la institució entre el personal a través de la formació i del voluntariat, en la senyalística o en la documentació, i també externament entre la ciutadania, en la publicitat institucional, en la informació, en la cartelleria, les publicacions, actes culturals, en el comerç i en les xarxes socials, entre d’altres”, ha assenyalat Notario.

Segons la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, “per a l’Ajuntament de València la recuperació d’espais d’ús per al valencià és de gran importància. Perquè el valencià és patrimoni cultural de tots i totes les persones que vivim en la ciutat de València, independentment de la llengua que parlem habitualment, perquè aporta riquesa a la nostra identitat com a poble, perquè ens fa únics al món, i alhora ens permet obrir-nos a una comunitat lingüística de més de 13 milions de persones, amb una rellevant producció cultural i amb oportunitats laborals dins i fora de les nostres fronteres”.

40 anys treballant pel valencià

L’any 1979, després de les eleccions municipals i la constitució dels primers ajuntaments democràtics, l’Ajuntament i la Diputació de València van ser les primeres institucions valencianes que van convocar places de tècnic/a lingüístic/a. A partir d’eixe moment es va reintroduir el valencià com a llengua de l’Administració municipal, juntament amb el castellà. Altra de les fites destacades va ser el 28 de juny de 1996 quan el Ple va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics amb representació, el Reglament sobre l’Ús i la Normalització del Valencià al municipi de València que va ser impulsat posteriorment, l’any 2015, quan es va desenvolupar i reforçar la seua estructura actual i les seues funcions.

Entre les activitats d’este servici destaquen l’assessorament lingüístic, això és la traducció i correcció de la documentació municipal i dels organismes autònoms i resolució de dubtes per a la redacció d’informes, formularis, catàlegs d’exposicions, campanyes publicitàries, llibres, toponímia, etc. També la formació és una de les seues funcions clau amb cursos generals de valencià per al personal de l’Ajuntament i des de 2016 ofereix recursos lingüístics en línia i traducció automàtica.

A partir del 2015 el Gabinet de Normalització Lingüística assumeix la tasca de la promoció lingüística i l’organització de diverses campanyes com ara el Voluntariat pel valencià, Literatura per a joves, Versafalles, La fàbrica de les paraules, tallers de lectura, rutes literàries, recitals de poesia en col·laboració amb les biblioteques municipals, el Consorci de Museus la Fira del Llibre, la Plaça del Llibre.

Entre les últimes actuacions destaca la Ruta Estellés, la primera de les rutes literàries que durà a terme el Gabinet de Normalització Lingüística, i que, segons les previsions, a l’octubre de 2020 quedarà senyalitzada.

Impuls a les xarxes socials

El Gabinet de Normalització Lingüística ha intensificat la seua presència en xarxes socials, a través de Facebook [GNLVLC], Instagram [@gnlvlc], YouTube [GNL València] i Spotify (GNLVLC) així com l’aplicació de WhatsApp per a oferir continguts atractius en llengua pròpia, així com materials diversos que dinamitzen l’ús del valencià com ara iniciatives d’escriptura literària i creativa, tallers de lectura concursos o llistes de música en Spotify.