VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

L'Ajuntament anuncia un pla d'inversions en la Casa Museu Blasco Ibáñez de cara al centenari de la mort de l'il·lustre autor valencià

ELPERIODIC.COM - 06/10/2024

La Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals ha conclòs la restauració del bust de l'escriptor i dels elements ornamentals de les façanes de la Casa Museu

El pròxim 2028 es complix el primer centenari de la mort del reconegut escriptor, polític i periodista Vicente Blasco Ibáñez, un dels noms valencians més il·lustres i, amb vista a esta efemèride, l'Ajuntament de València ha previst un conjunt d'actuacions que aniran executant-se de manera progressiva cada any fins a 2028. Amb l'objectiu de posar en valor la Casa Museu, que va ser la seua residència al barri de la Malva-rosa, una part important de les inversions a realitzar, amb càrrec als pressupostos municipals i al llegat de Gloria Llorca, la neta de l'autor, rebut en herència per la citada institució, anirà destinada a la conservació i a la millora de la Casa Museu.

El 14 de juny passat es van adjudicar les obres de sanejat de les motlures de buits i façanes de l'immoble, així com la restauració del bust de Blasco obra de l'escultor Víctor Hino que s'exhibix al jardí. Les obres van ser adjudicades a l'empresa Noema Restauradores SL, per un import de 17.508,70 euros (IVA inclòs) i un termini d'execució de quatre mesos. Els treballs, que ja han finalitzat, s'han efectuat amb l'objectiu d'evitar els possibles danys derivats de la proximitat de l'immoble a la mar i mantindre en les degudes condicions de conservació l'edificació, les escultures i altres elements ornamentals.

Tal com ha explicat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, “a causa de la permanent exposició al sol i a la humitat i de la mar, el bust en bronze de Blasco Ibáñez presentava diferents alteracions”. “A pesar que, en general, es trobava en bastant bon estat de conservació –ha afegit- presentava importants zones de clorurs de bronze que estaven afectant l’estabilitat”. A més, cal tindre en compte que els revestiments de les diferents façanes de la Casa Museu i els elements ornamentals estan realitzats amb morter de ciment amb un armat a base de varetes internes de ferro. Atés que l'immoble es troba en un ambient marí, la humitat de l'aigua penetra a través de les xicotetes fissures existents, la qual cosa provoca un continu procés de corrosió de les varetes. Això es transmet en pressions i empenyiment sobre el material de cobertura, la solubilització dels morters, així com disgregacions internes, amb la consegüent caiguda i perduda del revestiment.

Davant estes circumstàncies, la intervención realitzada, que s'ha efectuat amb l'ajuda d'una plataforma elevadora, ha consistit en l'eliminació de les zones trencades per les oxidacions de l'armat interior de ferro, la neteja dels ferros, la reposición de buits, la reproducción d'elements ornamentals a través del modelatge in situ, la consolidación tant interna com externa del conjunt i la dotació a l'obra d'un aspecte uniforme i homogeni. Finalment, s'ha donat un tractament protector de pintura, amb els mateixos tons que els existents actualment.

Pròximes accions a la casa museu

De manera paral·lela, des de la Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals estan en marxa o previstes altres actuacions de millora de la Casa Museu. És el cas de l'adequació de la balconada de l'edifici: en estos moments ja està en fase de contractació la implementació d'un sistema o cortina d'aire que permetrà l'accés del públic a la terrassa, mantenint en tot moment en perfectes condicions la climatització de la zona expositiva.

Així mateix, està projectada també la rehabilitació integral de les dos cariátides que adornen la terrassa pompeiana de la Casa Museu. Serà una actuació a executar en exercicis successius, el mateix que el projecte de substitució de l'enreixat perimetral de l'edifici, que també presenta oxidació per efecte de la proximitat de la mar, la qual cosa danya seriosament l'aparença externa i fins i tot la integritat d'alguns elements de la construcció.

En un altre capítol d'inversions, el mes de juliol passat el Servici de Patrimoni Històric i Artístic va contractar, per 5.737 euros (IVA inclòs) i un termini d'execució de sis mesos, l'elaboració d'una assistència tècnica per a l'actualització i posada en xarxa, a través del programa AbsysNet, del catàleg dels fons bibliogràfics depositats a la Casa Museu Blasco Ibáñez, per tal de facilitar la consulta per part d'investigadors i investigadores.

Reedicions, conferències i una ruta d'escultures

En el terreny editorial, la publicació dels treballs realitzats en les diverses convocatòries de la Beca Blasco Ibáñez anirà acompanyada de l'edició d'alguns dels títols més celebrats del novel·lista valencià, com La barraca (amb il·lustracions de José Benlliure), o Los muertos mandan (amb dibuixos de José Segrelles), entre altres. Així mateix, es reeditaran en format butxaca obres com a Flor de mayo i Los cuatro jinetes del Apocalipsis; o la publicació de diferents assajos i treballs de recerca sobre la relació de Blasco i el cinema.

A més, i mentres acaba de perfilar-se el programa per a la commemoració del centenari de la mort de Vicente Blasco Ibáñez, la Casa Museu continuarà el seu paper com a lloc de trobada per al diàleg i la reflexió entorn de la figura i l'obra de l'autor. Per a això, es realitzaran diferents cicles de conferències, com el que tindrà lloc els pròxims dies 17, 24 i 31 d'octubre sota el títol “València, una ciutat per a la ficció”, que tindrà com a ponents a Francisco López Porcal i a Carlos Aimeur.

Finalment, el govern municipal impulsarà la creació, a partir de 2025, d'una ruta d'escultures que representaran personatges de pel·lícules i obres literàries de Blasco ambientades a la ciutat de València. Una de les primeres novel·les que protagonitzaran esta iniciativa serà Arròs i tartana (1894), de la publicació de la qual es complixen 130 anys. La ruta comptarà amb altres títols de l'autor, com a Flor de mayo (1895), La barraca (1898) i Cañas y barro (1902). Les estàtues, en bronze i de caràcter figuratiu, se situaran en els llocs on transcorren els arguments de les novel·les, a l'altura dels vianants, i inclouran codis QR amb tota la informació sobre cada obra.

MÉS FOTOS