L'Ajuntament acull l'exposició «Francesc Jarque: Fotogrames d'una ciutat»
L'Ajuntament de València obri al públic, esta vesprada a les 18.00 hores, l'exposició «Francesc Jarque: fotogrames d'una ciutat», a la sala d'exposicions municipals del carrer de l’Arquebisbe Mayoral, on estarà situada fins a final de juny. La inauguració de l'exposició comptarà amb la presència de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello.
L'exposició «Francesc Jarque: fotogrames d'una ciutat» és un homenatge a la figura del fotògraf valencià, mort en 2016, inclòs en el programa de la sala d'exposicions municipals, que està dedicat a «reflexionar sobre la imatge de València a través de figures que van contribuir a la construcció de l'imaginari col·lectiu de la ciutat». En anteriors mostres, es va exhibir la litografia de València per Alfred Guesdon en el segle xix i l'anàlisi de l'urbanisme dels anys centrals del segle xx que representa Javier Goerlich.
L'exposició, que està comissariada per la fotògrafa i professora de la Facultat de Belles Arts de València, Ana Teresa Ortega, fa una selecció específica sobre la ciutat «dins del vast univers fotogràfic de Jarque». Respecte a esta relació, destaquen les publicacions que va fer amb la periodista María Ángeles Arazo.
En este sentit, l'Ajuntament ha coordinat les diferents temàtiques d'estes exposicions amb l'objectiu que les propostes que es realitzen siguen complementàries i ampliables en produccions d'altres institucions com el Museu Valencià d’Etnologia i el PhotOn Festival.
«L'exposició de Francesc Jarque es fonamenta en l'ésser humà i el seu entorn, la gent, les escenes de carrer, mercats, el treball, el camp, les festes populars, l'arquitectura, i crea amb això una documentació fotogràfica sistemàtica de determinades condicions socials», ha explicat la fotògrafa Ana Teresa Ortega.
«Les seues imatges són documents que ens ajuden a entendre la cultura i la història de la nostra comunitat i en concret de València. Amb una mirada incisiva ens mostra la quotidianitat d'una ciutat que ha anat canviant i transformant-se. Moltes de les seues imatges, ja icòniques i de gran valor patrimonial, construixen la nostra millora col·lectiva», ha afegit.
Ortega també ha definit Jarque com «un observador de les accions i interaccions que van anar configurant la nostra realitat social, que registra imatges dels nostres costums, mites i creences».