VALENCIA | MEDI AMBIENT

L’Ajuntament activa de nou el Consell Municipal de Medi Ambient amb la renovació del seu reglament

ELPERIODIC.COM - 20/02/2020

Sergi Campillo anuncia una “brigada antibotellot” que intensifique la tasca de neteja en les zones on es consumix alcohol durant les falles

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha informat de les novetats en la reunió de la Comissió Informativa d’Ecologia Urbana i Emergència Climàtica. Entre altres coses, destaca el canvi d’adscripció a l’Àrea d’Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica. També a la comissió s’ha acordat encarregar enguany un estudi per valorar l’accessibilitat dels parcs i jardins de la ciutat i proposar actuacions. D’altra banda, des del servici municipal de gestió de residus i neteja es posarà a disposició dels casals fallers un telèfon i un correu electrònic per alertar de la presència de zones de botellot.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que el Consell Municipal de Medi Ambient és l’òrgan de participació i coordinació del teixit associatiu en este àmbit. La seua creació va ser aprovada per acord plenari l’any 2017. L’actuació d’este consell municipal és transversal i atendrà tots els aspectes relacionats amb el benestar mediambiental des del punt de vista econòmic, social, cultural i polític incorporant a estos la perspectiva de sostenibilitat. Campillo ha avançat que, una vegada s’aprove definitivament esta modificació per part del Ple de l’Ajuntament, “es convocarà el més ràpid possible per tal de començar a treballar”.

Entre les seues funcions inclou la d’impulsar la protecció efectiva del mediambient en tots els àmbits municipals, a més de fomentar la participació directa i la coordinació de les diferents associacions, institucions, entitats i, fins i tot, iniciatives individuals que treballen en este àmbit. A més, s’encarrega d’assessorar en les polítiques de sostenibilitat i preservació del medi ambient, així com emetre informes, de caràcter no vinculant, i formular propostes al municipi en els diferents programes i actuacions orientats a la sensibilització, promoció i defensa del medi ambient.

D’altra banda, encara que el seu àmbit d’actuació és la ciutat de València, també col·laborarà amb altres entitats i administracions de l’Àrea Metropolitana o d’àmbit autonòmic i estatal. Tot este treball serà desenvolupat per comissions que elaboraran els informes, faran propostes i impulsaran activitats. La Coordinadora General de l’Àrea de Medi Ambient, Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica serà qui encapçale estes comissions de treball.

Pel que fa a la seua composició, la Presidència l’ocuparà l’Alcaldia de l’Ajuntament de València que podrà delegar en la Regidoria titular de l’Àrea  d’Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica. També formaran part representants dels grups polítics de la corporació i les àrees i servicis municipals implicats en la matèria com ara platges, qualitat acústica i de l’aire, jardineria sostenible, gestió de residus urbans i neteja, emergència climàtica i transició energètica, Devesa-Albufera, Pobles de València, mobilitat sostenible, cicle integral de l’aigua, a més de salut i consum responsable. També comptarà amb representants de la Federació de Veïns de València, de les universitats públiques, del sector empresarial, sindicats, etc.

ACCESSIBILITAT I LLUITA CONTRA EL BOTELLOT EN FALLES

La Comissió d’Ecologia Urbana i Emergència Climàtica també ha aprovat  avançar en l’accessibilitat dels espais verds de la ciutat. En este sentit, s’ha acordat elaborar enguany un pla que detalle les actuacions necessàries per tal que les zones enjardinades de València siguen completament accessibles. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha valorat que “durant els últims anys s’ha fet un important treball per garantir l’accessibilitat dels nostres parcs i jardins en aquells que s’han reformat o que s’han fet nous”. També ha explicat que en aquells casos declarats zones de protecció patrimonial necessitaran comptar amb permisos especials. Tot i això, ha reafermat “el compromís del govern municipal en l’impuls de mesures encaminades a que totes les zones verdes de València siguen accessibles”.

També hui en la comissió, s’ha acordat per unanimitat posar a disposició de les comissions falleres, des de la delegació de residus sòlids i neteja de l’espai públic, un telèfon i un correu electrònic per tal que puguen advertir de la presència de zones de botellot dins la seua demarcació. “Volem evitar imatges de carrers plens de gots de plàstic i residus després d’una nit de festa”, ha dit Campillo.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana ha anunciat que “enguany es farà salt qualitatiu i quantitatiu molt important en el pla global de neteja durant les Falles que sumarà més mitjans i incorporarà una campanya de sensibilització”. Segons Campillo, “volem donar facilitats a les comissions falleres per tal que puguen alertar de zones botellot fora de la seua àrea festiva perquè encara que són dies de festa al carrer la ciutat ha d’estar neta”.

MÉS FOTOS