elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’AFA del CEIP Pare Català denuncia la falta de persones orientadores al centre educatiu

  • Les famílies demanen que al centre escolar s’incorpore 1 persona més dins de la plantilla de l’equip d’orientació.

La Comissió d’Inclusió de l’AFA del CEIP Pare Català de València denuncia que únicament té una persona orientadora al seu centre educatiu, i és insuficient per donar resposta a les necessitats de l’escola. És per això, que reivindiquen incrementar la plantilla de persones orientadores amb una persones més.

Ara mateix, el centre educatiu té 570 xiquetes i xiquets, i 28 unitats. Del total d’alumnat, 23 són de grau 3 i reducció de ràtio, 87 amb necessitats específiques de suport educatiu, NESE, i 23 amb situació de compensació educativa.

Tanmateix, d’acord amb la normativa actual, fins a 29 unitats únicament li correspon al centre escolar una persona orientadora. Des de l’AFA manifesten que: «És una errada dotar aquests professionals per unitats i no per nombre d’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu atès, com sí que fan amb altre personal especialista com les persones d’AL, de PT i d’educació especial». Ja que, la dotació d’aquest personal especialitzat, està relacionada amb el nombre d’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE).

Açò està provocant una situació de desequilibri molt gran en la ràtio atesa orientadora/alumnat entre les escoles públiques. En el cas del CEIP Pare Català, ha suposat un desequilibri major, ja que aquest CEIP té 3 línies, una aula específica amb alumnat amb necessitats especials en centre ordinari (EPRI), i una aula de 2 anys.

Aquesta és una llarga reivindicació de l’AFA, ja que es tracta de personal docent dedicat a l’atenció de l’alumnat que presenta necessitats especials o específiques, i la seua presència és fonamental perquè treballen amb perfils que requereixen d’atenció més personalitzada i treballen al costat d’altres especialistes.

«És necessari perquè els professionals puguen treballar en el centre amb dedicació completa i puguen desenvolupar-se pràctiques inclusives i millorar el servei i la coordinació amb la resta de comunitat educativa», afirmen les famílies.

Aquesta situació està provocant que a aquest CEIP siga impossible donar resposta a totes les necessitats educatives existents i altres funcions també molt importants, com la participació de l’orientació educativa a la millora de la convivència, pla d’acció tutorial, processos de transició, avaluació d’alumnat de nova escolarització… fonamentals per al funcionament d’un centre.

Des de FAMPA València, federació majoritària d’AMPA de València, reivindiquem l’increment de personal orientador perquè tot l’alumnat tinga garantit el dret a una educació de qualitat.

Pujar