Lacalle: “La reforma laboral no ha fet res per millorar la contractació a Espanya”
El segon tinent d’alcalde i regidor d’Ocupació, Juanma Badenas, anuncia “millorar la transparència de les dades del mercat de treball”
L'Ajuntament de València, a través de València Activa, ha organitzat la conferència ‘Ha fracassat l'última reforma laboral?’, impartida per l'escriptor i economista Daniel Lacalle, en la qual s'ha abordat l'abast de la citada reforma i el seu impacte en el mercat de treball.
La ponència ha estat presentada pel segon tinent alcalde i regidor d'Ocupació, Juanma Badenas, qui ha explicat que durant esta conferència s'han plantejat propostes per a la millora de l'última reforma laboral, “propostes que contribueixen a la generació d'ocupació de qualitat”.
A més, Badenas ha avançat que molt prompte l'Ajuntament de València oferirà les dades de desocupació de forma desagregada. “Millorarem la transparència per a demostrar que ací les dades d'atur són millors que els nets i oficials”, ha assegurat.
Per la seua banda, Daniel Lacalle ha indicat que “amb la reforma laboral s'ataca la temporalitat i la precarietat. Es va canviar per llei els noms dels contractes. Així es van aconseguir dos coses, que el fix discontinu no isca en les estadístiques de l'atur i que els contractes siguen indefinits. Es van passar desocupació i precarietat a d’altres conceptes”.
Durant la seua intervenció, l'economista ha posat en relleu les principals dades que ha deixat la reforma. “La taxa d'atur en 2019 (oficials i fixos discontinus, gent que no treballa) era de 3,5 milions de persones. Tres milions d'aturats i mig milió de demandants d'ocupació. El 2024 hi ha 2,7 milions d'aturats oficials i vora un altre milió de demandants d'ocupació. El que hi ha hagut és un canvi de cromos. Per tant, la reforma laboral no ha fet res per millorar la contractació”, ha explicat Lacalle.
“Si mirem la precarietat, passa exactament el mateix. La temporalitat real és la mateixa però es diu ara fix. La duració dels contractes no ha millorat. La reforma laboral no ha tingut cap dels efectes reals que es buscava. L'atur efectiu continua sent el mateix en les oficines del SEPE”, ha afegit.
“Quan una mesura com la reforma laboral es ven com es va fer en el seu moment i no aconseguix cap de les finalitats, hauríem de dir que ha fracassat en els seus objectius”, ha assegurat.
Finalment, Lacalle ha ressaltat que “és important donar les dades d'ús de manera neta per tres raons: perquè s'està deixant als llimbs a un milió de persones que vol treballar; les dades de les comunitats on governa la dreta són millors on governa l'esquerra; i quan canvie el govern central, tornaran a criticar amb el que deien fa anys”.
Sobre Daniel Lacalle
Daniel Lacalle (Madrid, 1967) és Doctor en Economia, professor d'Economia Global i Finances, a més de gestor de fons d'inversió.
Lacalle és autor de diferents llibres de divulgació econòmica, a més de columnista i col·laborador en diferents mitjans de comunicació, sobretot televisió i premsa digital.