VALENCIA | SOCIETAT

El Laboratori d’Accessibilitat de Las Naves premia tres projectes que trenquen les barreres de València

ELPERIODIC.COM - 29/11/2018

Lectura fàcil per a les webs, una app amb recorreguts accessibles i un sistema d'alertes per a persones guanyen el Laboratori d’Accessibilitat

Un projecte de lectura fàcil que assegure a tothom la compressió de qualsevol pàgina web, una APP que indicarà la ruta més accessible depenent de les necessitats de l'usuari i un dispositiu que alerta sobre situacions adverses han sigut els guanyadors de la segona edició del concurs d'idees del Laboratori de Accessibilitat Tecnològica de Las Naves. 45.000 euros a repartir entre les tres idees que es duran a terme com a projectes pilot en la ciutat de València.

Las Naves ha acollit hui la segona edició d'aquest concurs d'idees que el seu objectiu és treballar per a posar la tecnologia al servei de tota la ciutadania i que el nostre entorn siga plenament accessible, de manera que qualsevol persona amb necessitats especials no veja interrompuda o dificultada la realització de les seues activitats quotidianes, com puga ser accedir a un servei, a un objecte, en un espai, etc.

Les tres idees premiades han sigut 'Accés a la Web amb Lectura Fàcil', 'Sense Barreres' i 'Drop Alert'.

El projecte 'Accés a la Web amb Lectura Fàcil' pretén assegurar la comprensió de qualsevol pàgina web per a les persones amb problemes de compressió lectora, un problema que afecta al 30% de la població (persones amb dificultats cognitives, migrants que no dominen la llengua,...). Es vol així garantir l'accessibilitat cognitiva a qualsevol pàgina web, sobretot a a aquelles que ofereixen serveis d'especial interès o utilitat per a la ciutadania.

Per la seua banda, 'Sense Barreres' és un projecte de base social, que reivindica el dret a la ciutat de totes les persones i tracta d'augmentar la quota d'accessibilitat i autonomia de la ciutadania mitjançant l'ús de tecnologia inclusiva. No se centra exclusivament en aquelles persones amb mobilitat reduïda, sinó que es refereix a la mobilitat accessible de tota la població, com a dones embarassades, població major, portadors de nadons... Per a açò pretenen millorar els sistemes d'informació i comunicació pública mitjançant una
APP que aportarà informació sobre les millors rutes i recorreguts en la ciutat de València en funció del grau d'accessibilitat de l'usuari, i facilitarà d'aquesta manera la comunicació entre ciutadania i Administració.

Finalment, 'Drop Alert' ha sigut un altre dels projectes premiats i consisteix en un dispositiu electrònic que portarà la persona en risc i que emetrà una alerta en cas de trobar-se davant una situació adversa com, per exemple, esvaïments de persones amb epilèpsia. Aquesta alerta serà enviada a familiars o serveis d'emergència automàticament amb tota la informació necessària sobre la posició i dades de la persona afectada. Aquesta eina facilitarà la mobilitat i donarà autonomia a certs col·lectius de manera que no hagen de dependre d'una tercera persona acompanyant o a la por d'afrontar un desplaçament en solitari. Una iniciativa que podria ser escalable a altres col·lectius com a dones víctimes de la violència masclista.

Laboratori d'Accessibilitat

Des de Las Naves es vol treballar perquè cap persona tinga limitacions en la seua vida quotidiana. I en aquest sentit, el Laboratori d'Accessibilitat ha treballat en els últims mesos en la identificació dels reptes a aconseguir, els quals s'agrupen en sis: la millora de la qualitat del transport públic per a facilitar l'accés de les persones amb diversitat funcional; la facilitació de l'accés tant a les activitats culturals com als edificis públics que les acullen; la millora dels sistemes d'informació i comunicació públics; la participació activa en els espais de presa de decisió pública (social i política) de les persones amb limitacions físiques, psíquiques i sensorials; la sensibilització a la població en general sobre les barreres que es troben quotidianament les persones amb diversitat funcional; i la disminució de la bretxa digital.

En el Laboratori d'Accessibilitat participen representants de les quatre hèlixs de la innovació: la societat civil, empreses relacionades amb les àrees plantejades en els reptes -mobilitat, cultura, etc.-, l'administració pública i la universitat. Aquests agents han sigut qui han identificat els reptes, així com són el jurat del concurs d'idees que ha escollit les propostes guanyadores.

MÉS FOTOS