Juristes i expertes feministes analitzen la sentència de 'La Manada' en el cicle de debats 'La Nau de la Igualtat'
Arran del debat social generat per les últimes sentències en matèria de violència masclista, el cicle de debats 'La Nau de la Igualtat' planteja una nova sessió amb el debat 'JustÃcia i Feminisme' demà dijous 31 de maig en el Paranimf de la Universitat de València a partir de les 18:30 hores.
A l'acte intervenen LucÃa Avilés Palacios, magistrada i portaveu de 'Mujeres Juezas'; Teresa Peramato MartÃn, fiscal adscrita a la Fiscalia de la Sala Contra la Violència sobre la Dona; Margarita Soler Sánchez, presidenta del Consell JurÃdic Consultiu i professora de Dret Constitucional Universitat de València; i la periodista Rosa Solbes López que moderarà el debat.
Entre els objectius perseguits amb els debats de 'La Nau de la Igualtat' destaca el fet de polemitzar sobre els elements de debat claus en el pensament feminista, amb la finalitat d'avançar per aconseguir posicions més consensuades que afavorisquen la lluita i les conquestes socials en matèria d'igualtat. Les taules de debat són sens dubte un marc idoni per a fomentar la reflexió i el dià leg. En aquesta ocasió el debat abordarà la necessitat de parlar de la teoria feminista i del dret i de com la jerarquia de gènere està present en el món jurÃdic. Des de setembre de 2016 el Paranimf ha acollit diversos debats de 'La Nau de la Igualtat' i ha tractat entre d'altres la prostitució, els ventres de lloguer, la custòdia compartida, la maternitat o la quarta onada del feminisme després del 8M.
LucÃa Avilés és magistrada del Jutjat de Primera Instà ncia i Instrucció nº3 d'Arenys de Mar (Barcelona) i és una de les dotze jutgesses que al desembre de 2015 van muntar l'Associació 'Mujeres Juezas'. Una associació que pretén "contribuir al desenvolupament i difusió de la JustÃcia i de la Igualtat, a través de la conscienciació i sensibilització de la ciutadania en general i de les jutgesses i dels jutges en particular sobre la necessitat de la defensa dels Drets Humans".
Teresa Peramato MartÃn és fiscal adscrita a la Fiscalia de Sala Contra la Violència sobre la Dona, Unitat Coordinadora de la Violència de Gènere de la Fiscalia general de l'Estat. Ha sigut integrant del Grup d'Experts de l'Observatori Estatal de Violència contra la Dona per a l'elaboració del Primer Informe Anual de l'Observatori Estatal de Violència sobre la Dona (2007), i el passat 8 de març va rebre el Premi Igualtat 'Alicia Salcedo' del Col·legi d'Advocats d'Oviedo.
Margarita Soler és presidenta del Consell JurÃdic Consultiu de la Comunitat Valenciana. Ha sigut membre del Departament de Dret Constitucional, Ciència PolÃtica i de l'Administració de la Facultat de Dret de la Universitat de València des de 1993, sent professora titular des de 2001 i directora del Departament des de 2008 fins a 2014. Va ser directora de Programa en el Ministeri d'Educació i Ciència des de 1989 fins a 1992. Ãs integrant de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional.
L'entrada al debat és lliure i l'aforament limitat a la capacitat de la sala.
Â
Premis als treballs fi de grau, de mà ster i tesis doctorals que impulsen la igualtat
D'altra banda, el mateix dijous 31 de maig, un poc abans del debat, a partir de les 18 hores en el mateix Paranimf de la Universitat, tindrà lloc l'acte de lliurament de la quarta edició del Premi Olga Quiñones Fernández als millors treballs de fi de mà ster, fi de grau i tesis doctorals en estudis de dones i per la igualtat de gènere.
El Premi Olga Quiñones s'estableix en compliment del Pla d'Igualtat i en concret en l'eix dedicat a investigació i docència en la Universitat de València on es reafirma la voluntat de fomentar i consolidar la perspectiva de gènere en els estudis de grau i postgrau, aixà com la perspectiva de gènere en els continguts de la investigació.
En aquesta ocasió rebran el premi de la modalitat TFG Paula Moreno Malo pel seu treball de fi de grau 'Desde la ventana: Mujer con cabra. 1929 de Maruja Mallo. De su ventana a la mÃa 1987 de Carmen Martin y De tu ventana a la mÃa 2011 de Paula Ortiz'. Aixà mateix, s'acorda concedir un accèssit a Enrique Ruiz Gros pel seu treball 'Triple condena de las mujeres encarceladas en España: Institucional, social y personal. Análisis desde una perspectiva de género del sistema penitenciario femenino español'.
El premi de la modalitat TFM en aquesta ocasió és ex-aequo per a MarÃa Morales Sánchez pel seu treball de fi de mà ster 'Femvertising y subjetivación neoliberal: Análisis crÃtico de un modelo emergente de feminidad en la publicidad actual' i per a Marta Marón Gavila pel seu treball de fi de mà ster 'La representación de la mujer en el cine de acción. El caso de Mad Max: Furia en la carretera como reinvención de la heroÃna moderna'. Aixà mateix, s'acorda concedir un accèssit a Carmen Ramos González pel seu treball de fi de mà ster "Márgenes de la representación: cine porno, polÃtica sexual y perspectiva feminista".
Finalment, el premi de la modalitat Tesi Doctoral se li entregarà a Mònica Gil Junquero per la seua tesi: 'Los presupuestos con perspectiva de género en el Estado Español'. Aixà mateix, s'acorda concedir un accèssit a SofÃa Pereira GarcÃa per la seua tesi 'Trans persons' bodies in context: experiences in daily life, sport and physical education'.
El premi porta el nom de A. Olga Quiñones Fernández, la primera directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat i una dona lligada a aquesta institució i a la lluita per la igualtat de gènere.
Nascuda a Salinas (Astúries) el 1940, va faltar el juny de 2014 a València. Va ser professora titular del departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i havia desenvolupat la seua activitat a l'Escola Università ria de Magisteri Ausiàs March aixà com a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València.
En reconeixement a la seua tasca i el seu compromÃs des de sempre en les polÃtiques d'igualtat va rebre el Premi 'Dona compromesa en les polÃtiques d'Igualtat' de Dones Progressistes 2012.