VALENCIA | SOCIETAT

La Junta de Govern prorroga el contracte amb Alanna per al suport integral a famílies del cens de vivenda precària

ELPERIODIC.COM - 05/04/2024

Esta tercera pròrroga finalitzarà el juny de 2025 i disposarà d'una dotació econòmica de 332.160,00 euros

Es contempla també a famílies en situació de vulnerabilitat

 

La Junta de Govern Local (JGL) ha aprovat la tercera pròrroga del contracte per als servicis de suport integral amb famílies integrants del cens de vivenda precària i aquelles altres que presenten situació de vulnerabilitat; la gestió i actualització del cens dins del Programa Marc d'Inserció Social i Laboral; i les gestions relacionades amb situacions d'empadronament especial.

Este contracte es va adjudicar, per primera vegada, el març de 2020 a l'associació Alanna amb vigència fins a 2022 i amb la possibilitat de pròrrogues anuals. L'actual pròrroga, la tercera, és per al període del 5 de juny de 2024 al 4 de juny de 2025 i disposarà d'un import total de 332.160 euros sense IVA, ja que l'adjudicació està exempta d'este.

El Programa Marc d'Inserció Social i Laboral, posat en marxa en 2008, té com a finalitat la intervenció amb persones o famílies en situació d'exclusió o risc d'exclusió social, que per les seues mancances, no tenen l'oportunitat d'accedir als sistemes de normalització social establits. Este programa contempla intervencions per a la inserció social, la inserció laboral i en matèria de vivenda.

Segons ha explicat la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, les dades de l'últim cens d'habitatge precari corresponent a 2023, contempla a 1.149 persones inscrites, és a dir, un total de 472 famílies. Així, el centre municipal de Servicis Socials amb major nombre de persones censades és Quatre Carreres, amb 321 persones, seguit per Cabanyal, amb 263 persones, i Sant Marcelino, amb 163 persones. Així mateix, es localitzen un total de 37 assentaments a la ciutat.

Torrado ha destacat el compromís de l'Ajuntament “amb la ciutadania més vulnerable i el treball que s'està realitzant per a millorar les seues condicions de vida i les seues possibilitats d'accés i adaptació a un habitatge normalitzat”.

Dos blocs d'actuació interrelacionats                                                                      

El contracte per als servicis de suport integral desenvolupa dos àmbits d'actuació interrelacionats. La primera etapa de lluita contra l'exclusió consistix en l'actuació sobre el nucli poblacional inclòs en el cens de vivendes precàries de València, l'actualització d'este, i l'atenció i l'acompanyament en l'àmbit social, educatiu, sanitari, d'integració comunitària i de qualsevol altra índole que s'estime necessari, i que es complementa amb l'adequada assistència en matèria laboral a través de l'orientació i inserció en el mercat ordinari de treball.

D'altra banda, la gestió de situacions d'empadronament especial resulta una ferramenta fonamental per a la inclusió social i, des d'esta perspectiva, es pretén evitar que la falta de disponibilitat d'habitatge es convertisca en factor d'exclusió o siga motiu de denegació de servicis i recursos essencials per a la inclusió.

Equip d'Atenció Integral

El treball es desenvolupa a través de projectes individualitzats per a cada família i, per a això, es compta amb un equip multidisciplinari, denominat Equip d'Atenció Integral (EAI), que està compost per 12 especialistes en àrees com a psicologia, treball social, educació social, integració social i administració. Els àmbits d'intervenció són normalització documental, salut, educació, convivència, laboral i gestió de l'espai-habitatge.

L'objectiu de l’EAI és la incorporació de les famílies del cens de vivenda precària a habitatges normalitzats. La intervenció amb estes famílies finalitza quan s'han aconseguit els objectius establits en el projecte dissenyat amb cadascuna d'elles i que tracten de facilitar l'adaptació al nou hàbitat, amb els canvis que comporta de centre de salut i centre educatiu, domiciliacions bancàries, adaptació al nou habitatge, etc.

Seran objecte d'intervenció anual un màxim de 80 famílies, entre famílies del cens de vivenda precària i famílies de nous reallotjaments. A estes s'afegiran les persones o famílies que necessiten suport i acompanyament en la gestió de les tramitacions puntuals relacionades amb l'accés a la vivenda. Respecte a l'empadronament en casos especials es preveu gestionar uns 150 expedients per any.