VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Els joves valencians utilitzen més de tres hores al dia les aplicacions mòbils

ELPERIODIC.COM - 31/01/2020

L'Ajuntament posa a la disposició de l'alumnat i de les famílies les guies didàctiques del programa ‘Clickeando’ per al bon ús de les tecnologies

El regidor de Salut i Consum Responsable, Emiliano García, ha presentat hui en roda de premsa les guies didàctiques del programa ‘Clickeando’, una per als i les joves i una altra per als pares i les mares, per al “bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació”. L'objectiu és segons García “reflexionar sobre els riscos als quals s'enfronten els i les joves i com trobar solucions”. El regidor ha estat acompanyat per la tècnica de prevenció escolar del Servici d'Addiccions, Rocío Benito.

El regidor de Salut i Consum Responsable, Emiliano García, ha apuntat que estes guies responen a “una demanda que es va traslladar després dels tallers que organitzem sobre les addiccions a les noves tecnologies”. El programa ‘Clickeando’, que García ha recordat que és pioner a Espanya, va néixer fa deu anys amb “la vocació d'informar i de formar als i les joves en matèria de les noves tecnologies”. El que es perseguix amb les guies és, segons el regidor de Salut  i Consum Responsable, “prevenir les conductes inadequades, perquè cada vegada hi ha més dispositius electrònics i els pares i les mares no saben o no tenen els mitjans per a corregir-les”.

“El que es pretén és fer reflexionar sobre els riscos als quals s'enfronten i com trobar possibles solucions”, ha prosseguit el regidor García, qui ha explicat que s'han creat dues guies, una dirigida a les famílies i una altra a la població juvenil. Alguns dels punts que es desenvolupen en les guies són: xarxes socials de major ús; avantatges de les noves tecnologies; inconvenients físics, socials i tecnològics; privacitat; sexting; grooming; cyberbullying; procés d'addicció de l'ús a l'abús; i videojocs, entre altres. Emiliano García ha manifestat que “s'ha cuidat la manera de presentar els materials perquè siguen clars, comprensibles i que qualsevol persona que vulga aplicar-ho siga capaç de fer-ho sense problemes”.

Pel que fa a les famílies, el regidor de Salut i Consum Responsable ha remarcat que “hem cregut necessari promoure un taller específic on es treballe amb les famílies els diferents problemes que poden sorgir pel mal ús de les tecnologies”, al mateix temps que s'ha mostrat “esperançat” que “estos materials sigan d'utilitat i contribueixen al fet que Internet i les xarxes socials es converteixen en eines al servici de les persones i es minimitzen els riscos que el seu ús pot generar”.

RESULTATS

Des del curs escolar 2009-2010 fins al 2018-2019, un total de 22.384 alumnes de 299 centres educatius han participat en els tallers ‘Clickeando’. En el curs 2018-2019 van participar 792 estudiants, amb edats compreses entre 10 i 15 anys, de 16 centres escolars del municipi de València, als quals se'ls va enquestar per a “estudiar l'ús que fan amb les seues aplicacions mòbils i com influix en la seua vida quotidiana”.

D'estes dades ha parlat en la roda de premsa Rocío Benito, tècnica de prevenció escolar del Servici d'Addiccions, qui ha destacat que les aplicacions més utilitzades són “Instagram, WhatsApp, TikTok i Youtube”, i l'ús mitjà de la qual és de tres hores o més al dia (38,4%) i que porten a afirmar que “l'ús que realitzen és problemàtic”. Així mateix, Benito ha subratllat les conseqüències més comunes associades a l'ús de les tecnologies, entre les quals es troben discutir amb els pares i les mares a causa de l'ús (12,3%); dormir menys hores del recomanat (11,7%); que un 9,9% se senten “malament” quan no poden utilitzar-les; i que un 8,5% deixen de fer els deures, entre altres.

En el cas que hi haja un “procés avançat d'enganxament i addicció”, Benito ha mostrat que les situacions més habituals que es donen entre els xics és “anteposar l'ús de les aplicacions, especialment videojocs, a eixir amb els amics, i això genera eufòria”. Pel que respecta a les xiques, “abandonen els deures i es mostren irritables i nervioses”.

MÉS FOTOS