VALENCIA | SOCIETAT

Josep Lluís Barona imparteix una conferència en La Nau sobre la violència de gènere com a patologia social

ELPERIODIC.COM - 02/04/2019

El catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València i membre de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, Josep Lluís Barona, impartirà la conferència ‘La violència de gènere com una patologia social’, demà  3 d’abril, a les 19 hores, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. L’entrada és lliure fins a completar-ne l’aforament.

Barona parlarà de la incompatibilitat d’una societat sana i de la presència de la violència de gènere al seu si. Altres temes de debat com la pobresa o l’exclusió social també seran analitzats amb la finalitat d’esbrinar si els pilars que sostenen la societat del moment són compatibles amb els drets humans. 

En la conferència s’analitzarà també el concepte de salut social, en relació amb la tipologia de la violència contra les dones i de les seues causes. Amb aquest objectiu, Josep Lluís Barona farà ús d’informes internacionals, especialment de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i de la seua dimensió. Per al catedràtic, feminisme i activisme són imprescindibles en un context de societat patriarcal, globalització neoliberal, neocolonialisme i digitalització.

Josep Lluís Barona ha sigut professor visitant a les universitats d’Oxford, Bergen (Noruega) i Kumamoto (Japó), a més d’investigador visitant de l’Herzog  August Bibliothek Wolfenbüttel, a Alemanya, i del Rockefeller Arxive Center de Nova York. En l’actualitat és coordinador del grup d’investigació SANHISOC / Health in  Society i va ser vicerector d’Estudis i de Relacions Internacionals des de 1986 fins a 1992.  És autor de múltiples llibres i és investigador principal d’una desena de projectes. Les seues col·laboracions amb revistes com Le Monde Diplomatique i l’Espill s’uneixen a les de periòdics com El País, Levante-EMV o eldiario.es, del qual és actualment col·laborador.

La seua investigació principal se centra en l’Europa contemporània, especialment en l’estudi social i polític d’àmbits diversos com la salut, la fam i la nutrició en els períodes entre guerres. En les seues estades al fons de la Societat de Nacions, l’OMS i la FAO, ha analitzat les polítiques sanitàries, la circulació del coneixement i les polítiques de salut en temps de crisi.