José Antonio Sobrino, nou director de l’Image Processing Laboratory de la Universitat de València
El catedràtic de Física de la Terra i Premi Jaume I de Protecció del Medi Ambient José A. Sobrino ha estat nomenat director de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València (UV) en substitució de l’astrofísic Víctor Reglero, recentment jubilat. Comença així una nova etapa per a aquest centre que compta amb més d’un centenar d’investigadors i investigadores, i el treball dels quals ha pujat a la UV al lloc 11 del món en teledetecció.
L’Image Processing Laboratory (IPL) és una ERI (Estructura de Recerca Interdisciplinària) de la Universitat de València dedicada a les ciències de l’espai, a l’observació de la Terra i al desenvolupament de tecnologies per a la creació i el processament d’imatges a partir de dades de satèl·lit. El centre integra actualment tres grups de recerca –UCG (Unitat de Canvi Global), LEO (Laboratori d’Observació de la Terra) i ISP (Image and Signal Processing)– on treballen més de 100 persones entre professorat i personal contractat.
Generat el 2008 des de la Facultat de Física, l’IPL ha estat beneficiari de quasi un centenar d’ajudes competitives, tant en les convocatòries nacionals del Pla Nacional d’R+D+i com autonòmiques, i compta actualment amb més d’una desena de projectes oberts, a més de 9 projectes europeus en vigor tant del programa marc H2020 com de HEurope, entre els quals hi ha 2 ERC. Tot junt situa l’Image Processing Laboratory al lloc número 11 del món en els camps de la teledetecció i el processament d’imatges, segons el rànquing de Xangai.
José Antonio Sobrino és catedràtic de Física de la Terra i responsable de la UGC a l’Image Processing Laboratory (IPL) des de la seua creació el 2008. Va ser president de l’Associació Espanyola Teledetecció i és membre de l’Advisory Group de la missió LSTM de l’Agència Espacial Europea (ESA); membre del comitè científic de la missió Franco-Índia TRISHNA, editor en cap de la revista internacional Frontiers in Remote Sensing, coordinador de la Xarxa Nacional d’Observació de la Terra (RNOT), president fundador del Congrés Internacional Recent Advances in Quantitative Remote Sensing i vocal científic de l’Alt Consell Consultiu de la Comunitat Valenciana en R+D+i, l’òrgan que assessora el Consell sobre investigació, desenvolupament i innovació, entre d’altres càrrecs.
Com a físic de la Terra especialitzat en Teledetecció, les seues línies de recerca se centren en l’estudi dels canvis que pateix el nostre planeta, analitzats amb el suport de satèl·lits de teledetecció i el tractament digital de les imatges subministrades. Compta amb més de 300 publicacions en revistes científiques d’alt impacte; és Investigador Principal en més de 70 projectes finançats per Espanya, la Unió Europea (UE) i l’Agència Espacial Europea (ESA), i ha dirigit 20 tesis doctorals.
El 2019 va ser guardonat amb el Premi Jaume I de Recerca, en la categoria de Protecció al Medi Ambient, per les seues investigacions en els canvis planetaris i la creació d’algoritmes per calcular la temperatura de la superfície de la Terra i els oceans.
“El nostre objectiu és continuar amb l’extraordinària tasca iniciada pel professor Víctor Reglero, donant suport a les actuals línies de recerca i consolidant les iniciades en el camp de la Intel·ligència Artificial, les noves missions espacials i el Canvi climàtic, entre d’altres que ens permeten seguir a l’avantguarda mundial en el camp de la teledetecció i el processament d’imatges”, ha explicat el nou director d’aquest centre de recerca ubicat en el Parc Científic de la Universitat de València.