Les jornades europees de patrimoni posen en valor els edificis de Tarongers
Les jornades europees de patrimoni posen en valor, aquest divendres (20) i dissabte (21), els edificis més destacats del Campus dels Tarongers, amb visites guiades i gratuïtes. El primer recorregut començarà a les 12 hores de divendres des de la rampa de la Biblioteca Gregori Maians. Els guies explicaran als assistents els edificis de les facultats d’Economia i Dret, els aularis Nord i Sud i la Biblioteca Gregori Maians.
La iniciativa es repetirà dissabte 21, en sessions de matí i vesprada. De matí, de 10 a 14 hores, i de vesprada, de 16 a 20. En aquest enllaç es troben els edificis a visitar, amb l’audioguia (en tres idiomes), una fitxa, la informació cultural bàsica i una galeria d’imatges: https://www.uv.es/patrimoni-cultural/ca/patrimoni-uv/campus-tarongers/presentacio.html
L’Àrea de Patrimoni Cultural de la Universitat de València se suma cada any a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, un programa de sensibilització sobre el patrimoni, promogut pel Consell d’Europa en col·laboració amb la Comissió Europea.
La Universitat de València apropa així a la comunitat universitària i a la ciutadania en general el seu llegat arquitectònic. A banda de les visites guiades, hi ha una audioguia d’arquitectura –accessible a través de QR col·locat sobre els mateixos edificis–. La iniciativa va començar l’any passat als campus de Blasco Ibáñez i d’Ontinyent. Després va estendre’s als Campus de Burjassot i els edificis singulars del centre històric de València. I ara arriba al Campus dels Tarongers.
Molts dels edificis de la Universitat de València –construïts al llarg dels més dels cinc segles de la seua història– han assolit una enorme dimensió patrimonial i han estat reconeguts com a BIC o com a BRL. Altres més recents constitueixen mostres destacades de l’arquitectura contemporània.
Creades a França pel Consell d’Europa en 1985, les jornades van passar a ser una acció conjunta amb la Unió Europea en 1991. Des de llavors s’han convertit en el major esdeveniment cultural europeu de caràcter participatiu, en el que cada any més de 30 milions de persones visiten més de 50.000 monuments i llocs a través d'aquesta activitat que involucra als 50 Estats signataris del Conveni Cultural Europeu.
La iniciativa se suma al festival Open House Valencia (https://www.openhousevalencia.org/), en què la Universitat col·labora habitualment. Open House és un festival d’arquitectura i urbanisme de caràcter internacional que se celebra en més de 50 ciutats de tot el món. El festival se celebra durant un cap de setmana a l’any, en el qual s’organitzen diferents activitats que ens acosten a l'experiència arquitectònica: visites guiades gratuïtes als millors edificis de la ciutat, rutes urbanes temàtiques, xarrades, concursos i altres activitats.