VALENCIA | SOCIETAT

Les jornades AUGAC es clausuren alertant sobre els estereotips de gènere en les universitats

ELPERIODIC.COM - 08/11/2019

Entre el 7 i el 8 de novembre, la Universitat de València ha acollit les jornades de l'Associació de Professionals de Gabinets de Comunicació de les Universitats espanyoles públiques i privades (AUGAC) amb el lema ‘Nous escenaris per a la comunicació universitària, metamorfosi digital i revolució feminista’. Durant dos dies, mig centenar de professionals dels gabinets de comunicació de les universitats espanyoles s'han reunit a València.                             

Durant el dia de hui, Ana Jesús López Díaz, directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat d’A Corunya i presidenta d’AMIT-Gal, el node gallec de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, ha alertat sobre els estereotips de gènere existents en l'Acadèmia: “Les universitats també segueixen perpetuant els estereotips de gènere”.

L'especialista, que és doctora en Física i professora titular universitària en l'àrea d'Enginyeria Mecànica, ha explicat que el nombre d'alumnes dones supera al d'alumnes homes: elles representen el 54% de la Universitat espanyola, no obstant açò solament un 21% arriba a catedràtiques. Segons ha explicat, el sostre de cristall també es reflecteix en la segregació horitzontal: “En les carreres tècniques el percentatge de dones en la Universitat espanyola no depassa el 25%”. Amb l'eloqüència d'aquestes xifres, la directora de la Unitat d'Igualtat d’A Corunya ha animat a actuar: “És necessari que les dones s'integren en la docència i la divulgació perquè sense la seua presència estem produint menys i pitjor ciència” i ha subratllat que l'argument de la menor presència femenina en les aules està desfasat ja que elles són majoria des de mitjan dels anys 80 amb l'inici de la universitat democràtica.

Les jornades, que tenen la col·laboració de les àrees de turisme de l’Ajuntament de València i de la Diputació de València, ha comptat amb la presència de professorat universitari, periodistes de diferents institucions i directives de mitjans de comunicació, que han analitzat d'una banda, cap a on es dirigeix la comunicació davant el fenomen de la digitalització amb els límits i implicacions que comporta; i per un altra, s'ha analitzat el paper de la comunicació universitària en la revolució feminista.

A més, durant les jornades s'ha desenvolupat l'Assemblea d’AUGAC, on la Junta Directiva ha expressat la seua intenció d'enfortir les relacions institucionals tant amb la CRUE - Universitats Espanyoles com amb el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, per a desplegar accions de comunicació que transcendisquen l'activitat de cadascuna de les entitats associades i projectar la imatge d’AUGAC al conjunt de la societat. 

La rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, una de les huit rectores que dirigeixen universitats espanyoles, ha clausurat aquestes jornades.

Sobre AUGAC

AUGAC és l'Associació de Professionals de Gabinets de Comunicació de les Universitats Espanyoles i Centres d'Investigació. Els orígens de l'associació es remunten a unes jornades sobre Mitjans i Comunicació, celebrades en la Universitat de les Illes Balears en el 1985, any en què AUGAC es va fundar. Aquestes jornades han tingut continuïtat, cada any, en diferents reunions formatives.

AUGAC agrupa a professionals que desenvolupen la seua activitat en serveis o àrees de comunicació institucional i gabinets de premsa de les universitats i centres d'investigació espanyols. La seua finalitat és projectar els temes universitaris, culturals i científic-tecnològics cap a la societat mitjançant la utilització de totes les disciplines i canals de comunicació existents. Un del seu objectius més importants és vetlar perquè l'exercici professional dels seus associats i de les seues associades es realitze en condicions d'independència i objectivitat, ja que la seua missió és la de transmetre, amb transparència, les activitats universitàries a la societat de l'entorn.