Jornada veïnal sobre turisme als barris de València
Aquest dissabte 19 de novembre s’ha celebrat a l’Espai Ribes del Parc Central de València una jornada en la que s’ha analitzat com afecta actualment el turisme al barris de la ciutat de València. En aquesta jornada han participat les associacions veïnals i els col·lectius de València que treballen qüestions de turisme als barris.
La jornada ha estat organitzada des de la Junta de Russafa, i dinamitzada des de la portaveu del grup de treball de turisme sostenible, del col·lectiu Ecologistes en Acció en col·laboració amb la Federació d’Associacions Veïnals de València.
La jornada s'ha desenvolupat en un context en el qual la turistificació està afectant cada vegada més a la cotinianeitat de la vida en els barris, que a més està ocasionant una expansió del problema a tots els barris de la ciutat, més enllà dels tradicionalment turístics, arribant també als barris perifèrics de València.
Aquesta activitat ha suposat a més una trobada entre el moviment veïnal i l'ecologisme, a on a través de diferents grups de treball, s'han analitzat les situacions en cada zona de València, per a finalitzar amb una posada en comú que s'ha plasmat en un document que recopila les diferents propostes amb les quals es continuarà treballant i que es traslladaran a les diferents Administracions públiques implicades.
Propostes principals
Entre les diferents propostes que s'han concretat, destaquen algunes qüestions fonamentals, com és la urgent necessitat del desenvolupament normatiu de la llei de turisme. En aquest sentit, és necessari que totes les activitats turístiques que es desenvolupen a la ciutat han d'estar regulades i sotmeses a llicència, entre altres motius també per a impedir l'economia submergida.
Un altre dels elements destacats ha sigut el de la necessitat de transparència, de manera que totes les activitats turístiques siguen clara i visiblement identificades com a tals. També en el que té a veure amb la financiació que s'ofereix a les activitats del turisme.
Així mateix la qüestió de la inspecció i el control ha sigut un aspecte destacat entre les conclusions. En aquest sentit s'ha convingut que és imprescindible que es sancionen les irregularitats.
Entre les entitats i associacions participants han estat Ecologistes en Acció, Federació d'Associacions Veïnals de València, Plataforma per Russafa, AViC Amics del Carme, AVVCastellar- l'Oliveral, La Saïdia Comuna, Col.lectiu de Veïnat Amics de Velluters, AVVBenicalap-Entrecaminos, AVV Sant Antoni-Zaidia, Associació Veïnal La Isla, Associació de Veïnes i Veïns de Natzaret, Associació Veïnal de Benimaclet, AVV Pla del Remei Gran Via, AVV Orriols-Rascanya, AVV Marxalenes, AVV La Roqueta, AVV de Patraix, Gent de Russafa, Joves per Russafa...
Context turístic
El moment per dur a terme la jornada és idoni, doncs tant a l’estiu com al pont de novembre es confirma que el turisme a la ciutat ja està al 100%, i als barris de València hi trobem diverses realitats.
El context turístic de la ciutat també està canviant ràpidament en termes de turisme, donat que hi ha moltes accions previstes: ampliació del port de creuers, noves connexions de vòls de low cost, ampliació també de connexions per carretera, nous hotels, entre d’altres.
El 2019 vam superar amb escreix els dos milions de visitants i els 5 en pernoctacions. Els efectes adversos d'aquest creixement accelerat es van fer patents immediatament en lamobilitat, la neteja, la contaminació, l'habitatge, el comerç local… La vida quotidiana de la ciutat la vam començar a veure seriosament alterada per aquest enfocament obsolet: Créixer i créixer sense atendre els efectes indesitjats com la sobresaturació de l'oferta de l'oci a l'espai públic, l'augment del preu de l'habitatge, l'expulsió de veïns o l'especulació immobiliària.
A la ciutat de València, l'espai públic i l'habitatge ja estan sotmesos a una explotació abusiva per la indústria de l'oci i el turisme i, per si faltava alguna cosa, les expectativesque en els propers anys continuarem pel camí d'un rendible creixement sostingut ens ha posat al punt de mira dels principals fons especulatius financers i immobiliaris globals.
També és un moment escaient perquè la setmana del 21 de novembre, a València es celebra el III Congres Internacional de Destinacions Turístiques Intel·ligents, que tracta entre d’altres qüestions la governança turística i la sostenibilitat, incloent la sostenibilitat social, pel que és important que els barris que acollim el turisme fem una reflexió i sobretot una proposta sobre la qüestió del turisme.