VALENCIA | SOCIETAT

La Jornada sobre violència de gènere i protecció de dades posa als agressors en el centre del debat

ELPERIODIC.COM - 28/03/2023

La Fundació Protegir VLC i la Universitat de València organitzen unes Jornades de Treball per a reflexionar sobre la forma més eficaç de protegir les víctimes a través de la gestió de la informació i la protecció de dades

La jornada de Treball sobre Protecció de Dades en la Violència de Gènere reivindica la necessitat de posar als agressors en el centre del debat sobre la violència de gènere. Esta ha sigut una de les principals conclusions a les quals s'ha arribat durant la jornada de hui que ha organitzat la Fundació Protegir VLC al costat de la Càtedra de la Universitat de València sobre Privacitat i Transformació Digital.

Durant la jornada de hui, el regidor de Protecció Ciutadana ha afirmat que “els agressors són els qui provoquen el maltractament i els qui coarten les llibertats de tantes dones”. En la jornada, que s’ha celebrat a la Facultat de Dret, responsables de tots els servicis que treballen amb víctimes o poden detectar la violència de gènere reflexionen sobre aquelles mesures que es podrien implementar per millorar la protecció de les dones que han patit o puguen patir violència per part de les seues parelles. “La gestió de la informació és fonamental per protegir les dones de la forma més eficaç possible des del primer instant. Hi ha molts servicis, molts i moltes professionals que, per les característiques del seu treball, estan en disposició de detectar eixa violència abans que ningú. La interacció entre els agents resultarà decisiva” ha afegit el regidor Aarón Cano.

Per la seua banda, el director de la càtedra, Ricard Martínez assenyala que “hem de promoure un debat ordenat, definir les condicions que hauria de reunir una política pública i les necessitats de gestió de la informació que això comporta”.

En l'acte d'inauguració de les jornades han participat, al costat d'Aarón Cano, el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antonio Llorente, la vicerectora d'Innovació i Transferència, Rosa María Donat i la vicedegana d'Estudis de Grau en Dret, Rosario Serra, així com diversos responsables policials, sanitaris, socials i especialistes procedents de Madrid i Barcelona.

El regidor ha indicat que “l'objectiu d'estes jornades és eminentment pràctic i han de servir per a protegir millor les víctimes de violència de gènere”. Per a Martínez, “estes jornades són importants perquè una gestió adequada de la informació en totes les seues dimensions resulta estratègica per a les tasques de prevenció. Les polítiques preventives aconseguixen generar un context adequat per protegir l'espai familiar, veïnal i laboral. Per a això, resulta clara la necessitat de gestionar informació rellevant i de compartir esta informació”.

Les jornades han comptat amb la participació de representants policials de València i Madrid, que han començat les seues intervencions reflexionant sobre les proteccions a víctimes de violència de gènere per, a continuació, donar pas a taules que han abordat l'assumpte des de múltiples perspectives. “És una perspectiva de treball transversal que contempla la participació de tots aquells agents que tenen, per raó del seu treball, un accés excepcional a la realitat que ens ocupa, una de les més greus en la nostra societat, aquella que obliga a viure amb por diària, sense l'exercici ple de drets i llibertats a milers de dones al nostre país”, ha indicat el regidor de Protecció Ciutadana.

La jornada de treball es prolongarà durant tot el dia i comptarà amb la participació d'altres destacats representants amb l'objectiu de donar solucions pràctiques i reflexionar sobre les mesures, i fins i tot els canvis legislatius, que puguen facilitar la millor i major protecció possible a la víctima.

MÉS FOTOS