Joan Ribó: “L’any Berlanga es mereix un final de cine amb la celebració dels premis Goya en la nostra ciutat”
La vicealcaldessa informa que la ciutat ha acollit ja “prop de mil rodatges des de la creació de la València Film Office”
L’Ajuntament celebra que la gala dels premis Goya 2022 tinga lloc a la ciutat de València a primers de l’any que ve. L’alcalde Joan Ribó, acompanyat de la vicealcaldessa Sandra Gómez i el regidor de Turisme, Emiliano García, entre d’altres, han participat este matí en la presentació de la festa anual del cine espanyol, que es celebrarà el pròxim mes de febrer al Palau de les Arts. L’alcalde, qui ha intervingut en l’acte, ha mostrat el seu “agraïment i satisfacció” amb l’Acadèmia del Cine i considera que “l’any Berlanga s’hi mereix un final de cine amb la celebració dels premis Goya en la nostra ciutat”.
Ribó ha afirmat que “València és una ciutat mediterrània i amable que, cada dia més, es converteix en referent de la cultura, la modernitat i la diversitat” i ha repassat la vinculació de la ciutat amb el cine mitjançant grans pel·lícules, entre les quals ha citat “La mala educación” de Pedro Almodóvar, “Tranvía a la Malvarrosa” de José Luis García Sánchez o “Todos a la cárcel” del mateix Luis García Berlanga, la gran triomfadora dels premis Goya de 1993.
L’alcalde també ha explicat que l’Ajuntament “va recuperar fa tres anys la ‘Mostra de Cinema del Mediterrani’ perquè estem convençuts que el cine, i la cultura en general, són imprescindibles per a educar persones lliures i felices”.
Joan Ribó s’ha referit especialment “a la celebració de l’any Berlanga i als actes que, durant tot l’any 2021, han tingut lloc en la nostra ciutat per commemorar els 100 anys del naixement de l’inigualable director cinematogràfic”. Per a l’alcalde, “la història del nostre director més internacional és la història d’una època i un moment polític traumàtic, al qual Berlanga va saber traure partit burlant la censura i retratant, des de l’humor, tot allò en què el franquisme ens havia convertit” perquè “Berlanga i la seua filmografia social i irònica ens han contat millor que ningú”. Ribó creu que “el seu nom estarà sempre vinculat a les seues pel·lícules i a una manera peculiar d’entendre el món, a una visió de la realitat que tenia molt del poble valencià, de l’alegria i el caràcter mediterrani, i com ell mateix va arribar a afirmar en alguna ocasió, del pensat i fet faller”.
Ribó ha conclòs recordant algunes frases de la pel·lícula “Bienvenido Mister Marshall” per afirmar que “com a alcalde vostre que sóc vos rebem amb alegria i esperem impacients la celebració de la 36ª gala dels premis Goya el pròxim any”.
Passeig García Berlanga
Per la seua banda, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha anunciat també que el passeig que condueix a l’Hemisfèric, en la Ciutat de les Arts i les Ciències, portarà el nom de Luis García Berlanga com a “homenatge al cineasta que el va immortalitzar per primera vegada en la seua pel·lícula ‘París Tombuctú’”.
Gómez ha assegurat que “Luis García Berlanga estimava la seua ciutat i este Mediterrani que ell anomenava ‘de pobres’. Per això, la seua ciutat no podia deixar de correspondre a eixe amor acollint la gala dels Goya i programant activitats amb les quals volem que la seua presència perdure als nostres carrers i als nostres espais més emblemàtics”.
En eixe sentit, la vicealcaldessa creu que la celebració del centenari del naixement del cineasta valencià “converteix este període en un any d’oportunitats tant per a la ciutat de València com per al seu sector cultural, en especial per a l’audiovisual”. Sandra Gómez confia que “reforce la tasca realitzada per la València Film Office establint sinèrgies amb altres fites per a la indústria cultural valenciana com la capital mundial del disseny”. De fet, Gómez ha anunciat que la ciutat ha acollit ja “prop de mil rodatges gràcies a haver agilitat els tràmits administratius i a haver participat en fires del sector, que han promocionat la ciutat com a localització”.
La vicealcaldessa ha recordat que “els premis Goya tenen una extraordinària cobertura mediàtica, el que comporta un retorn de la imatge de marca de la ciutat de València. Esta dimensió promocional genera un gran valor afegit a la marca i incideix directament en la generació de visitants i turisme cultural com a element de dinamització econòmica”.
Per la seua banda, el president de l’Acadèmia de Cine, Mariano Barroso, ha agraït el suport de l’Ajuntament de València, de l’alcalde Joan Ribó i de la vicealcaldessa Sandra Gómez, alhora d’impulsar la celebració d’esta gala en la ciutat de València. Barroso ha anunciat que “els premis Goya seran la gala de la retrobada, una gala amb públic, amb un acostament a l’altre, en què el cine ens permetrà estar junts”. Barroso ha promés que “serà una cerimònia amb un model nou, amb figures de primer nivell com a presentadores i presentadors perquè volem superar el concepte de presentador únic o de parella de presentadors”. Mariano Barroso també ha anunciat que “el cine de Berlanga tindrà molt de protagonisme i presència en la gala” i que, en les setmanes anteriors al lliurament dels guardons, l’Acadèmia ha previst, en col·laboració amb l’Ajuntament, una sèrie d’activitats paral·leles sobre els Goya i el cine espanyol que inclouran “trobades amb el públic, projecció de pel·lícules, exposicions i altres activitats que anirem desvelant en els pròxims mesos”.
En l’acte de presentació de la gala han estat també presents, entre d’altres autoritats, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar.
La festa anual del cine espanyol es celebrarà el 12 de febrer al Palau de les Arts i comportarà la cloenda de les commemoracions de l’any Berlanga.