VALENCIA | POLÍTICA

Joan Calabuig pren possessió com a president del Port de València amb la promesa d'estendre ponts

LAURA HERRERAS - 18/04/2023

El nou president de l'Autoritat Portuària, en relleu d'Aurelio Martínez, es compromet a escoltar totes les parts implicades en el desenvolupament d'un port clau per a l'economia valenciana i espanyola

Relleu a la direcció del Port de València. El socialista Joan Calabuig ha pres possessió aquest dimarts com a nou president de l'Autoritat Portuària de València en substitució d'Aurelio Martínez després de vuit anys al capdavant de l'Autoritat Portuària de què depenen també el port de Sagunt i Gandia.

El relleu té lloc a la meitat de l'embús jurídic de l'ampliació nord portuària (Compromís i Podem estan en contra per motius mediambientals) els avenços dels quals en la tramitació per part de l'Autoritat Portuària havien 'encallat' les relacions entre l'Ajuntament i el port. Precisament, el de millorar les relacions entre tots dos ens va ser un dels arguments que Aitana Mas, vicepresidenta del Consell, va utilitzar per justificar l'anunci del relleu després de la seva aprovació al Ple del Consell.

Aquest dimarts, amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de Ports de l'Estat, Álvaro Rodríguez Dapena, i l'alcalde de València, Joan Ribó, així com una àmplia representació política, empresarial i institucional, s'ha escenificat una bona relació entre el successor, el succeït, i el mateix alcalde de València , que ha posat en valor tots els acords aconseguits amb Aurelio Martínez aquests últims vuit anys.

El primer discurs de Joan Calabuig com a president de l'Autoritat Portuària de València ha versat sobre els èxits dels darrers anys i els reptes del Port en un futur que passa pel diàleg entre totes les parts: “No hi ha ningú que tinga tota la raó ia tothom cal escoltar, no és possible avançar sense acords”.

En aquest mateix sentit, preguntat per la declaració d'impacte ambiental que complica l'avanç de l'ampliació del port, Calabuig ha ressaltat que el port “farà la feina que diga la llei” si finalment se li atribueix a l'entitat i llença una reflexió: "Les declaracions dÊ»impacte ambiental no han de ser una arma llancívola sinó una garantia que el nostre desenvolupament és sostenible".

Aquest tema estarà sobre la taula a la reunió que tindrà lloc entre Joan Calabuig i l'alcalde de València els propers dies. Un alcalde que ha posat en valor els acords aconseguits amb el port i Aurelio Martínez al capdavant “que han estat molts més que els desacords”.

En aquest sentit, Ribó ha recordat el parc de la Desembocadura on hi ha pressupostats 13,5 milions d'euros per fer un bosc natural a la desembocadura del riu al seu pas per Natzaret i els terrenys dels quals van ser cedits pel port; el tema de l'hidrogen verd per aplicar al sector logístic i que es potenciarà juntament amb l'Ajuntament de València; o el trasllat dels creuers fins al port de forma elèctrica i no mitjançant l'us de motor.

Un port clau per a Espanya i per a Europa

A la presentació d'aquest dimarts hi havia una gran representació política i empresarial, entre ells el president d'AVE, Vicente Boluda, atesa la importància del relleu. I és que el port de València és el més important d'Espanya i de clau a Europa. De fet, és el millor connectat del Mediterrani -amb mil ports de tot el món i 35 navilieres operant- un factor clau per a la competitivitat de València, la Comunitat Valenciana i Espanya.

Calabuig ha ressaltat que cal tenir en compte que el 90% del creixement mundial es produirà fora d'Europa: "La nostra capacitat dÊ»exportació és clau per al nostre creixement". En aquest sentit, ressalta el nostre president, són les empreses exportadores valencianes les que ara mateix estan oferint millors salaris i més estabilitat a causa de les circumstàncies actuals.

33.000 persones depenen del port de València

Unes 33.000 persones depenen econòmicament del port de València i per això, Calabuig té com un dels objectius principals ser un nexe entre totes les parts afectades mentre s'avança en matèria de descarbonització, transició energètica així com en l'impuls de les empreses i benestar dels ciutadans.

Calabuig també ha agraït la feina feta per Aurelio Martínez, "en temps d'excepcionalitat complexa, d'enormes desafiaments i aportant la seua visió de futur".

Objectiu 2030: zero emissions

El nou president també ha parlat en el discurs de sostenibilitat, una cosa necessària per garantir la supervivència del port i de les noves generacions: “Aspirem a l'objectiu 2030 de zero emissions i per això haurem de treballar tots units. Volem ser líders en transició energètica, farem un salt endavant a la fotovoltaica i l'hidrogen verd, impulsant la mobilitat elèctrica i les connexions ferroviàries”.

Sobre les connexions ferroviàries, el president de Ports de l'Estat, Álvaro Rodríguez Dapena, ha posat com a repte desembussar els accessos i els colls d'ampolla que es general: “En el pla infraestructural ens falta treballar molt a l'àmbit ferroviari, no només dins de la zona del Port sinó a través de la millora dels colls d'ampolla als accessos”.

Puig: “Unió, responsabilitat i determinació”

El president de la Generalitat, que ha clausurat l'acte, ha destacat que s'encara un nou inici, “tenint sempre en compte allò que s'ha aconseguit” i ha posat en valor la figura de Calabuig com a gran coneixedor de la ciutat de València i de les seues necessitats. A més, li llança un missatge final per encarar la direcció del Port: “Unió, responsabilitat i determinació”.

Puig ha destacat en aquest sentit la seua fortalesa com a “primer port del Mediterrani”, amb 80 milions de tones de mercaderies el 2022, més de cinc milions de contenidors i un “rècord històric de passatgers”, i “tot això -ha continuat- a un temps en què hem tingut enormes dificultats”, amb “la pitjor pandèmia que es recorda” i la crisi energètica actual provocada per la guerra a Ucraïna.