VALENCIA | EDUCACIÓ

James Ghilotti, premiat per la Càtedra IVIO-UPV

ELPERIODIC.COM - 31/03/2021

La Càtedra IVIO-UPV ha guardonat com a Millor Treball Fi de Grau la investigació “Anàlisi elemental, ultraestructural i de citocompatibilitat de materials bioceràmics d'ús endodòntic” de James Ghilotti

El Premi Càtedra IVIO-UPV s'ha convertit en un referent nacional en el sector de la tecnologia odontológica

La Càtedra IVIO, amb seu en el Campus de Gandia, és el resultat del conveni signat entre la Universitat Politècnica de València i l'Institut Valencià d'Investigacions Odontològiques

El Treball Fi de Grau “Anàlisi elemental, ultraestructural i de citocompatibilitat de materials bioceràmics d'ús endodòntic” de James Ghilotti ha sigut guardonat en la quarta edició dels premis que convoca la Càtedra de l'Institut Valencià d'Investigacions Odontològiques (IVIO) i la Universitat Politècnica de València (UPV).

“Aquest premi és un reconeixement a l'esforç realitzat”, ha assegurat Ghilotti. A més, per a aquest graduat en Odontologia per la Universitat de València (UV), que actualment cursa el Màster en Endodòncia, “és tot un orgull haver sigut premiat, perquè amb aquest treball he aconseguit aportar el meu granet d'arena al coneixement en l’àrea de l'Odontologia”.

Sota la direcció del doctor Leopoldo Forner, Ghilotti ha realitzat un estudi del Bio-C Repair en el qual es comprova l'estructura, la composició i la biocompatibilitat d'aquest nou material bioceràmic d'ús endodòntic. “El meu TFG és un estudi experimental in vitro, en el qual concloc que el Bio-C Repair és un material adequat per a ser utilitzat com a ciment reparador”. Segons Ghilotti, “el gran avantatge del Bio-C Repair és que es tracta d'un ciment reparador que es dispensa en xeringa per al seu ús, mentre que la resta de fonaments bioceràmics tenen una manipulació complicada. A més, això fa que la composició siga sempre la mateixa, ja que no és necessari mesclar dos components”.

Quarta edició dels premis

Han transcorregut quatre anys de la primera edició del Premi Càtedra IVIO-UPV al Millor Treball Fi de Grau(TFG)/Treball Fi de Màster(TFM). Un guardó que s'atorga en el marc de la Càtedra IVIO-UPV i que premia els treballs universitaris més innovadors en l'àmbit de la tecnologia odontològica.

“En aquests quatre anys, el Premi Càtedra IVIO-UPV s'ha convertit en un referent nacional en el sector de la tecnologia odontològica, el qual és la punta de llança dels grans avanços que ha experimentat aquesta especialitat i dels quals ens beneficiem enormement cada vegada que anem al dentista”, ha apuntat el professor Francisco Camarena, director de la Càtedra IVIO-UPV.

Dotat amb 1.000 euros, el premi permetrà al guanyador participar en un congrés o una jornada especialitzada en el camp de la tecnologia odontològica, en el qual seran exposats els resultats de la seua investigació.

Investigacions en el sector de la tecnologia odontològica

Des de l’any 2017, prop de 30 estudiants de diferents universitats espanyoles han presentat els seus treballs per a optar al premi que atorga la Càtedra IVIO-UPV. Cal destacar la gran diversitat d'investigacions acadèmiques, gràcies a les àrees de coneixement de les quals provenen. El premi posseeix un caràcter multidisciplinari, i hi ha participat alumnat de titulacions tan diverses com Odontologia, Enginyeria de Telecomunicacions, Comunicació Audiovisual o Enginyeria industrial. Per al director de la Càtedra, “és un orgull poder observar de primera mà la qualitat dels treballs de recerca que s'estan realitzant des de les diferents universitats espanyoles per a contribuir a la millora de la nostra salut bucodental i, conseqüentment, de la nostra salut en general”.

Anderson Ladino, Premi Càtedra IVIO-UPV 2017

Anderson Ladino cursà el Màster d'Enginyeria Acústica al Campus de Gandia. Fascinat per les aplicacions dels ultrasons en el camp de la medicina, va decidir investigar i basar el TFM en els resultats obtinguts. Amb el títol “Monitoratge ultrasònic del procés de regeneració òssia guiada en implantologia dental”, va presentar el seu treball a la primera edició del Premi Càtedra IVIO-UPV.

Juan Carlos Bernabeu, Premi Càtedra IVIO-UPV 2018

Graduat en Odontologia per la Universitat de València, Juan Carlos Bernabeu va ser distingit en la segona edició del premi. El seu TFG, "Estudi in vitro sobre el comportament tèrmic, pressió i desgast físic-mecànic de la fresa quirúrgica durant el fresat del llit implantològic: material i disseny”, està basat en un estudi in vitro per a comparar la variació tèrmica mitjana de les freses quirúrgiques utilitzades durant la preparació del llit dels implants dentals.

Tomy Tamim, Premi Càtedra IVIO 2019

Quan Tomy Tamim va triar la temàtica del TFG en Odontologia per la Universitat Cardenal Herrera-CEU, va decidir unir odontologia i tecnologia, en considerar que és fonamental fer el treball com a odontòleg de manera eficaç. El seu treball, “Rendiment d'unió de fonaments autoadhesius sobre zirconi i CAD/CAM”, va obtindre el guardó de la tercera edició.

Premi Càtedra IVIO-UPV al Millor TFG/TFM 2020

Aquest any, la Càtedra IVIO-UPV ha volgut continuar premiant el treball i l'esforç dels nous titulats. El treball guanyador de la quarta edició del Premi Càtedra IVIO-UPV al Millor TFG/TFM s'anunciarà el mes de març. Dotat amb 1.000 euros, permetrà al guanyador participar en un congrés o una jornada especialitzada en el camp de la tecnologia odontològica, on seran exposats els resultats del TFG/TFM.

Càtedra IVIO-UPV, adscrita al Campus de Gandia

La Càtedra IVIO, creada el 18 d'abril de 2016 amb seu en el Campus de Gandia, és el resultat del conveni signat entre la Universitat Politècnica de València i l'Institut Valencià d'Investigacions Odontològiques, per a la realització d'activitats de formació, investigació, divulgació, transferència de coneixement i altres activitats científiques. La finalitat és promocionar i desenvolupar coneixements científics i tecnològics en l'àmbit de l'odontologia.