VALENCIA | SOCIETAT

Iris de Dona presenta un mapa emocional de València elaborat per col·lectius de dones

ELPERIODIC.COM - 19/11/2020

Té com a objectiu promoure la inclusió de la dona gitana en la societat valenciana i posar en el centre el valor de la diversitat de totes les dones de la ciutat

Un mapa pintat per dones per a visualitzar els llocs enyorats durant el confinament, llocs importants en les seues vides i els llocs foscos. Aqueix és el mapa emocional de la ciutat de València, que diversos col·lectius de dones presentaran online el divendres a les 18.00 en la jornada Iris de Dona: mapatge emocional de la ciutat de València.

Iris de Dona és una iniciativa de promoció de la cohesió social i de la resiliència a la ciutat de València en temps de la COVID-19, un projecte participatiu de salut comunitària amb perspectiva de gènere.

Té com a objectiu promoure la inclusió de la dona gitana en la societat valenciana i posar en el centre el valor de la diversitat de totes les dones de la ciutat. Està basat en el concepte de capital social pont, és a dir, aquell que permet connexions entre grups diferents, sinergies entre cultures i grups socials, afavoreix societats obertes, creatives, innovadores, cosmopolites i flexibles i construeix societats més igualitàries, i per tant, amb majors índexs de salut i benestar. Un projecte per a l'impuls d'entorns socials i emocionals salutogènics.

El projecte està liderat per l'Associació de Dones Gitanes ROMI i ART-SIS (Art social i salut) comptant amb el suport institucional de la Direcció General de Salut Pública i Adiccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València. A més, en ell, han participat, la Federació de Dons Progressistes de la CV, Associació Dona i Cultura de Sant Marcelino, grups de Dones de Centres d'Atenció Primària-Salut Comunitària: Activa Salut, NovaDona i Salut, Dones Gitanes ROMI, Dones Gitanes Romaneses ROMI, grup Dones de la Tetera i Dones clientes d'una Perruqueria del barri de Velluters.

Els entorns influeixen en els nostres sentiments i emocions: les persones viuen en llocs impregnats de significat, individual o col·lectiu, l'anàlisi del qual és important tant per a comprendre la qualitat dels entorns com per a transformar-los. Per a impulsar aquestes connexions s'ha triat l'eina participativa del mapatge emocional com a iniciativa per al diàleg previ al diàleg, és a dir, la comunicació emocional prèvia a la racional, atés que el món emocional és més fàcilment identificable com a comú entre totes les persones.

Per a la presentació d'aquest mapa se celebrarà el divendres una Jornada per a compartir la devolució de l'obtingut promovent un llenguatge comú, es compartiran testimoniatges i visualitzaran expositivament els mapes. La presentació compta amb una part artística de la mà de Domingo Ferrandis, artista i drama terapeuta del col·lectiu ART-SIS. L'acte serà online, per seguretat i prevenció sanitària, en el següent link: https://meet.jit.si/irisdedona

MÉS FOTOS