Investiguen els mecanismes d’accés a la justícia i la garantia dels drets en temps de crisis
El llibre Acceso a la justicia y garantÃa de los derechos en tiempos de crisis, coordinat per la professora de Filosofia del Dret Cristina GarcÃa Pascual, inclou parà metres sobre com eliminar factors que obstaculitzen l'accés a la justÃcia, principalment per a grups en situació de desavantatge. La recerca prèvia, dirigida per la pròpia GarcÃa Pascual i el catedrà tic de Filosofia del Dret José GarcÃa Añón, es va dur a terme en l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València que dirigeix el també catedrà tic de Filosofia del Dret Javier de Lucas.
La primera part del llibre respon a què s'entén per accés a la justÃcia, mentre que la segona mostra quins són els obstacles d'aquesta, especialment per a les persones que es troben dins dels anomenats grups vulnerables o desavantatjats, com són les famÃlies en risc de ser desallotjades o els grups religiosos minoritaris. En la tercera part de l'obra publicada enguany per Tirant lo Blanch la reflexió es trasllada dels mecanismes ordinaris d'accés a la justÃcia i els seus obstacles als mecanismes alternatius o complementaris i es posa l'accent, especialment, en l'aportació o el paper que les clÃniques jurÃdiques, les universitats i les ONG tenen en la realització o aplicació dels drets.
Cristina GarcÃa Pascual insisteix en la importà ncia d'entendre el dret d'accés a la justÃcia com un dret amb entitat pròpia i com el vehicle de transformació dels drets fonamentals de la teoria a l'aplicació prà ctica. "Examinar i debatre la vinculació entre legitimitat de l'Estat, gaudi efectiu dels drets i mecanismes d'accés a la justÃcia és l'objecte d'esta recerca ara plasmada en llibre", ha explicat.
"L'accés a la justÃcia és, sens dubte, una peça bà sica de l'engranatge d'un Estat de Dret, un dret fonamental i també un concepte central d'un à mbit més ampli com és la justÃcia", afirma la professora MarÃa José Añón, autora del primer capÃtol del llibre (El derecho de acceso como garantÃa de justicia: perspectivas y alcance). També són autores del llibre les professores Alicia Armengot, Ruth Mestre, Yolanda GarcÃa Ruiz i MarÃa Dalli; i els professors José Antonio GarcÃa Sáez i Ricardo Juan Sánchez.
Uns altres assumptes tractats en l'obra són el compliment dels està ndards de qualitat establits en les normatives internacionals; la discriminació sobre el dret a la salut per als grups socialment amb major desavantatges; o el paper de les ONG, les clÃniques jurÃdiques i les universitats en la construcció del Dret i com col·laboren amb els tribunals de justÃcia per a cercar la garantia de drets.
Arran dels resultats obtinguts del primer projecte, Acceso a la justicia y garantÃa de los derechos en tiempos de crisis: de los procedimientos tradicionales a los mecanismos alternativos, finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, se n'ha engegat un de nou: Transformaciones de la justicia, AutonomÃa, inequidad y ejercicio de derechos. Segons Cristina GarcÃa Pascual, "són moltes les qüestions que hem pogut estudiar i debatre al llarg dels anys al nostre grup de recerca, però també són moltes els assumptes que queden per tractar en el llarg camà cap a la garantia dels drets i l'accés a la justÃcia".