VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Dos investigadors de la Universitat, semifinalistes en la fase espanyola del certamen iberoamericà de monòlegs Solo de Ciencia

ELPERIODIC.COM - 06/02/2023

Daniel Pellicer Roig, màster en Biotecnologia Mèdica i doctorand en Fisiologia de Malalties Rares Respiratòries per la Universitat de València; i Alejandro Requena Menéndez, investigador de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la UV i el CSIC, són dos dels semifinalistes de l’edició espanyola de Solo de Ciencia, el primer certamen iberoamericà de monòlegs científics, impulsada a Espanya per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT).

Aquesta iniciativa té com a objectiu principal el foment de la comunicació de la ciència en espanyol, estimulant aquells que desenvolupen els estudis o la carrera professional en l’àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació a involucrar-se de manera activa en la divulgació en escenaris habitualment allunyats d’aquest tipus d’activitats. Les persones seleccionades com a semifinalistes són 5 dones i 7 homes, amb edats entre els 23 i els 35 anys i provinents d’àrees de recerca com Humanitats, Medicina, Biologia Molecular, Química o Ciències Ambientals.

Daniel Pellicer és redactor de la secció de ciència del diari La Razón i ha actuat en nombrosos actes amb monòlegs (DesgranandoCiencia, Quart és Ciència, el CIB de la Facultat de Medicina i MedNight a València i Salamanca, entre d’altres). El 2020 va ser finalista de FameLab, el concurs de monòlegs científics més gran d’Espanya. Actualment divulga sobre biotecnologia i biomedicina enTwitter (@Dani_Pellicer) i YouTubeen el canal Divudan, on està creant una sèrie de documentals per formar professionals, pacients i curiosos, sobre malalties minoritàries.

Alejandro Requena treballa en l’aplicació de l’eina CRISPR-Cas en el diagnòstic de seqüències d’ADN i ARN a l’I2SysBio. Es va formar en Biologia Sintètica a la Universitat de València i el seu treball de Final de Grau va ser sobre la construcció de sistemes artificials de regulació genètica. També va obtindre el Màster Universitari en Biotecnologia i va estudiar la capacitat de fongs ligninolítics de degradar macroplàstics d’ús diari i additius com el bisfenol A. Alejandro Requena va començar en la divulgació el 2022, en el II Concurs Interuniversitari de Divulgació Científica (associació EventEX)on va aconseguir el 2n premi.

El 25 de febrer, la FECYT farà a Madrid una jornada de formació per a semifinalistes en tècniques de comunicació i expressió vocal i corporal. Les huit persones classificades en la semifinal, que se celebrarà els pròxims mesos, passaran a la següent fase del certamen, la final nacional, on es triarà el representant d’Espanya de Solo de Ciencia. Les sol·licituds de participació al certamen han consistit en la presentació d’un breu vídeo –de menys de tres minuts– en què cada sol·licitant ha interpretat, en castellà, un monòleg relacionat amb un tema científic o tecnològic.

 

MÉS FOTOS