VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La indústria musical valenciana qualifica de "desastroses" les conseqüències de suspendre l'activitat aquest estiu

ELPERIODIC.COM - 22/04/2020

Sol·liciten un pla d'ajudes urgents i extraordinàries ja que el sector s'enfronta a una crisi que s'estendrà més enllà del període de confinament

Les entitats vinculades a l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV), al VAM (Valencian Music Association), a la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend i a l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!) manifesten la seua preocupació per les conseqüències de la Covid-19 en la indústria musical valenciana. En un comunicat, lamenten que "Esta crisi sanitària està tenint un impacte molt negatiu en el sector, una de les activitats estratègiques més importants en la dinamització econòmica, social i turística del nostre territori".

La indústria musical realitza cada any una quantitat molt important d’actuacions, festivals i cicles a la ciutat de València, tant en recintes públics com en sales privades de concerts. Tota esta activitat musical contribueix de manera rellevant a l'economia local, amb la creació i manteniment de llocs de treball i la dinamització directa de sectors com el turisme i l'hostaleria. Esdeveniments tan importants que es realitzen anualment en la ciutat com els Concerts de Vivers, el Festival de les Arts, Festival 4ever, Festival Love to Rock entre altres, o cicles com el 'Rock, pop... al Palau' del Palau de la Música de València i concerts a Les Arts o La Marina de València, sumats a la programació de sales com 16 Toneladas, Loco Club, Repvblicca, Moon, Wah Wah o La Rambleta, constitueixen un important volum d’espectacles que es pot comptar per milers i que l'emergència de la Covid-19 ha paralitzat. S’ha de destacar que l’oferta és de tal magnitud que el mateix Ajuntament de València va presentar recentment el projecte 'València Music City' amb la intenció de convertir la ciutat en una de les capitals internacionals de la música.

Actualment, la promulgació de l’estat d’alarma pel govern espanyol ha obligat a cancel·lar i ajornar nombrosos concerts, gires, festivals i esdeveniments musicals en la ciutat. D’esta manera, moltes persones veuen perillar els seus llocs de treball i està en joc la continuïtat d’una indústria que genera molts milions d'euros a l’any a la Comunitat Valenciana. Cal tenir en compte que el sector s’enfronta a una crisi que s’estendrà més enllà del període de confinament com a conseqüència de la paralització total de la venda d’entrades. A més, si se suspén tota l'activitat musical de l'estiu, com probablement passarà vista l’evolució de la crisi, les conseqüències podrien ser desastroses.

Davant d’esta situació, les empreses del ram han presentat a l’Ajuntament de València un seguit de mesures per a pal·liar els efectes econòmics de la Covid-19 a curt, mitjà i llarg termini. Estes propostes estan en sintonia amb la resta de plans dissenyats per artistes, creadors i músics. Així mateix, recullen idees elaborades i presentades pels diversos col·lectius professionals del sector cultural en els àmbits europeu, estatal i autonòmic. El sector de la música en directe espera que la regidoria de Cultura puga eixir de l'immobilisme en què es troba des que es va declarar l'estat d'alarma i òbriga canals de diàleg amb el teixit cultural de la ciutat per a trobar conjuntament vies de solució.

Cultura com a bé de primera necessitat i compromís pressupostari

En primer lloc, les entitats vinculades als espectacles musicals plantegen que la cultura siga considerada un bé o servici de primera necessitat de la mateixa manera que s’ha fet en altres països europeus. Les empreses del sector demanen a l’administració local que done suport a esta petició i que es comprometa a invertir el 100% del pressupost cultural en qüestions d’eixe àmbit.

D’altra banda, es demana que el consistori reprograme tots els concerts acordats, sense deixar de contractar nous espectacles quan s’alcen les restriccions vigents.

Mesures econòmiques. Pla de xoc i línies de subvencions

La indústria reclama l’adopció d’un primer pla d’ajudes urgents i extraordinàries per a fer front a la paralització de l’activitat en la ciutat de València. Com s’ha comentat adés, la música en directe serà un dels sectors que més tardarà en recuperar la normalitat. Per eixe motiu, és necessari establir un paquet d’ajudes durant este any que permeta compensar i minimitzar els efectes de la suspensió d’esdeveniments.

En aquest punt, també es considera necessari desenvolupar un conjunt de mesures econòmiques per a fer front a les despeses que suposa mantindre les estructures empresarials de les promotores i de les sales de concerts durant els pròxims mesos. D’esta manera, s’evitarà la pèrdua de llocs de treball i es garantirà la competitivitat quan arribe el moment de reprendre l’activitat.

D’altra banda, se sol·licita un pla per a la reactivació de l’activitat i la competitivitat. S’ha de ressaltar que el sector necessitarà suport per a posar en marxa les programacions i reactivar el consum cultural quan les circumstàncies i les autoritats ho permeten. Així, l’administració local, en cooperació amb la indústria, hauria d’aprovar mesures per a impulsar els concerts en espais públics i privats. Este pla hauria de tenir en compte els esdeveniments ja contractats, així com el desenvolupament de nous projectes.

En l’apartat econòmic, el municipi també hauria d’habilitar una línia de subvencions per a la dinamització de la música en directe. La situació crítica del sector fa més necessària que mai la creació d’un programa que impulse la celebració d’actuacions i la millora de la competitivitat dels agents del ram. Les ajudes haurien d’incloure partides per a la programació musical; per a sales i festivals; i per a projectes singulars. En el cas de l’Ajuntament de València, s’insta a habilitar una partida d’un milió d’euros.

Altres mesures: estímuls al consum i contractació pública

El consistori de la capital del Túria hauria de flexibilitzar les condicions d’ús dels espais dels quals disposa per tal de reprogramar els esdeveniments cancel·lats. Altrament, se suggereix la creació d’una línia d’ajudes específiques per a estimular el consum cultural i la fidelització del públic perquè es puguen oferir entrades a preus més assequibles.

Així mateix, es proposa l’augment de la contractació pública fins que el sector es recupere, donant prioritat als artistes i empreses valencianes. També se sol·licita el pagament per avançat d’una part de l’import de les contractacions; la coordinació del calendari d’esdeveniments musicals des de l’administració; l’habilitació dels espais disponibles; i l’agilització dels tràmits per a la reubicació de les actuacions gestionades per les institucions públiques, així com per a la concessió i tramitació de llicències.

Finalment, s’insta a desenvolupar un pla de comunicació i màrqueting per a estimular el consum cultural i l’assistència a concerts una vegada se supere la crisi sanitària.