El Govern del Rialto es marca com a objectius de 2020 la millora dels servicis a la ciutadania
ELPERIODIC.COM - 01/02/2020Els 17 regidors de govern, encapçalats per l’alcalde Joan Ribó, s’han reunit este matí en el Palau de Congressos de València per a analitzar els principals projectes de l’acció municipal que hi ha en marxa, així com els objectius que es plantegen des de les diferents àrees i delegacions. La trobada ha tingut lloc al Palau de Congressos, i s’ha configurat a l’entorn de tres sessions: un primer plenari en què s’ha abordat el Pla de Govern del mandat 2019-2023; un segon en què s’han debatut en profunditat les actuacions previstes per a este 2020; i un tercer que ha servit per a marcar les línies clau del model de ciutat en l’horitzó 2020-2030.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha marcat tres elements definitoris de l’acció de govern per a enguany: “en primer lloc, la millora dels servicis als veïns i veïnes, on s’engloben aspectes fonamentals com l’accés a la vivenda, els espais de socialització dels nostres veïns i veïnes, la neteja i el foment de les prestacions socials per a tota la ciutadania”. El segon aspecte que ha de regir els pròxims mesos, segons ha remarcat l’alcalde “serà la generació d’oportunitats: una preocupació totalment lògica i rellevant per a la nostra ciutadania, com és la creació d’ocupació, així com les polítiques d’igualtat entre homes i dones, i les d’innovació, per a situar a València a l’avantguarda de les ciutats europees”. I en tercer lloc, Joan Ribó s’ha referit a “la sostenibilitat, com l’eix transversal que ha de guiar el rumb de la gestió municipal i, en general, de la nostra ciutat, no només per a enguany, sinó en un horitzó de termini molt més ampli”. Unes línies d’actuació, segons ha especificat l’alcalde, s’emmarquen en la voluntat de treballar “per la defensa dels interessos de València, en clau de progrés i sostenibilitat”.
Els vicealcaldes del govern municipal, Sandra Gómez i Sergi Campillo, han apuntat “el diàleg i l’estabilitat”, com un dels valors que ha de marcar el dia a dia del Consistori. Així, Sandra Gómez ha subratllat que este és “un any molt important per a marcar la consecució dels resultats als quals volem arribar a final del mandat”. Així, ha explicat que com a “Govern progressista treballarem per a consolidar la ciutat i aconseguir la igualtat d'oportunitats en els barris treballadors”. En este sentit, ha marcat com a objectiu que tots els barris compten “amb les dotacions de servicis públics necessaris i que el codi postal no marque diferències”. Així, ha situat com a prioritat la sostenibilitat que, segons ha precisat, està prenent forma a través del projecte València Ciutat de Places per a “la recuperació d'espai públic verd i lliure de carboni amb el qual volem reforçar la lluita contra el canvi climàtic i la degradació de barris”. Així mateix, ha apuntat la celebració de cites com el Webbit o l'organització dels Goya i l'any Berlanga com a trobades que reforcen València en l'àmbit del desenvolupament econòmic, generen valor i cultura.
Per la seua banda, Sergi Campillo, ha destacat “la política de vivenda i l’accés a l’habitatge com un dels reptes més importants del govern municipal per a estos quatre anys” apostant pel lloguer assequible per a totes les famílies. “València és una ciutat de barris i de places”, ha afegit Campillo, “amb un comerç de proximitat dinàmic generador d’economia”. D’altra banda, “la sostenibilitat, com ha dit l’alcalde, és segurament el repte global més rellevant al qual ens enfrontem, també com a ciutat. Per això tenim un full de ruta per a fer front a l’emergència climàtica, que hui també debatem, a través del Pla d’Acció de Clima i Energia de València”. Una estratègia que, a més, lliga amb el Pla Verd i de la Biodiversitat Urbana de la ciutat, “que situa la conservació i la creació de nous espais naturals com un dels seus principals objectius”. Tot això, ha dit Campillo, “continuant la nostra tasca en l’atenció als nous drets socials, que beneficien especialment a les rendes mitjanes i més baixes”.
OBJECTIUS PER ÀREES DE GOVERN
Per àrees, pel que fa a les delegacions que engloba Alcaldia, cal destacar l’elaboració de l’Estratègia Urbana València 2030, així com el desenvolupament de l’Agenda Urbana de Nacions Unides que València està resseguint. A més, quant a la Hisenda local, es pretén potenciar la transformació digital tributària i simplificar l’emissió i pagament d’autoliquidacions. Per últim, l’impuls de Las Naves en la innovació, així com l’aprofundiment en la inspecció general i avaluació de servicis també s’ha fet constar.
Quant a l’Àrea de Desenvolupament i Renovació Urbana i Habitatge, cal destacar l’aprovació dels plans especials de Ciutat Vella i el Cabanyal, així la posada en marxa de diferents programes encaminats a augmentar l’oferta de lloguer assequible en els barris.
Des de l’Àrea d’Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica s’ha destacat el projecte d’ampliació del Cementeri General de València, la renovació i ampliació de les xarxes de distribució del Cicle Integral de l’Aigua, els treballs d’accessibilitat en el Parc Natural de l’Albufera, la instal·lació d’elements urbans per a l’obtenció d’energies renovables, la licitació del nou contracte de neteja amb l’objectiu de continuar millorant els nivells de neteja en la ciutat, les inversions en la remodelació i nova incorporació de zones enjardinades, així com la continuïtat del Pla Verd de València i, finalment, l’ampliació de la xarxa municipal de mesuradors de la contaminació acústica i atmosfèrica.
Pel que fa a l’Àrea relativa a l’Educació, Cultura i Esports, els objectius de 2020 passen per l’activació de la xarxa de biblioteques municipals, l’elaboració d’una ordenança reguladora per al desenvolupament de les festes, l’ampliació del xec escolar, la renovació de les instal·lacions esportives als barris, així com la consolidació de l’estratègia València Music City, la Mostra de València i el Pla de Recuperació del Patrimoni.
L’Àrea de Participació, Drets i Innovació de la Democràcia contemplarà en este 2020 el redisseny del DecidimVLC i la consolidació d’un reglament propi per a la transparència del Consistori.
Respecte a l’Àrea de Govern de Benestar i Drets Socials, els regidors que la composen s’han marcat com a objectius l’ampliació de les places d’acolliment, l’impuls dels programes d’envelliment actiu amb tallers específics, i la posada en marxa de l’Oficina de No Discriminació. La preparació per a l’obertura d’un nou centre de joventut al Cabanyal, així com els controls de les plagues sanitàries i en matèria de seguretat alimentària, també són algunes de les principals fites; també s’ha abordat com millorar l’atenció dels animals abandonats avançant en el nou centre a la zona nord de la ciutat, i amb el consorci amb Torrent per a l’altre centre d’animals amb caràcter metropolità. Finalment, una de les mesures per a este 2020 serà la gestació del Pla Municipal d’Inclusió Social, i la consolidació dels nous drets socials com de ciutadania desplegats pel govern municipal.
L’Àrea de govern de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació inclou com a objectius per a este 2020 tot un seguit d’obres de millora i condicionament de mercats que s’han repassat este matí, així com diferents campanyes de promoció del comerç de proximitat. També s’ha detallat l’impuls de l’emprenedoria a través de noves eines que el Consistori posarà en marxa, i diverses mesures per a potenciar la igualtat en l’accés al mercat laboral. Unes accions de govern que, a banda d’estendre’s per tots els barris, focalitzen la situació dels Pobles de València amb una especial atenció. Finalment, el foment d’un turisme sostenible i l’impuls de la internacionalització de València seran també fites del govern local.
L’Àrea de govern de Gestió de Recursos pretén al llarg d’este 2020, entre altres qüestions, dur a terme la negociació i aprovació del nou acord laboral i la implantació del sistema SAP de gestió de recursos humans com les administracions punteres, així com consolidar el Pla Edificant, i continuar amb el projecte de renovació del Palau de la Música, així com la redacció de Projectes d’Alt Valor Patrimonial.
L’Àrea de govern de Protecció Ciutadana posarà el focus en la Unitat especialitzada Gamma contra la violència masclista, i la millora de les instal·lacions de diverses unitats de districte de la Policia Local, així com la incorporació de nous agents i l’establiment del Parc de Bombers del Centre Històric com a Centre de Comunicacions.
Finalment, l’Àrea de govern de Mobilitat Sostenible i Espai Públic s’ha marcat com a objectius la simplificació de procediments, així com una modificació de l’Ordenança de Domini Públic més àgil, i l’augment en la inspecció d’apartaments turístics. D’altra banda, finalitzaran alguns dels carrils bici ja iniciats, i es donarà pas a una segona fase de construcció de carrils bici en grans vies i avingudes, a més d’estrenar la nova xarxa de l’EMT i l’impuls a l’estratègia València Camina.