Giner proposarà en ple augmentar el personal i recursos per a la tramitació de llicències
ELPERIODIC.COM - 25/05/2022Giner també demana que es recullen les peticions de col·lectius d'empresaris i constructors com les llicències per fases, la finestreta única, estendre la figura de la declaració responsable, major digitalització dels tràmits o l'elaboració de guies
El portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, defensarà en el ple d'aquest mes de maig una moció per a agilitar la concessió de llicències urbanístiques i afavorir la implantació d'activitats econòmiques. En aquest sentit, demanarà que es reforce amb personal i recursos a les àrees encarregades d'aquesta matèria, al mateix temps que s'incorporen les peticions que van fer en el seu moment alguns col·lectius d'empresaris i constructors.
“No pot ser que l'Ajuntament de València tinga embossades llicències d'obres des de fa més de tres anys. Això afecta indubtablement al nostre atractiu com a ciutat en la qual desenvolupar nous projectes i inversions, i ens resta de manera dramàtica oportunitats de futur”, ha indicat. “El coll de botella que s'ha format amb la tramitació de llicències ens impedeix continuar creixent i ens resta serietat de cara a empresaris i constructors, que venen a dinamitzar l'activitat econòmica d'aquesta ciutat i es troben amb aquest tremend obstacle. És per això que el govern hauria de posar-se com a prioritat agilitar aquests tràmits”.
En aquest sentit, la proposta d'acord inclou reforçar el personal i els recursos de les àrees que es dediquen a la tramitació de les llicències tant d'obra com ambientals. “Des del sector de la construcció ens han explicat que les llicències d'obra tarden entre 10 i 12 mesos a obtindre resposta, mentre que les llicències ambientals i d'activitat comporten una gran sensació d'inseguretat davant la falta de resolució de l'Ajuntament, que aboca a obrir per silenci administratiu”, ha lamentat Giner.
Així, el portaveu liberal ha explicat que aquestes llicències ambientals i d'activitat es concedeixen per silenci administratiu en cas que hagen passat 6 mesos des de la seua presentació, la qual cosa permet a l'interessat iniciar el projecte. D'aquesta manera, el següent pas és presentar comunicació de posada en funcionament que els permet operar passat un mes. “Encara que aquest mètode permet almenys una certa llibertat de moviment als interessats, la veritat és que també dona sensació d'incertesa, ja que l'obligació de l'Ajuntament hauria de ser respondre sí o no des del principi, i no permetre que s'inicien projectes sense el seu coneixement que després podrien ser destituïts o apedaçats”, ha denunciat.
A més, el portaveu també ha lamentat la “opacitat” de l'Ajuntament respecte a aquesta matèria, ja que a les successives preguntes plantejades per Ciutadans quant a llicències d'obra ha respost amb evasives i sense especificar quantes han sigut concedides, quantes estan en tràmit i quantes queden pendents.
Finalment, la proposta d'acord també contempla que s'incorporen les peticions de diversos col·lectius a l'Ordenança d'obres d'edificació i activitats de l'Ajuntament de València, encara en elaboració. Com ara que s'instaure una finestreta única per a assessorament i consultes àgils, una major digitalització del procés de concessió de llicències, ampliar els supòsits de projectes que es poden posar en marxa a través de la declaració responsable, que es fomenten les llicències per fases per a determinats projectes, o que s'elabore una guia amb les principals consideracions tècniques de l'Ajuntament de València respecte a l'assumpte de la concessió de permisos.