VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Fundació General de la UV s’acosta al miler d’activitats en un any

ELPERIODIC.COM - 10/12/2020

L’Informe Anual del 2019 recull més de 800 iniciatives executades i milers d’accions en matèria de cultura, formació, solidaritat, ocupació, discapacitat i altres serveis a la Universitat

La Fundació General de la Universitat de València recull en el seu darrer Informe Anual l’execució de més de 800 activitats realitzades durant l’any 2019 en matèria de cultura, formació, solidaritat, ocupació, discapacitat i altres serveis a la Universitat. Aquestes iniciatives han estat recolzades per milers d’accions dutes a terme per un equip humà de prop d’un centenar de professionals.

En paraules del director gerent de l’organització, Cristóbal Suria, “com a responsable de la gestió d’aquesta Fundació, només puc mostrar la meua satisfacció en veure que any rere any superem el nombre i la qualitat de les activitats encomanades per la Universitat, donant suport així al compliment dels objectius de la nostra institució acadèmica”.

El 2019, per exemple, és el primer any d’activitat de l’Arxiu Valencià del Disseny, creat en 2018 com a iniciativa de la Universitat de València i l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD). La Fundació General de la Universitat es posa al front de la seua gestió i la Facultat de Geografia i Història, a Blasco Ibáñez, esdevé la seu d’emmagatzematge dels nous fons que arribaren a ocupar un espai físic de vora 24 metres lineals. Són arxius de Lola Castelló, Vicent Martínez i Manuel Lecuona en diferents suports, guardats en 191 caixes. En finalitzar l’any, s’havia digitalitzat la pràctica totalitat dels arxius de Lecuona, obtenint unes 15.000 imatges.

D’altra banda, i també en el capítol cultural, la Fundació es fa responsable de l’Aula de Cinema de la Universitat de València, amb seu física al Centre Cultural La Nau. Una àrea que va recuperar les Nits de Cinema al Claustre de l’edifici històric de la Universitat, va organitzar el festival internacional de migmetratges La Cabina (amb la projecció de 44 films i un públic de més de 7.000 espectadors), i diversos cicles i seminaris dedicats als grans del seté art com ara Berlanga o ‘Las Sinsombrero’; a les creacions innovadores de mans del cinema xinés realitzat a Espanya; o a la nova animació europea.

Exposicions, música, arts escèniques, Alumni i formació

Així mateix, la Fundació va col·laborar en la producció, coordinació, muntatge i/o difusió de 23 exposicions que van visitar desenes de milers de persones a diversos espais de la Universitat. Ací s’inclou l’activitat de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, encarregada de gestionar i difondre la col·lecció d’art contemporani de la Universitat de València. En 2019, va organitzar 4 mostres dedicades a Isidre Manils, el grup ‘Antes del arte’, Isabel Oliver i Rebeca Plana; va col·laborar amb el préstec de 18 obres en una exposició de la Facultat de Belles Arts de la UPV en homenatge al col·leccionista i mecenes valencià Jesús Martínez Guerricabeitia; i va convocar la 14a Biennal que, amb el títol ‘Naufragis’, va reunir una vintena d’obres al Museu de la Ciutat de València.

Per la seua banda, l’Àrea d’Activitats Musicals va organitzar prop d’un centenar d’activitats entre concerts, recitals, produccions pròpies i cursos formatius. Els espectacles (un total de 92) anaren a càrrec de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dirigida per Beatriz Fernández Aucejo; el Club Coral La Nau Gran i l’Escola Coral La Nau, a càrrec de Mònica Perales; l’Orfeó Universitari de València, amb la direcció de Francesc Valldecabres; i la Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat, que dirigeix Juan Ramon Martí i Chulià. Aquesta Àrea és també la responsable del festival ‘Serenates a La Nau’, una cita anual amb la música que té lloc al claustre de l’edifici històric de la Universitat en estiu i que en 2019 va oferir 14 nits de concerts, entre ells, la producció pròpia ‘4’, de l’Orquestra i el Grup de Dansa de la Universitat de València.

La secció d’Arts Escèniques va participar en la coordinació de la programació anual de teatre i dansa del Vicerectorat de Cultura de la Universitat, amb una vintena d’espectacles i activitats formatives, i va liderar la producció de l’obra ‘Esquerdes’, d’Assaig-Grup de Teatre de la Universitat de València.

El 2019 va ser l’any de renovació de la marca del projecte de xarxa de les seus ‘Escena Erasmus a Europa’, que coordinen la Fundació General de la UV i CRIT Companyia de Teatre, amb el nom ‘Erasmus Europe on Scene Network’ (EUSCN). Aquesta xarxa inclou els grups Dramarasmus Marburg (Alemanya), Scena Erasmus Padova (Itàlia) i Scena Eramus Cagliari (Itàlia), i se signaren nous convenis amb les universitats de Sofia (Bulgària), St. Kliment Ohridski; de Lodz (Polònia), per a la creació de la seu Teatr Erasmus Lodz; i Pública de Navarra per a la seu Nafarroako Erasmus Eszena.

Del conjunt de l’oferta cultural de la Fundació General de la Universitat de València el 2019 en gaudiren més de 125.400 espectadors.

Quant al col·lectiu Alumni UV, format per prop de 2.000 membres, han estat organitzades més de mig centenar d’activitats entre eixides culturals, reunions del Club de Lectura, tallers i xarrades dins de diferents programes.

En l’apartat de formació, el total dels cursos i tallers realitzats pels diferents serveis de la Fundació ascendeix a 138. Destaca ací la tasca del Centre de Documentació Europea; de les escoles d’estiu de la Universitat de València, amb més de 40 activitats; i del Centre Internacional de Gandia, que en 2019 va celebrar la 36a edició de la Universitat d’Estiu amb més d’una desena de cursos, 7 tallers i una matrícula de 500 persones.

UVdiscapacitat i UVocupació

En la seua vessant de servei a la Universitat, la Fundació General gestiona la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat de la Universitat de València, UVdiscapacitat, que en 2019 va prestar atenció a un total de 1.417 persones entre estudiantat (1.024), PDI (97), PAS (20), voluntariat (101), estudiants Erasmus (13) i estudiantat no universitari (162).

També el servei d’ocupació de la Universitat de València, que presentà la seua nova marca, UVocupació; celebrà el Fòrum d’Ocupació i Emprenedoria de la Universitat de València per centres i especialitats amb 7 esdeveniments a les facultats de Filologia, Traducció i Comunicació, Dret, Ciències Socials, i Farmàcia, a l’ETSE-UV, i a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València i el CSIC; gestionà 1.087 ofertes de treball; registrà 3.554 nous usuaris; publicà el II Estudi d’Inserció Laboral de Graduades i Graduats, entre unes altres activitats; i va organitzar la 1a convocatòria dels Premis UVocupació acostant així les empreses, claus en la projecció laboral de l’estudiantat, a l’àmbit universitari.

Solidaritat

La Fundació General de la Universitat va dedicar igualment un important esforç a temes solidaris a través de la seua Àrea de Cooperació, i del Centre Universitari de Diagnòstic i Atenció Primerenca (CUDAP).

En matèria de cooperació universitària al desenvolupament, es va treballar en aspectes formatius, de recerca, documentals i de sensibilització. Així mateix, es van executar 11 projectes sobre educació, igualtat de gènere, salut, justícia i patrimoni cultural a 9 països i territoris d’Amèrica (Perú, Guatemala, El Salvador, Colòmbia i Cuba) i Àfrica (Etiòpia, la RASD, Burkina Faso i Algèria). Amb aquests projectes es tancaren les convocatòries 4a i 5a del 0,7 ‘Una Nau de Solidaritat’.

Finalment, el CUDAP va atendre 179 famílies a través dels seus programes d’acollida, avaluació i diagnòstic, i atenció terapèutica a xiquetes i xiquets que presentaven trastorns en el seu desenvolupament.

Altres aspectes remarcables de l’exercici són la participació de la Fundació en els programes Escola Europea de Pensament Lluís Vives (amb 39 activitats), Art i Ment d’intervenció sociocultural per a la integració de menors, i els reconeixements rebuts a través de l’Aula de Cinema, responsable de l’organització del festival de migmetratges La Cabina, finalista als Premis de l’Iberian Festival Awards; el projecte teatral europeu Escena Erasmus València, Premi AVETID de l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià; i el servei UVdiscapacitat, que va ser Premi ‘Acció Social’ de CERMI Comunitat Valenciana.