VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Fundació Per Amor a l'Art presenta el seu Centre Jove

ELPERIODIC.COM - 03/10/2018

"Quan vinguérem a Marxalenes no portàvem este projecte baix del braç, va ser el mateix barri qui va dir què havíem de fer". Amb estes paraules ha arrancat este matí Susana Lloret, directora general de la Fundació Per Amor a l'Art, la roda de premsa de presentació del Centre Jove, la iniciativa principal de l'Àrea Social de l'entitat. Un centre de dia de suport convivencial i educatiu per a menors vulnerables ubicat en un edifici de nova construcció en el conjunt Bombas Gens.

"El Centre Jove s'adreça a menors d'entre 12 a 16 anys, perquè vam veure que era en esta etapa on calia posar el focus després de visitar diverses associacions i centres educatius veïns i estudiar les necessitats que tenien. És una edat molt delicada perquè amb l'entrada a secundària molts perden el servei de menjador dels seus centres, i a més passen a tindre les vesprades lliures. I no a tots els espera algú a casa amb propostes interessants per a omplir-les, i allunyar-los de l'absentisme i els ambients negatius ", ha explicat Lloret.

Amb l'objectiu de cobrir estes necessitats, s'ha posat en marxa este centre que oferirà a 36 menors del barri de Marxalenes servei de menjador, suport extraescolar, tallers de formació pre-professional i activitats d'oci i temps lliure. Segons la responsable de l'Àrea Social de FPAA, Sole Martínez, "Açò no és una ludoteca; volem donar-los eines perquè es desenvolupen com a persones. La nostra intenció és acompanyar-los i donar-los suport en la seua etapa de transició a la vida adulta, estimular la seua autoestima i evitar que abandonen el sistema educatiu. I per aconseguir-ho, treballarem tant amb els menors com amb les seues famílies i els seus centres educatius "

L'ESPAI

El projecte es desenvolupa en un edifici de nova construcció de 1.388 m2 distribuïts en quatre plantes. Dissenyat per l'equip d'arquitectes de Bombas Gens, s'ha tingut en compte la seua integració en l'esmentat conjunt, catalogat com a Bé de Rellevància Local. Així, l'ampliació ha buscat acomodar els nous usos respectant al màxim l'estructura arquitectònica del complex original.

La planta primera compta amb una sala de professors, un despatx de direcció i una sala informàtica. Es completa amb tres aules, sent possible unir dues d'elles mitjançant envans mòbils per afavorir la realització d'activitats comunes o especials. Un recurs que s'ha utilitzat en totes les plantes per fer més versàtils els espais. La planta segona està dedicada a activitats manipulatives com els tallers relacionats amb l'art i l'expressió corporal o els pre-professionals (perruqueria i electricitat). La tercera es destina al menjador, equipat amb una cuina per donar servei al mateix i per a la realització de tallers de restauració.

COL·LABORACIÓ PÚBLICO-PRIVADA

Però este projecte no té parets. I és que l'actuació de l'Àrea Social de FPAA no es limita a la desenvolupada dins de l'edifici, sinó que també treballa fora d'ell des de fa temps, oferint activitats extraescolars en els propis centres educatius dels menors.

"Es tracta de tallers de desenvolupament emocional i personal per a l'alumnat (dansa urbana, percussió africana, informàtica i art terapèutic). D'esta manera, establim un vincle més estret amb el barri, propiciem una beneficiosa col·laboració entre allò públic i allò privat, multipliquem el nostre àmbit d'actuació i els proporcionem als menors una transició natural entre el seu centre educatiu i el Centre Jove", afirma Susana Lloret.

Una iniciativa a la qual tots els menors se sumen de manera voluntària, i amb la què s'espera aconseguir una major igualtat d'oportunitats al barri de Marxalenes.

LA FUNDACIÓ PER AMOR A L'ART

La impulsora d'esta iniciativa és la Fundació Per Amor a l'Art. Una entitat dedicada a l'art (busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció "Per Amor a l'Art" al seu abast), la investigació (estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares) i l'acció social (principalment menors en situació de vulnerabilitat). La Fundació desenvolupa en Bombas Gens la seua triple activitat.

MÉS FOTOS