Fita històrica: el primer tractor del món que funciona amb hidrogen arriba al Port de València
El Port de València és pioner a Europa en l'ús de la tecnologia de l'hidrogen en l'operativa de les terminals
El Port de València va rebre durant la vesprada d'ahir el Tractor de Terminal propulsat per hidrogen, un dels pilots que es testaran en el marc del projecte europeu H2PORTS.
El tractor de terminal va desembarcar ahir sobre les 16.00 hrs. en la terminal VALTE del Grup Grimaldi on serà testat en operacions reals. El tractor RORO 4x4 és la primera unitat en el món propulsada per hidrogen i ha sigut desenvolupat per ATENA, un centre d'investigació i tecnologia compost per universitats, instituts d'investigació i empreses privades amb seu principalment a la regió italiana de Campània.
Les proves de proveïment de carburant i operació començaran la setmana vinent sota la supervisió de l'equip tècnic de les entitats ATENA, VALTE, el Grup Grimaldi, Centre Nacional de l'Hidrogen, Carburs Metàl·lics i de la Fundació Valenciaport com a coordinadora d'esta iniciativa.
Este Tractor de Terminal compta amb una cadena cinemàtica híbrida de pila de combustible/bateria que permet al vehicle realitzar totes les tasques intensives que es requereixen durant les operacions de càrrega i descàrrega. El seu sistema d'emmagatzematge d'hidrogen, format per quatre tancs de tipus 3 (350 bar), té una capacitat total d'uns 12 kg, la qual cosa garanteix un funcionament continu d'almenys 6 hores abans de repostar, el que correspon a la duració mitjana d'un torn de treball. El motor elèctric és un dispositiu lleuger i eficaç, especialment adequat per aplicacions que requereixen molta potència. Està alimentat per una bateria LiFePO4 d'alt rendiment, amb una capacitat energètica de 25 kWh, i per una pila de combustible Ballard de 70 kW. En concret, el motor elèctric pot rebre energia per a la tracció de la pila de combustible i la bateria simultàniament o carregar la bateria durant el frenat o les desceleracions. Al mateix temps, la pila de combustible pot subministrar energia tant al motor elèctric com a la bateria, en cas necessari. La cadena cinètica híbrida mostra una alta eficiència operativa, ja que és capaç de recuperar una part important de l'energia cinètica generada, podent arribar a valors de recuperació d'un 25%.
L'hidrogen és un portador d'energia neta amb els avantatges del seu fàcil emmagatzematge i, quan s'utilitza, no produeix més emissions que la calor i l'aigua. La pila de combustible d'hidrogen converteix l'H2 en electricitat, la qual cosa dona lloc a un equip de zero emissions que, si es combina amb l'ús d'hidrogen verd, també és neutre en carboni. Esta tecnologia presenta alguns avantatges en comparació amb altres tecnologies de zero emissions disponibles, com les versions elèctriques pures. Esta versió d'hidrogen també presenta una bona autonomia, un curt temps de proveïment de carburant i un baix cost de manteniment.
H2PORTS
El projecte europeu “H2PORTS – Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports” coordinat coordinat per la Fundació Valenciaport, en estreta col·laboració amb l'Autoritat Portuària de València (APV), i finançat pel programa Cleam Hydrogen Partenariat, té com a objectiu principal provar i validar tecnologies d'hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.
El projecte H2Ports comporta una inversió total de 4 milions d'euros i participen, a més de la Fundació Valenciaport i l'Autoritat Portuària de València, el Centre Nacional de l'Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient, Ballard Power Systems Europa i Enagás.
Gràcies a esta iniciativa el Port de València és el primer port d'Europa a incorporar les tecnologies d'hidrogen per a reduir l'impacte ambiental de les seues operacions.