VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Fira dels Invents de la UPV omplirà de ciència l'Embull 2 de La Marina de València dissabte que ve

ELPERIODIC.COM - 08/06/2023

La fira, oberta a tot el públic d'11 a 20 hores, reunirà prop d'una trentena de prototips sorgits dels laboratoris de la UPV

“Fàrmacs” contra la sequera, aliments impresos en 3D, un monoplaça de competició, nous test antidroga, robots educatius, un revolucionari electrocardiograma, edificis i ponts que no cauen i fins a coets, drons i una màquina Pac Man amb segell UPV.

Aquestes són només algunes de les innovacions que es podran veure i tocar en la Fira dels Invents de la UPV 2023, que se celebrarà dissabte que ve, 10 de juny, en l'Embull 2 de La Marina de València. A més, hi haurà també diferents tallers de divulgació científica per a tots els públics, en els quals es podrà des de controlar xicotets robots o construir un pont, fins a manipular la llum o descobrir el laboratori científic que s'amaga darrere d'un mòbil.

La fira obrirà les seues portes a les onze del matí i tancarà a les huit de la vesprada. L'accés és gratuït i no es requereix d'inscripció per a cap de les activitats.

Universitat-ciutat

Aquesta nova edició de la Fira dels Invents de la UPV s'emmarca dins del binomi universitat-ciutat impulsat conjuntament per la Universitat Politècnica de València i l'Ajuntament de València per a treballar conjuntament en la Missió Climàtica València 2030. “Aquesta aliança té un objectiu clau: caminar juntes cap a la descarbonització. I en aquesta Fira es poden veure alguns dels últims resultats de la investigació desenvolupada per la UPV per a aconseguir aquesta meta, i la seua contribució per a atendre els reptes de l'agenda urbana i els objectius de desenvolupament sostenible 2030”, destaca Marta Chillarón, directora de Las Naves.

A més, aquesta Fira presenta també projectes desenvolupats conjuntament pel binomi UPV-Las Naves, com el de Dons de ciència, que visibilitza amb espectaculars murals en centres educatius a destacades dones de l'àmbit científic o iniciatives com a Col·lab, acceleradora pública de triple impacte que impulsa el desenvolupament d'empreses emergents d'innovació social i urbana.

30 estands amb resultats de R+D i 6 tallers de divulgació… amb premi

En total, hi haurà 30 estands de resultats del treball de personal investigador de la UPV, alumnat i titulats/as d'aquesta universitat i cinc tallers de divulgació científica, als quals se sumarà un altre en el qual tota aquella persona que participe podrà respondre, a través de microrelats, dibuixos, etc. a la pregunta Què és per a tu la ciència? Tot aquell/aquella que participe en tots els tallers de divulgació, es portarà també un record amb segell UPV.

“La Fira dels Invents de la UPV és l'ocasió idònia per a conéixer de prop el treball del personal investigador, l'estudiantat i els titulats i titulades de la nostra universitat i per a gaudir dels diferents tallers de divulgació científica que hem preparat per a l'ocasió. Volem que totes les persones que s'acosten fins a la Marina de València descobrisquen, aprenguen, gaudisquen i visquen la ciència de la mà de la Universitat Politècnica de València”, conclou José Francisco Monserrat, vicerector d'Internacionalització i Comunicació de la UPV.

La celebració d'aquesta Fira d'Invents forma part, a més, del programa anual de divulgació científica de la UPV i compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Estands de resultats d'investigació UPV

Agricultura, medi ambient, sostenibilitat

1. Varietats tradicionals de meló, cogombre, meló d'Alger i carabassa adaptades al canvi climàtic. Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana.

2. Fàrmacs contra la sequera. Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes.

3. Impressora en 3D per a aliments. Departament de Tecnologia d'Aliments.

4. Cubípodos per a protegir les nostres costes i regenerar esculls de coral. Laboratori de Ports i Costas.

5. Sistemes avançats de monitoratge ambiental en ecosistemes protegits. Grup de Xarxes de Computadors del DISCA.

6. Medusapp, ciència ciutadana per a saber on hi ha meduses. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi natural.

7. Ocean Art Project: parlem de comunicació en la mar. Càtedra UNESCO - Fòrum Universitat i Patrimoni Cultural.

8. Fotocatalizador per a descontaminació d'aigües residuals. Institut de Tecnologia Química.

9. Biorresinas per a transport i construcció. Institut de Tecnologia Química.

10. Investigació aeronàutica per a un transport sostenible. Institut CMT-Motors Tèrmics.

Salut

11. AMIC, robots i videojocs educatius sobre diabetis tipus 1. Institut d'Automàtica i informàtica Industrial.

12. Test antidroga. Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic.

13. ACORYS, l'electrocardiograma del segle XXI. Institut de Tecnologies de la Informació i Comunicacions.

14. Model de predicció de part prematur. Centre d'Investigació i innovació en Bioingeniería.

15. Nou biomaterial per al tractament i la recuperació de lesions musculars. Centre de Biomaterials i enginyeria Tissular.

16. PhotoMeDAS, sistema d'ajuda al diagnòstic de deformacions craniofacials. Departament d'Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria.

Construcció

17. Bigues impreses en 3D inspirades en les peces de LLEC i ossos humans. Centre d'Investigació de Tecnologia de l'Edificació, Institut de Restauració del Patrimoni, Departament d'Informàtica de Sistemes i Computadors i Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó

18. Formigó translúcid per a crear façanes a la carta. Centre d'Investigació de Tecnologia de l'Edificació i Departament d'Informàtica de Sistemes i Computadors.

19. Edificis i ponts que no cauen. Institut ICITECH.

20. Sensor de forma EOS-3D. Photonics Research Labs-iTEAM.

Estands Col·lab Las Naves Ajuntament de València

21. Valua

22. ISI Benestar

Estands Generació Espontània UPV

1. Monoplaça Fórmula Student UPV. FSUPV Team.

2. Auran, el Hyperloop que levita. Hyperloop UPV.

3. Moto elèctrica de competició. EPSA Moto-E.

4. Satèl·lit (CubeSat) Estigia. Plutó UPV.

5. Màquina Pac-Man, robots, dispensadors intel·ligents de medicaments… Makers UPV.

6. Coet sonda. Faraday Rocketry UPV.

7. Vehicle aeri no tripulat (UAV). Horus UPV.

8. Aliments innovadors. Fornejant Ciència UPV.

Tallers de divulgació científica

1. Quants invisibles: manipulant la llum. Centre de Tecnologia Nanofotònica.

2. Controla el teu propi robot! Taller de robòtica i mecatrònica. GROMEP EPSA.

3. Com ens arriba a casa el que comprem? ETSI de Camins, Canals i Ports.

4. Construeix un pont i camina sobre ell! ETSI de Camins, Canals i Ports.

5. Un laboratori de física en la butxaca. ETSI del Disseny.

6. Què és per a tu la ciència? Taller de dibuix/escriptura.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.