VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La fira i concurs Experimenta de la Universitat de València arriba diumenge amb 68 projectes de física i de tecnologia

ELPERIODIC.COM - 08/04/2022

El Museu de les Ciències de València acull aquest diumenge 10 d’abril entre les 10 i les 13 hores la XVII Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta

L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, és una festa de la ciència que acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa

La fira-concurs Experimenta, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació, entre d’altres entitats, reunirà 270 participants entre alumnat i professorat. D’accés lliure, i per a tot tipus de visitants, tindrà 68 parades, amb diferents projectes experimentals STEM construïts per alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius, amb l’ajuda del professorat que els tutoritza. El públic podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets podran acostar-se al taller Fisicalàndia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs en el qual es premien els millors projectes, incloent el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions. Hi haurà cinc guardons: quatre de 300 euros per a cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis i un de 200 al projecte més votat pel públic visitant de la fira, així com diferents mencions d’honor. Aquests es lliuraran entre les 13.30 i les 14.30 hores a l’Auditori Santiago Grisolía, i l’acte serà precedit pel breu intermedi científic “Colors primaris” a càrrec de tres estudiants del Grau en Física del grup Photonets.

En les explicacions, l’alumnat (individualment o en grups de fins a quatre persones) ha de posar en relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. Els treballs estan classificats en dues categories temàtiques: d’una banda, les demostracions i experiments de física i, de l’altra, els projectes d’aplicacions tecnològiques. Aquestes se subdivideixen en dos depenent del cicle educatiu (ESO i batxillerat/Cicles Formatius).

La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora del Departament de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comité organitzador el formen també els professors Jordi Vidal Perona, degà de la Facultat, Miguel V. Andrés Bou i la professora Amparo Pons Martí. “Després de dos anys en què s’ha fet un gran esforç perquè aquesta fira seguira avant, adaptada a les mesures sanitàries per la pandèmia i de forma semipresencial en 2021, ara torna de nou amb força a la presencialitat completa, tal com la vivíem fins a 2019”, explica Chantal Ferrer.

“Com a novetats cal destacar que les dones constitueixen el 57% dels participants que presenten projectes experimentals STEM. A més, comptem amb un gran nombre de col·laboradors (70), alumnat voluntari de la Facultat de Física i un jurat integrat per 30 persones, tant professorat de la Universitat com d’ensenyament secundari. També en aquest cas la meitat són dones”, apunta Ferrer. Hi participen centres de València, de la Comunitat i d’altres províncies, i fins i tot hi ha grups provinents de Bèlgica, Itàlia, Lituània, Portugal, pertanyents a la xarxa Erasmus+ “Science is all around” (‘La ciència ens envolta’).

Entre les personalitats la presencia de les quals està prevista, estan el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miguel Soler; la vicerectora d’Estudis de la Universitat de València, Isabel Vázquez; el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CAC), Antonio Torres; la vicepresidenta de la Reial Societat Espanyola de Física, Elena Pinilla; la directora de l’Institut de Física Corpuscular (CSIC-UV), Nuria Rius; el degà de la Facultat de Física de la UV, Jordi Vidal; així com el president de l’Associació del Professorat de Tecnologia de la Comunitat Valenciana, Sergi Serrano.

Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICINN), a més de la col·laboració d’altres entitats, com el Museu de les Ciències de València, l’Ajuntament de València o la Reial Societat Espanyola de Física. Per part de la Universitat, el secunden l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat Sanchis Guarner, la Unitat d’Igualtat, el Grup de Treball de Física Arquímedes, el Grup ScienceFlows, així com diverses entitats externes.

MÉS FOTOS