VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Filmoteca Valenciana presenta la catorzena edició de la Mostra de Cinema Romanés

ELPERIODIC.COM - 16/09/2024

El cicle està organitzat en col·laboració amb l’Institut Cultural Romanés de Madrid i de l’ambaixada de Romania

La Filmoteca Valenciana presenta la catorzena edició de la Mostra de Cinema Romanés, organitzada en col·laboració amb l’Institut Cultural Romanés de Madrid i de l’ambaixada de Romania. Conformada per cinc llargmetratges de producció recent, que es projectaran en sessió única, la mostra es podrà veure fins al 25 de setembre.

El cicle és una bona oportunitat per a veure l’evolució de la cinematografia romanesa, sense dubte una de les més sòlides i suggestives del panorama europeu. Bolcat a reflectir tant els anys viscuts davall del règim de CeauÈ™escu com les seues conseqüències en l’actualitat, el cinema romanés contemporani es caracteritza per una barreja de realisme i humor corrosiu.

En la selecció destaquen els últims llargs de dos vells coneguts de la nova ona romanesa, Cristi Puiu i Radu Jude. També destaca la presència del director moldau Ion BorÈ™, que aborda en to de comèdia el conflicte bèl·lic de Transnístria a principis dels noranta.

El cicle s’inicia el dimarts 17 de setembre, a les 18:00 hores, amb la projecció de Man and Dog (2022), primer llargmetratge de Stefan Constantinescu que aborda la situació de marginalitat i explotació laboral dels qui treballen en l’estranger.

Estrenada en el Festival de Göteborg, la pel·lícula és un drama minimalista que se centra en un home de quaranta i tants anys que torna inesperadament de Suècia al seu poble natal, després de sospitar que la seua dona l’està enganyant amb una altra persona.

En esta sessió, el cicle serà presentat per la directora de l’Institut Cultural Romanés de Madrid, María Pop, acompanyada per la directora adjunta d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, María Fuster.

El dijous 19 de setembre, a les 18:00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta MMXX (2023), escrita i dirigida per Cristi Puiu. El títol d’esta pel·lícula episòdica fa referència a 2020, quan s’inicia la crisi sanitària de la pandèmia.

En el seu últim llargmetratge, Cristi Puiu abandona l’historicisme de Malmkrog i oferix un fresc de la Romania actual a partir de quatre relats independents amb nexes comuns: una sessió de teràpia, els preparatius d’un aniversari, una conversa en un hospital i una investigació policial.

El dissabte 21 de setembre, a les 20:00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Men of Deeds (2022) de Paul Negoescu. Impregnat d’un cinisme desencantat, este thriller ambientat en la Romania rural té com a protagonista un policia moldau a punt de complir els quaranta, que decidix vendre el seu pis i demanar el trasllat al seu poble natal amb la intenció de comprar-se un hort i redreçar la seua vida, després del fracàs del seu matrimoni i els seus problemes amb el treball. El que no imagina és que allí es trobarà amb una sèrie de personatges corruptes i situacions violentes molt difícils de controlar.

El dimarts 24 de setembre, a les 20:15 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Carbón (2922) dirigida per Ion BorÈ™. Es tracta d’una comèdia que critica el contrasentit de les guerres i carrega contra la sagnant corrupció de tot estament pròxim a qualsevol forma de poder. Un hilarant argument, desenrotllat en un guió de fina ironia, establix les bases del gran encert de l’àcida òpera prima del moldau Ion BorÈ™.

Ambientada a Moldàvia en els anys noranta, la pel·lícula té com a protagonistes un tractorista i un veterà de la guerra de l’Afganistan que s’allisten per a combatre en el conflicte regional de la frontera de Transnístria. De camí al front troben un cadàver carbonitzat. Les autoritats els ignoren i no els ajuden a identificar el cos.

Finalment, el dijous 26 de setembre, a les 18:00 hores, es projectarà No esperes demasiado del fin del mundo (2023), una inclassificable i atípica comèdia escrita i dirigida per Radu Jude. Està protagonitzada per una ajudant de producció que treballa per a una empresa romanesa i conduïx per Bucarest i la resta del país buscant testimoniatges per a un espot de seguretat laboral.

Es tracta d’una obra calidoscòpica de quasi tres hores de duració que compta amb una hilarant Nina Hoss i en la qual la sàtira sobre el capitalisme es combina amb al·lusions a Ucraïna, les xarxes socials o l’influencer ultradretà Andrew Tate.

MÉS FOTOS