La Filmoteca d’Estiu presenta 'Oppenheimer' de Christopher Nolan
La Filmoteca d’Estiu està organitzada per l’IVC i se celebra fins al 31 d’agost als jardins del Palau de la Música
Guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula, Oppenheimer es projecta el dissabte 24 i el diumenge 25 d’agost, a les 22:30 hores
La Filmoteca d’Estiu projecta el dissabte 24 i diumenge 25 d’agost, a les 22:30 hores, Oppenheimer (2023), escrita i dirigida per Christopher Nolan. Amb una duració de 180 minuts, este biopic sobre el creador de la bomba atòmica va obtindre set premis Oscar, entre estos, millor pel·lícula, millor director i millor actor. Oppenheimer també va ser la gran triomfadora dels Globus d’Or, amb cinc premis, i dels britànics Premis BAFTA, amb set.
Basada en el Premi Pulitzer de biografia Prometeo Americano (2005), una obra escrita per Kai Bird i Martin J. Sherwin, la pel·lícula narra la vida de Julius Robert Oppenheimer, un físic teòric que va ser fonamental en el desenrotllament de les primeres armes nuclears com a part del Projecte Manhattan i que va marcar el començament de l’era atòmica durant la Segona Guerra Mundial.
Cillian Murphy interpreta a Robert Oppenheimer, amb Emily Blunt com a Katherine Oppenheimer, esposa de Robert; Matt Damon, com el general Leslie Groves, el controlador militar d’Oppenheimer, i Robert Downey Jr., com a Lewis Strauss, un alt membre de la Comissió d’Energia Atòmica dels Estats Units. En l’extens repartiment també figuren Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek i Kenneth Branagh.
Oppenheimer és un biopic sobre el creador de la bomba atòmica i un thriller bèl·lic a contrarellotge, però també un drama judicial sobre la caça de bruixes i el clima de paranoia en el qual viu la societat nord-americana davant de l’amenaça comunista durant la guerra freda.
Un dels aspectes més cridaners de la pel·lícula és que inclou escenes rodades en color i altres, en blanc i negre, un recurs cinematogràfic que Nolan ja va utilitzar en Memento (2000). En una entrevista abans de l’estrena de la pel·lícula el cineasta britànic va explicar el sentit d’esta alternança cromàtica: “Sabia que hi havia dos línies del temps en la pel·lícula. Una és en color, que és l’experiència subjectiva d’Oppenheimer. És el gruix del film. L’altra és una línia del temps en blanc i negre. És una visió més objectiva de la seua història des de la perspectiva d’un personatge diferent”.
Patrimoni audiovisual valencià
Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets, recuperades per la Filmoteca Valenciana i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic. Estes projeccions servixen per a recordar la missió essencial de l’arxiu de la Filmoteca: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.
Horaris i venda d’entrades
Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22:30 hores i la taquilla s’obri a les 21:30 hores. El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles en el web de l’IVC.
La Filmoteca Valenciana manté l’oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se seguixen la resta de l’any a la Sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.
La Filmoteca d’Estiu és una activitat de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, organitzada per l’Institut Valencià de Cultura, a través de la Filmoteca Valenciana. La celebració d’esta és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de València, que cedix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions, i al patrocini de Cerveza Turia.