elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La festa popular de les Falles en l’era del turisme de masses

La festa popular de les Falles en l’era del turisme de masses
  • L’Associació d’Estudis Fallers organitza unes jornades sobre la incidència de la gentrificació i turistificació en la celebració de la festa fallera

MÉS FOTOS
La festa popular de les Falles en l’era del turisme de masses - (foto 2)

Les converses Les Falles, al Peset, jornades de reflexió organitzades per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), arriben a la XIX edició proposant un debat al voltant de com una festa de caràcter popular com les Falles afronta la pressió exercida per nous fenòmens com la gentrificació o turistificació.

Segons els organitzadors, el retorn a la «normalitat» després de la pandèmia ha posat en evidència les transformacions que ha experimentat la fisonomia de la ciutat de València. Més enllà del tancament de botigues tradicionals o la desaparició de baixos comercials, es tracta de canvis demogràfics que ja van més enllà del centre històric i també d’una allau de visitants que planteja problemes de coexistència.

La festa de les Falles no pot defugir d’una realitat que posa en qüestió tant l’arrelament al territori de la seua xarxa associativa com el desenvolupament normal de la festa: veïns expulsats del seu barri, comerços col·laboradors que desapareixen, turistes que desconeixen els codis elementals amb què se celebren els actes i rituals festius són algunes de les conseqüències. Davant esta situació, en esta edició de les converses l’Associació d’Estudis Fallers proposa debatre sobre com pot afrontar una festa (i una ciutat) que fa bandera de la seua singularitat i del seu caràcter de marca local l’amenaça d’este corrent uniformitzador.

Per a això, en esta XIX edició de les converses Les Falles, al Peset els organitzadors tornen a convocar un any més experts, professionals i representants de col·lectius fallers en dos taules redones obertes a la reflexió dels participants i del públic que tindran lloc els dies 28 i 29 de novembre, a les 19.30 hores, al Col·legi Major Rector Peset de la ciutat de València.

La primera jornada, moderada per Carlos Navarro (periodista i faller) i amb el lema «Naufraguen les tradicions?», estarà dedicada als efectes sobre la festa de les Falles causats per la gentrificació als barris de la ciutat de València. Hi intervindran Merche Simarro (presidenta de la Falla Lope de Vega), Hanna Fricke (consultora de marques i publicista), Antonio Pla (vicepresident de la Federació d’Associacions Veïnals de València) i Marisa Falcó (artista fallera), moderats per Carlos Navarro (periodista i faller).

La segona sessió, moderada per Neus Navarro (periodista i fallera) i amb el lema «El melic del món», estarà dedicada a parlar de com afronten la festa fallera i la ciutat de València la pressió de la turistificació, amb la participació de Vicent Marco (periodista), Jesús Peris (faller de la comissió Ripalda-Beneficència), Paula Simó (professora del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València) i Alberto Cabeza (exintendent de la Policia Local a Ciutat Vella).

Les jornades, organitzades conjuntament per l’ADEF i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, compten amb la col·laboració del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, la Junta Central Fallera, la Interagrupació de Falles de València, la Federació Lletres Falleres, l’Associació Cultural Premi Iaraní, el Museu Valencià d’Etnologia, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Internacional Menéndez Pelayo i la Federació d’Instituts d’Estudis.

Pujar