Felip VI destaca l'excel·lència científica al servei del benestar i el desenvolupament humà en els Premis Jaume I
El monarca ha visitat València aquest matí per a presidir l'acte de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I
A la seua arribada a la Llotja dels Mercaders, Sa Majestat el Rei va ser rebut pel president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón; l'alcaldessa de València, María José Catalá; el president de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, Vicente Boluda; i pel president executiu i secretari de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, entre altres autoritats.
Seguidament, i després d'accedir a l'interior, Don Felipe va saludar a la presidenta de les Corts Valencianes, María dels Plans Massó; a la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, María del Pilar Bernabé; al cap de la Caserna General Terrestre d'Alta Disponibilitat, Fernando García Vaquero; als representants dels jurats i als membres del Patronat de la Fundació “Premis Rei Jaume I”.
Ja en el Saló Columnari, després de la salutació del Prior i cònsol major del Consolat, Vicente Ebri, i als concordes de la "Marxa de la Ciutat" i de l'Himne Nacional, a càrrec de la Banda Simfònica Municipal de València, els premiats es van dirigir a l'escenari mentre s'interpretava l'"Homenatge a Sagunt". Unes breus paraules de l'alcaldessa de València, unes altres del president de la Fundació Valenciana “Premis Rei Jaume I” i la projecció d'un vídeo sobre els premiats van donar pas a la lectura de l'acta de concessió dels premis. Va ser en eixe moment, quan Sa Majestat el Rei va pujar a l'escenari per a, acompanyat de les autoritats que li van rebre a la seua arribada a la Llotja dels Mercaders, fer lliurament de les medalles.
Finalitzat l'acte de lliurament dels guardons, Alfonso Jiménez, Premi Rei Jaume I 2023 a l'Emprenedor; va tindre unes paraules d'agraïment en nom de tots els premiats, que van precedir a unes altres del President de la Generalitat Valenciana i van culminar amb les que va pronunciar Don Felipe, en les quals va afirmar "un any més, vull destacar la inestimable labor de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I que, amb l'organització d'aquests premis, porta més de tres dècades fomentant l'excel·lència científica d'una manera innovadora i emprenedora al nostre país, al servei del benestar i el desenvolupament humà; contribuint també a crear una societat més conscient, que reivindique els recursos, els mitjans i el temps que la ciència necessita".
La interpretació de l'Himne de la Comunitat Valenciana pel tenor Vicente Sanchís va posar el fermall final a l'acte de lliurament de Premis.
Existeixen en l'actualitat sis guardons, cadascun d'ells dotat amb 100.000 euros i una medalla d'or, i es reconeixen com els premis de major prestigi per a l'activitat realitzada a Espanya i un dels més ben remunerats del país.
Els premiats de cada categoria tenen el compromís de destinar una part de l'import del premi a la investigació i l'emprenedoria a Espanya, conclouen les mateixes fonts.
En aquesta 35a edició han sigut guardonats:
- Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor a Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila, president de Cascajares, sector agroalimentació, per “la seua tenacitat i resiliència en el desenvolupament del seu projecte empresarial. Amb una incansable cerca en la innovació dins del sector de l'alimentació, ha sabut diversificar el seu catàleg de productes a mesura de cada client. Pioner en el sector primari, amb una alta consciència mediambiental i basat en l'economia circular des de la producció en la cria d'aus fins a la seua distribució. Amb una alta consciència en la recuperació del medi rural i la inserció laboral de persones amb necessitats especials”.
- Premi Rei Jaume I en Noves Tecnologies a Daniel Maspoch Comamala, professor d'Investigació del ICREA, cap del Grup NanoQuímica i Materials Supramoleculars, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). Amb un reeixit equilibri entre la investigació fonamental i aplicada, el seu treball se centra en l'avanç de la Nanotecnologia i la Química per al disseny i desenvolupament de Materials Reticulars Porosos i Sistemes d'Alliberament de substàncies per a diferents aplicacions. A més de les seues múltiples patents, Maspoch compta amb nombrosos contractes amb el sector privat per a portar la seua tecnologia al púbic general a través de noves plataformes. En concret el jurat destaca “els seus assoliments en l'administració de fàrmacs, per al tractament de malalties com la diabetis, l'esclerosi múltiple i la distròfia muscular; el desenvolupament de tecnologia de microencapsulació biodegradable, a més de la seua gran dedicació a la formació de personal investigador i atracció de talent”.
- Premi Rei Jaume I en Protecció de Medi Ambient a Carlota Escutia Dotti, doctora en Ciències de la Mar i investigadora científica en l'Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT)-Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), per “les seues contribucions pioneres en la nostra comprensió de les condicions ambientals canviants en els mantells de gels Antàrtics, l'Oceà Austral i la biota i el seu impacte en el sistema climàtic global. Com a Investigadora Principal en nombrosos projectes d'investigació, incloent-hi el lideratge de la revolucionària Expedició 318 del Integrated Ocean Drilling Program (IODP), que han sigut fonamentals per a avançar el nostre coneixement de la dinàmica de la capa de gel antàrtica i la importància dels nivells atmosfèrics del diòxid de carboni (COâ) en la història glacial del Cenozoico. El seu lideratge científic també inclou posicions com a coordinadora del Scientific Committee for Antarctic Research (SCAR) i representant espanyola en el Antarctic Treaty Organization.
- Premi Rei Jaume I en Investigació Mèdica a Guillermina López-Bendito, professora d'Investigació del CSIC i directora del Departament Neurobiologia del Desenvolupament, Institut de Neurociències (CSIC-UMH), per “el seu estudi dels processos que subjauen a la formació de les connexions neuronals, on demostra que són fonamentals per a una funció cerebral normal. El seu treball ha aportat llum sobre les complexes interaccions entre els senyals sensorials que reben les neurones i les molècules que s'alliberen i el paper de l'activitat cerebral espontània per a formar mapes corticals.
- Premi Rei Jaume I en Economia a Olympia Bover Hidiroglu, economista del Banc d'Espanya i microeconomista aplicada que ha contribuït amb importants estudis empírics dels mercats de treball i de l'habitatge i del comportament de les llars. També ha introduït importants innovacions metodològiques en l'anàlisi de dades de panell i d'enquestes de llars. El seu treball ha sigut influent tant en la comunitat acadèmica com en el món de la política.
- Premi Rei Jaume I d'Investigació Bàsica a Antonio M. Echavarren Pablos, doctor en Química, catedràtic de Química Orgànica Universitat Autònoma de Madrid, professor d'Investigació del CSIC i group leader en el Institut Català d’Investigació Química, per “les seues contribucions a la química orgànica, especialment la catàlisi, augmentant l'eficiència de les reaccions químiques, per a produir medicines i altres nous materials”.