VALENCIA | SOCIETAT

La Federació d'Hoquei, l'IES del Carme, l'Institut Tecnològic d'Informàtica i l'associació Alanna, Premis per a la Igualtat

ELPERIODIC.COM - 24/11/2022

L'alcalde, Joan Ribó, ha entregat els guardons de la segona edició dels Premis per a la Igualtat, que han reconegut també el projecte de mediació cultural d'Elena Sanmartín i Santiago Fernández

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha entregat els guardons a les persones i entitats reconegudes en la segona edició dels Premis per a la Igualtat, una iniciativa de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques de Gènere, que pretén distingir les actuacions, bones pràctiques i projectes d'igualtat realitzats a la ciutat durant el període 2021- 2022 en les àrees d'actuació del vigent Pla marc d'igualtat de dones i homes. Tal com ha explicat Ribó, “per segon any ens reunim per atorgar els Premis per a la Igualtat, uns guardons es diuen, precisament, ‘per a la igualtat’ amb la clara intenció de canvi i transformació”.

“De fet –ha assenyalat l'alcalde- analitzar les paraules, tantes vegades reivindicades des del moviment feminista, sempre ens obri paisatges i narratives que passen desapercebudes i trauen a la llum dificultats i desigualtats per a poder veure-les i, per tant, per a poder véncer-les. Així és la igualtat entre dones i homes –ha afegit- un recorregut a llarg termini que requerix un compromís ferm per a portar-lo endavant, amb pressupost, amb recursos, i amb personal tècnic especialitzat en les polítiques i en la intervenció i la promoció de la igualtat”.

Acompanyat per la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, l'alcalde ha entregat els premis a les persones i entitats distingides en esta segona edició en les diferents modalitats temàtiques. El Premi per a actuacions, bones pràctiques i projectes d'igualtat en la lluita contra la violència de gènere i masclista, s'ha entregat a l'Associació Alanna, pel seu projecte “Les filles i els fills de la violència de gènere”. El primer premi de l'apartat de la salut i l'esport, ha sigut per a la Federació d'Hoquei de la Comunitat Valenciana, pel seu cicle d'entrenament “Només a través de la visibilització de les diferències, podrem aconseguir la igualtat”; mentre que s'ha atorgat el segon premi a l'IES Jordi de Sant Jordi pel seu projecte “9 números, salut mental i dona”.

En l'apartat d'actuacions, bones pràctiques i projectes d'igualtat en l'àmbit del treball, la conciliació i la corresponsabilitat, ha obtingut el primer premi l'Institut Tecnològic d'Informàtica pel seu programa “L'aposta d'ITI per la igualtat”; i ha rebut el segon premi d'esta modalitat l'associació Iniciatives Solidàries pel seu programa “Passos per a dones en exclusió”. El guardó en l'apartat de la coeducació ha sigut per a l'IES Barri del Carmen per la seua proposta “Petroli. Una obra de teatre industrial”; i l'IES Isabel de Villena ha rebut el segon premis d'esta categoria pel projecte “Mediació per la Igualtat”.

Finalment, en l'àmbit de l'art i la cultura, han rebut el primer premi Elena Sanmartín Hernández i Santiago Fernández Honrubia, pel seu projecte de mediació cultural titulat “I si elles no estigueren. Cartografia sonora de les cures en el territori valencià”. En este àmbit, s'han entregat dos segons premis, que han sigut per a la Fundació Cañada Blanch, que ha impulsat el cicle "Dones de hui"; i per a l'artista plàstica Elena Edith, Mau, Monleón Pradas pel projecte #PortalDeIgualdad “Campaña per la Igualtat entre dones i homes en el Museu i en l'Educació”.

No hi ha llibertat sense igualtat

L'alcalde ha defensat que “hi ha una necessitat de pronunciar la paraula igualtat, de posar-la sempre al capdavant; fer una crida a la igualtat perquè la trobem a faltar. Sabem que encara és una assignatura pendent perquè el patriarcat té una estructura complexa que cal desactivar mitjançant acció, formació, informació, reflexió”. “I esta matisació sobre la igualtat –ha afegit- té una conseqüència directa en el benestar de les persones, perquè sense quotes elevades d'igualtat no podem ser plenament lliures per a la presa de decisions”. “Per això, els premis reconeixen accions, bones pràctiques i projectes i premien la intenció de transcendir, de superar-nos, de fer de nosaltres una millor versió del qual som”, ha conclòs.

Per la seua banda, la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha subratllat la necessitat que les accions que contribuixen a aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes no siguen “ocasionals, excepcionals ni conjunturals”. “Volem fomentar que, cada vegada més, el valor de la igualtat d'oportunitats, i que la igualtat de tracte siga interioritzada com una de les més transformadores del món, tal vegada la que més, perquè afecta tota la població i, sobretot i molt específicament, més de la meitat de la humanitat”, ha explicat.

En total, en esta segona edició dels premis s'han presentat 30 projectes (3 en violència de gènere i masclista, 11 en salut i esport, 3 en ocupació, conciliació i corresponsabilitat, 5 en coeducació, i 8 en art i cultura). Cada convocatòria inclou un primer premi de 3.000 € i de 1.000 per als següents qualificats en cada apartat. Beamud ha destacat que “col·legis, instituts, associacions i entitats estan introduint en la seua quotidianitat tot tipus d'iniciatives, creatives i compromeses, que a poc a poc, van foradant la gran muntanya de la desigualtat. És una tasca contínua –ha conclòs- permanent en el temps, que no sols ha d'aconseguir un nou paradigma sinó que, a més, ha de mantindre'l”.