VALENCIA | SANITAT I SALUT

Famílies de xiquets amb autisme demanen empar a l'administració

LAURA HERRERAS - 29/06/2019

Col·laboració entre Sanitat, Educació i Igualtat per a donar resposta a les necessitats dels afectats

És la novena vegada que salen al carrer però no pararan. Els familiars de xiquets amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) de la Comunitat Valenciana s'han concentrat aquest divendres enfront de les portes de la Generalitat -el porten fent així cada últim divendres del mes des del passat Octubre- per a demanar que es pose en marxa l'estratègia nacional d'autisme que es va aprovar en 2015 en el Congrés dels Diputats.

El problema, resumint-lo en una frase és el “desemparament” i “abandó” que asseguen des de les administracions valencianes, ja que és cada comunitat autònoma qui té les competències sobre aquest tema. “Depén de Sanitat, Educació i Igualtat, tres Conselleries diferents i amb diferents partits al seu front”, explica Alejandro Amblar, portaveu de la Plataforma per la Defensa TEA.

És per això que demanen un actor que coordine totes aquestes conselleries: “Ens han dit que convocaran una reunió per a abordar el tema però necessitem una taula interdepartamental i que s'aborde en conjunt”.

Des de la plataforma lamenten, a més, que hi ha hagut molt bona voluntat per part de tots els partits, però aquesta “bona voluntat” ha coincidit amb la campanya electoral. “Tots els partits van signar un decàleg per a l'atenció integral de les persones amb autisme però veiem que s'ha quedat en la signatura”, lamenta Alejandro.

Des de la plataforma demanen que la competència d'Atenció Primerenca per als xiquets amb TEA torne a la Conselleria de Sanitat. Demanen també que es garantisca que els xiquets TEA siguen diagnosticats al més prompte possible, que es cree un nou protocol integral d'atenció, que s'augmente la conscienciació social sobre l'autisme i es promoga un millor coneixement.

A més, demanen la seua inclusió educativa: “Però inclusió no és posar-los en una aula ordinària sinó amb els recursos per a poder desenvolupar-se”. Un altre problema que es trobes és el desemparament quan són majors d'edat: “No hi ha programes d'ocupació o de formació específica ni programes d'atenció al pacient TEA, tampoc recursos públics diürns ni residencials”, denúncia el seu portaveu.

Són algunes de les denúncies que han llançat aquest divendres en una concentració en la qual hi havia afectats amb els seus pares i avis, com Elena, que té un nét de cinc anys amb TEA grau tres: “El meu nét necessita atenció les 24 hores del dia i patim molt perquè els metges no estan especialitzats, no coneixen la nostra situació i anem sempre molt perduts. Demanem que se'ns atenga en les condicions que mereixem”.

Des de la plataforma esperen que pròximament es produïsca l'esperada reunió amb els polítics responsables. Mentrestant, tornaran a eixir al carrer cada últim divendres de mes per a donar veu als seus fills i familiars afectats per aquesta síndrome que pateix un de cada cent xiquets.

MÉS FOTOS