VALENCIA | SOCIETAT

Famílies joves, amb estudis i desocupades, el perfil majoritari en la volta a les Escoles Infantils de Casa Caridad

ELPERIODIC.COM - 05/09/2024

L'Associació Valenciana de Caridad torna a obrir els seus tres Centres d'Educació Infantil amb l'objectiu de garantir l'educació de menors de famílies que no poden assumir costos de matriculació, escolarització, menjador, uniforme i materials

Una vegada més les Escoles Infantils de Casa Caridad situades a Torrent, Benicalap i Petxina li donen la benvinguda al nou curs escolar i acullen a 148 menors entre 1 i 3 anys d'edat en risc d'exclusió social. L'Associació contínua amb la seua labor en l'àmbit educatiu atenent famílies en situació de vulnerabilitat a través dels seus Centres d'Educació Infantil de primer cicle, amb un enfocament integral que aborda tant les necessitats educatives dels xiquets com les situacions de risc a les quals s'enfronten els seus progenitors.

L'objectiu de Casa Caridad és oferir una educació en igualtat de condicions, atenent a tota classe de famílies i realitzant una intervenció social integral. “En els nostres centres, els xiquets i xiquetes reben una educació de qualitat seguint els objectius i continguts del primer cicle d'educació infantil que marca la Conselleria d'Educació posant l'accent principalment en la millora dels hàbits d'higiene, alimentació i descans i prestant una major atenció als aspectes relacionats amb el desenvolupament d'habilitats socials. A més, el curs passat vam incrementar el nombre de professionals per a atendre xiquets i xiquetes amb necessitats educatives especials i a les seues famílies i oferir un ensenyament i atenció de qualitat”, explica Luis Miralles, president de Casa Caridad.

L'Associació és líder en l'àmbit socioeducatiu de les persones en situació de vulnerabilitat, i perquè l’alumnat puga aprendre i desenvolupar-se correctament, Casa Caridad oferix tots els servicis de manera gratuïta entre els quals es troben el menjador escolar, uniformes, material escolar, activitats complementàries i extraescolars programades durant el curs, escola d'estiu, així com el programa d'intervenció social i acompanyament dirigit als pares i mares dels alumnes.

Perfil dels progenitors

Les famílies que sol·liciten plaça a les escoles de Casa Caridad es troben en una situació de vulnerabilitat, ja que 1 de cada 3 progenitors compta amb estudis, però el 59% d'ells es troba aturat. A més, el 18% està treballant amb contractes temporals i amb ingressos insuficients o té ocupacions esporàdiques dins de l'economia submergida.

Les vivendes de lloguer continuen sent el principal recurs que utilitzen 2 de cada 4 famílies, però un 24% arrossega deutes relacionats amb el lloguer o els servicis bàsics. L'Associació destaca que el 14% de les famílies que sol·liciten plaça a les Escoles Infantils residixen temporalment en centres d'acolliment.

En relació amb els progenitors, el 69% de les famílies són biparentals, encara que estes xifres varien en funció de si es tracta del centre de Petxina, Benicalap o Torrent. D'acord amb el nombre de menors al seu càrrec, el 40% de les famílies només té 1 fill/a, encara que el 37% són famílies nombroses.

“A Casa Caridad treballem amb estes famílies per a detectar les seues necessitats i abordar un pla individualitzat per a ajudar-los a millorar la seua situació actual i la dels seus fills i filles. Cal tindre en compte que les circumstàncies de les famílies que acudixen als nostres centres escolars són molt distintes, però el departament de Treball Social fa tot el possible per a aconseguir que estos pares i mares aconseguisquen una estabilitat que els proporcione un futur millor i més esperançador”, explica Luis Miralles, president de Casa Caridad.

Formació per a les famílies més vulnerables

L'any passat, Casa Caridad va atendre 864 persones entre beneficiaris directes i indirectes (alumnat i les seues famílies) a través de les tres escoles infantils de l'Associació i els Programes Escola Família. Per a l'inici d'este nou curs, Casa Caridad ha realitzat entrevistes a 130 famílies interessades, 9 més respecte a l'any anterior. “A través d'estos programes podem treballar amb les famílies ajudant a reduir els factors de risc que porten a estes famílies a situacions d'exclusió social, mitjançant l'enfortiment de les seues capacitats i el desenvolupament d'habilitats que afavorisquen la seua autonomia i inclusió”, explica Pablo Yániz, Treballador Social de Casa Caridad.

La formació que Casa Caridad oferix als pares i les mares aborda àrees clau com la salut, l'educació, la vivenda, la capacitació laboral, i les relacions familiars i socials. “A través del treball coordinat entre l'equip de Treball Social i el personal educatiu busquem millorar el benestar físic, psíquic i social de les famílies, especialment dels menors, qui són el focus d'una intervenció preventiva per a evitar situacions de risc”, conclou Pablo Yániz., Treballador Social de Casa Caridad.

“Les Escoles Infantils són la gran esperança de Casa Caridad. Hem vist molts casos en els quals amb el suport de l'Associació s'ha aconseguit crear una llar per als seus fills i una vida normalitzada”, conclou Luis Miralles, president de Casa Caridad.

MÉS FOTOS