VALENCIA | MEDI AMBIENT

Experts en protecció mediambiental es reuneixen a València amb motiu de la presentació de la Xarxa Bioclima

ELPERIODIC.COM - 13/05/2024

La Xarxa Bioclima per al seguiment de l'impacte del canvi climàtic en la biodiversitat ha reunit professionals vinculats a la protecció del medi natural amb la finalitat de donar-se a conéixer i debatre sobre el seu principal objectiu: estudiar la resposta de la biodiversitat front el canvi climàtic en diversos ecosistemes terrestres típics del territori valencià. Xarxa Bioclima està liderada pel Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana (GVA).

En l'actual context climàtic és fonamental disposar de dades sobre l'evolució de la biodiversitat, amb la finalitat d'establir mesures de prevenció i abordar nous reptes davant els avanços del canvi climàtic. La Xarxa Bioclima cobreix aquesta necessitat amb mostrejos periòdics sobre el canvi de composició d'espècies en diferents hàbitats típics valencians i sobre el canvi en el ritme de la vegetació i la fenologia — fenòmens biològics relacionats amb els canvis estacionals—, entre altres.

El projecte, que es du a terme mitjançant una metodologia validada i exportable a altres territoris, proporcionarà dades a xarxes globals de seguiment de la biodiversitat, permetent complir amb diversos acords internacionals sobre biodiversitat i canvi climàtic, com l'Estratègia de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana 2030 o el Pla estratègic estatal del patrimoni natural i de la biodiversitat a 2030. La informació del seguiment està emmagatzemada i accessible en obert en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Generalitat Valenciana.

A més, el projecte ha posat en marxa l'app ‘Bioclima’ per a la presa de dades de la fenologia —període floració, perduda fulles, etc.— que s'emmagatzemen i estan accessibles en obert, tant per a científics com per a la ciència ciutadana, en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana.

Configurada com a punt de trobada i connexió entre investigadors, tècnics i gestors de l'administració pública amb responsabilitat en matèria de protecció del medi ambient, la jornada ha sigut l'escenari per a mostrar els avanços de la Xarxa Bioclima i la seua aplicabilitat a les polítiques públiques.

Liderada pel CIDE, la Xarxa Bioclima està cofinançada per Fundació Biodiversitat, Generalitat Valenciana i CSIC. A més, compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori a través del Centre per a la Investigació i l'Experimentació Forestal (CIEF) i Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana.