Europa finança amb 1,5 milions un projecte de José J. Baldoví orientat al desenvolupament de dispositius 2D per al processament d’informació
L’European Research Council (ERC) ha concedit una subvenció d’1,5 milions d’euros de la seua convocatòria ERC Starting Grant al químic José Jaime Baldoví, investigador distingit del Pla Gen-T de la GVA a l’Institut de Ciència Molecular (ICMol)
L’ajuda es destinarà al projecte 2D-SMARTiES, centrat en el disseny químic de dispositius moleculars intel·ligents per a l’avanç decisiu de les tecnologies de la informació
Liderat per José Jaime Baldoví, el projecte 2D-SMARTiES pretén contribuir al desenvolupament de la magnònica molecular –una tecnologia emergent que permet transmetre, processar i detectar informació usant magnons (ones d’espín d’electró) de forma controlada– i, per tant, a la revolució de les tecnologies de la informació mitjançant materials intel·ligents bidimensionals.
L’ajuda Starting Grant concedida ara per l’European Research Council farà possible que Baldoví cree el seu propi grup de recerca i genere en els pròxims 5 anys fins a sis llocs de treball per a investigadors en el marc del projecte.
Les subvencions ERC Starting Grant són altament competitives i estan dirigides a investigadors d’excel·lència amb una experiència postdoctoral d’entre 2 i 7 anys perquè puguen desenvolupar una investigació capdavantera. En la convocatòria d’aquest any, l’European Research Council ha rebut 4.056 sol·licituds, de les quals ha resolt a favor el 9,9%, amb un pressupost total de 619 milions d’euros.
José J. Baldoví és investigador distingit del Pla Gen-T de la GVA a l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, on lidera la línia de recerca de disseny i modelització d’heteroestructures híbrides basades en molècules magnètiques i materials bidimensionals.
Químic de formació per la Universitat de València, amb màster i doctorat duts a terme a l’ICMol, en el terreny de la nanociència i la nanotecnologia, va ser investigador Marie-Sklodowska Curie de la Comissió Europea a l’Institut Max Planck per a l’estudi de l’estructura i la dinàmica de la matèria a Hamburg (Alemanya). Aquesta experiència postdoctoral li va permetre expandir els seus interessos en investigació cap al camp de la modelització teòrica dels materials bidimensionals i les seues heteroestructures, cosa que li va permetre dissenyar nous materials multifuncionals. El gener del 2020 va tornar a l’ICMOl després d’obtindre un contracte d’excel·lència CDEIGENT com a part del pla d’atracció de talent Gen-T de la Generalitat Valenciana.
Des del 2012, José Jaime Baldoví és coautor de més de 50 articles científics a revistes d’impacte internacional i d’un capítol de llibre; ha signat com a primer autor a la meitat i ha impartit 12 ponències convidades en conferències internacionals.
Els seus treballs han rebut més de 2.250 cites fins ara. Actualment és codirector de tres tesis doctorals. A més, té un màster en Periodisme i Comunicació de la ciència, la tecnologia i el medi ambient.
Amb l’ERC Starting Grant obtinguda per Baldoví, l’ICMol ja acumula 12 projectes del programa ERC liderats per 10 dels seus investigadors. D’aquests, 9 continuen vigents el 2022, una xifra rècord dins dels centres dedicats a la investigació a Espanya i de la història de l’ICMol.